Kaple svatého Vavřince (Libochovice)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kaple (kostel) svatého Vavřince
v Libochovicích
Hřbitovní kaple sv. Vavřince v Libochovicích
Hřbitovní kaple sv. Vavřince v Libochovicích
Místo
StátČeskoČesko Česko
KrajÚstecký
okresLitoměřice
ObecLibochovice
Lokalitahřbitov
Souřadnice
Map
Základní informace
Církevřímskokatolická
Provinciečeská
Diecézelitoměřická
Vikariátlitoměřický
Farnostděkanství Libochovice
Statusobecní kaple
Užíváníbližší informace o bohoslužbách
Zasvěcenísvatý Vavřinec
Architektonický popis
Stavební slohbaroko
Výstavba1720-1722
Specifikace
Délka14 m
Šířka7,6 m
Stavební materiállomový kámen
Další informace
Kód památky18877/5-2138 (PkMISSezObrWD)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kaple svatého Vavřince (liturgicky),[1] nazývaná též obecně kostel svatého Vavřince,[2] je barokní sakrální stavbou stojící na hřbitově v Libochovicích. Od roku 1964] je chráněna jako kulturní památka.[3]

Historie[editovat | editovat zdroj]

Kaple byla postavena v letech 1720–1722[2] roudnickým stavitelem Petrem Pavlem Columbanim na místě staršího kostela z roku 1601.[4] V roce 1868 byl kostel zásadně opraven. Další velké opravy proběhly na počátku devadesátých let 20. století.

Architektura[editovat | editovat zdroj]

Exteriér[editovat | editovat zdroj]

Kaple je jednolodní, orientovaá, obdélná, s hladkým oblým závěrem. Jako stavební materiál byl použit lomový kámen, který je omítnutý. Boční fasády jsou s hladkými pilastry a polokruhově zakončenými okny. Východní nároží jsou vyhloubena, na stěnách mezi nimi a závěrem se nachází dvojice lizén. Na hlavním průčelí se středním vyžlabeným rizalitem a bočními, dvakrát konkávně prohnutými částmi, jsou lizénové rámce, obdélný portál a segmentově zakončené slepé okno. Prohnutý štít je s lizénami, vpadlým polem a nikou se sochou sv. Vavřince zakončen zalamovaným trojúhelným nástavcem.[4] Portál je opatřen Ježíšovým monogramem IHS.

Interiér[editovat | editovat zdroj]

Uvnitř je valená klenba s lunetami. Na stěnách jsou dvojice pilastrů s úseky kladí. V závěru se nachází mělká apsida. Zděná kruchta spočívá na dvou sloupech. Kruchta má hladkou, zprohýbanou poprsnici.[4]

Vybavení[editovat | editovat zdroj]

Hlavní oltář je barokní z počátku 18. století s obrazem sv. Vavřince v bohatém akantovém rámu a obrazem Nejsvětější Trojice v nástavci. Na predelle je obraz Poslední večeře z roku 1605 se znakem hejtmana Jana Kavkovce (Kavky). Varhany jsou raně barokní s boltcovým ornamentem.[4]

Okolí[editovat | editovat zdroj]

Na starém hřbitově se nachází klasicistní náhrobník z roku 1834, náhrobek Josefa Kruchiny ze Švanbergu z roku 1844, kamenný kříž na soklu zdobeném reliéfem z roku 1707 a pomník zoologa F. Klapálka s bustou od Rudolfa Březy z roku 1929.[4]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. MACEK, Jaroslav. Katalog litoměřické diecéze AD 1997. Litoměřice: Biskupství litoměřické, 1997. 430 s. Kapitola Přehled jednotlivých farností diecéze, s. 115–116. 
  2. a b DAVID, Petr; SOUKUP, Vladimír. 777 kostelů, klášterů a kaplí České republiky. Praha: Soukup & David, 2002. 308 s. ISBN 80-7011-708-7. S. 55. 
  3. Ústřední seznam kulturních památek České republiky [online]. Praha: Národní památkový ústav [cit. 2019-07-17]. Identifikátor záznamu 129607 : Kostel svatého Vavřince. Památkový katalog. Hledat dokumenty v Metainformačním systému NPÚ [1]. 
  4. a b c d e POCHE, Emanuel. Umělecké památky Čech K/O, sv. II. Praha: Academia, 1978. 580 s. Kapitola Libochovice /Litoměřice/, s. 254–255. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]