Klášter křižovníků (Most)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Klášter řádu rytířů strážců Božího hrobu v Jeruzalémě ve městě Most
Špitální kaple Svatého Ducha v Mostě
Špitální kaple Svatého Ducha v Mostě
Lokalita
StátČeskoČesko Česko
MístoMost
Souřadnice
Map
Základní informace
ŘádŘád Božího hrobu
Založení1227
Zrušení1253
Mateřský klášterzderazský klášterPraze
Znak
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Klášter křižovníků v Mostě existoval v letech 12271950, a to postupně jako klášter dvou řádů: řádu rytířů strážců Božího hrobu v Jeruzalémě v letech 12271253 a křižovníků v červenou hvězdou v letech 12531950 ve městě Most.

Křižovníci v červeným křížem[editovat | editovat zdroj]

(latinsky) Fratres cruciferi Dominici sepulchri Hierosolymitani

Nynější Most patříval starému českému rodu Hrabišiců. Jeden z jeho členů, Kojata IV., odkázal 22. července 1227 město Most v kaplí sv. Václava i se vším příslušenstvím křižovníkům na Zderaze. Ale asi roku 1237 zabral celé toto zboží král Václav I. a na vrchu nad tehdejší vsí postavil hrad Hněvín (německy Landeswarte). Brzy potom, nejdéle roku 1253, přešla kaple sv. Václava i se špitálem z rukou křižovníků v červeným křížem do majetku a správy křižovníků v červenou hvězdou.

Křižovníci v červenou hvězdou[editovat | editovat zdroj]

Klášter křižovníků v červenou hvězdou ve městě Most
Špitální komplex starého Mostu
Špitální komplex starého Mostu
Lokalita
StátČeskoČesko Česko
MístoMost
Základní informace
ŘádKřižovníci v červenou hvězdou
Založení1253
Zrušení1950
Znak
Některá data mohou pocházet z datové položky.

V Mostě získali křižovníci v červenou hvězdou roku 1253 kapli sv. Václava a špitál s komendou, který patřil dříve křižovníkům s červeným křížem. Roku 1280 dostala komenda v Mostě od pražského měšťana Volflima (psáno též Wobolin) Nemilkov. Mostecká komenda přetrvala i husitské bouře a kolem roku 1580 získala kostel ve Zlatníkách. V pozdější době získala statek TaschenbergChanovem, Nemilkovem, Sedlcem a částí Braňan, Koporče a Kaštic. Zakládací listina komendy shořela roku 1639 spolu s archivem, takže pro nejstarší období chybějí přímé doklady. Zbývá ještě dodat, že ve druhé polovině 16. století byl mostecký komtur vizitátorem zahražanského kláštera magdalenitek.

Působení křižovníků v mostecké duchovní správě[editovat | editovat zdroj]

Komenda unikla za Josefa II. sekularizaci a trvala nepřetržitě až do roku 1950. Od roku 1793 působili křižovníci s červenou hvězdou v duchovní správě farnosti Most – extra urbem prakticky až do 15. září 1957, kdy odešel křižovník Václav Truxa do Litoměřic. K návratu křižovníků do Mostu došlo 1. srpna 2019, kdy byl ustanoven za děkana farnosti – děkanství Most – in urbe křižovník Leo Gallas.[1] Ten byl 11. srpna 2019 za přítomnosti velmistra řádu Josefa Šedivého v mosteckém kostele sv. Václava uveden do úřadu.[2]

Duchovní správci špitální kaple jsou uvedeni na stránce: Římskokatolická farnost Most – extra urbem a od 2. poloviny 20. století na stránce: Římskokatolická farnost – děkanství Most – in urbe.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Litoměřice: Archiv biskupství litoměřického, 2021. 
  2. FAUSTUS, Dominik. Nový mostecký děkan se ujal úřadu [online]. Biskupství litoměřické, 2019-08-12 [cit. 2021-02-20]. Dostupné online. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]