Kaple svatého Jana Křtitele (Knížecí)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kaple svatého Jana Křtitele
v Knížecím
Kaple v 60. letech 20. století
Kaple v 60. letech 20. století
Místo
StátČeskoČesko Česko
KrajÚstecký
OkresDěčín
ObecVelký Šenov
LokalitaKnížecí
Souřadnice
Kaple svatého Jana Křtitele v Knížecím
Kaple
svatého Jana Křtitele
v Knížecím
Základní informace
Církevřímskokatolická
Provinciečeská
Diecézelitoměřická
Vikariátděčínský
FarnostVelký Šenov
Statuskaple
Užívánínelze využívat
ZasvěceníJan Křtitel
Zánik1978
Architektonický popis
Stavební slohbaroko
Výstavba1775
Specifikace
Umístění oltářebez oltáře
Stavební materiálkámen
Další informace
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kaple svatého Jana Křtitele stála v osadě Knížecí, která je místní částí města Velký Šenov. Postavena byla roku 1775 v barokním slohu, přestavěna roku 1858. Po druhé světové válce chátrala, až byla roku 1978 zbořena.[1]

Historie[editovat | editovat zdroj]

První kaple byla ve vsi Knížecí postavena roku 1775. Dřevěný kříž, který stál původně na jejím místě, byl uschován pod střechou nového svatostánku.[2] Kaple byla v roce 1858 přestavěna a rozšířena. V následujících letech pořídili místní obyvatelé také nové vybavení; roku 1871 to byl nový zvon a roku 1886 nový oltář. Jeho autorem byl Josef Hille ze sousedního Císařského, oltářní obraz svatého Jana Křtitele namaloval neznámý malíř z Rychnova u Jablonce nad Nisou.[3] Zvon musel být během první světové války (roku 1917) odevzdán pro válečné účely. Po skončení války si obyvatelé obce pořídili zvon nový. Po druhé světové válce byla téměř celá obec Knížecí vysídlena. Kaple přežila poválečné demolice, nikdo se však o ni nestaral, a tak rychle chátrala. Její osud byl zpečetěn v 70. letech 20. století. V roce 1976 se z věže ztratil zvon a o dva roky později byla kaple zbořena. Ruiny kaple posloužily jako stavební materiál pro výstavbu rekreačních chat (část portálu je umístěna na domě č. ev. 3).[3] Torzo stavby je v soukromém vlastnictví. Kaple nebyla památkově chráněna a nebyla zapsána v katastru nemovitostí.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Kaple stála na obdélném půdorysu s odsazeným polokruhovým zakončením. V průčelí byl obdélný portál s označením letopočtu přestavby. Trojúhelníkový štít ohraničený lizénami zdobil štukový kříž. V každé z bočních stěn bylo jedno malé, segmentově zakončené okno, presbytář okno neměl. Fasáda byla hladká, na nárožích bosovaná. Ze zadní části střechy vybíhal šestiboký sanktusník s cibulovitou stříškou. Střechu pokrývala břidlice položená na původní šindele. Interiér kaple byl zaklenut plackou, v presbytáři konchou.[4] Z vnitřního vybavení (oltář, lavice, obrazy) se nezachovalo nic.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. kaple sv. Jana Křtitele v databázi Poškozené a zničené kostely, kaple a synagogy v České republice
  2. FIEDLER, Josef. Heimatskunde des politischen Bezirkes Schluckenau. 1. vyd. Rumburg: Bezirkslehrerverein, 1898. 488 s. (německy) 
  3. a b PACHOLÍKOVÁ, Anna. Osada Knížecí [online]. [cit. 2016-01-27]. Dostupné online. 
  4. POCHE, Emanuel, a kol. Umělecké památky Čech K/O. Praha: Academia, 1978. S. 75–76. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]