Jean-Martin Charcot

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Jean Martin Charcot)
Prof. Jean-Martin Charcot
Narození29. listopadu 1825
Paříž
Úmrtí16. srpna 1893 (ve věku 67 let)
Montsauche-les-Settons
Místo pohřbeníHřbitov Montmartre
Alma materlékařské agregace
Condorcetovo lyceum
Povolánílékař, neurovědec, psycholog, psychiatr, neurolog a kreslíř
RodičeJean-Baptiste Charcot
DětiJean-Baptiste Charcot
Oceněnírytíř Řádu čestné legie (1848)
Montyonova cena (1853)
důstojník Řádu čestné legie (1880)
komandér Řádu čestné legie (1892)
PodpisPodpis
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Seznam děl v databázi Národní knihovny
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Jean-Martin Charcot na fotografii od Nadara z roku 1890

Jean-Martin Charcot [ʒaːɲ martaːɲ ʃarkɔt]IPA (někdy se mezi jmény neuvádí pomlčka; 29. listopadu 1825, Paříž, Francie16. srpna 1893, Montsauche-les-Settons, Francie) byl francouzský lékař, jedna z předních postav neurologie a psychiatrie. Bývá označován jako „otec francouzské neurologie“.[1]

Jeho syn Jean-Baptiste Charcot po něm pojmenoval ostrov u pobřeží Antarktidy.

Biografie[editovat | editovat zdroj]

Charcot se narodil 29. listopadu v Paříži jako syn producenta ozdobných povozů. Už jako dítě ho fascinovalo lékařství a zajímal se také o literaturu. V roce 1848 ukončil studium medicíny a začal pracovat na oddělení Rayera (privátního lékaře Napoleona III.) v Salpêtrière. Už v roce 1865 popsal amyotrofickou laterální sklerózu, chronickou míšní nemoc (pozvolný rozpad předních rohů a postranních provazců míšních), ale zabýval se i interními nemocemi, v roce 1876 popsal atrofickou cirhózu jaterní.

Charcot v auditoriu předvádí na Blanche Wittmanové záchvat hysterie. (Autor: André Brouillet, 1887)
Chronofotografie hysterického záchvatu, 1887

V letech 18721888 přednášel o neurologii, přitom sestavil neurologický chorobopis. Byly to „Přednášky o nemocech nervové soustavy“, v nichž většina věcí byla zcela nových. V roce 1882 se mu splnil životní sen: v Salpêtrière byla otevřena Klinika nervových nemocí se vším všudy – i s fyzikální terapií (elektro, hydro, atd.). Bylo to první zařízení na léčbu nervových nemocí, které neslo označení klinika. Současně byla v roce 1869 královnou Viktorií otevřena Národní neurologická nemocnice v Londýně (National Hospital). Charcot popsal řadu neurologických onemocnění. Velkou pozornost věnoval hysterii. Byl to první lékař, který se orientoval v pestré změti neurologických onemocnění a položil tomuto oboru pevné základy. Jean-Martin Charcot zemřel na náhlou zástavu srdce 16. srpna roku 1893. V Čechách o Charcotovi vyšel článek už v roce jeho smrti z pera Ladislava Haškovce.

Charcot ve svém oboru používal chronofotografii jako pomůcku pro diagnostiku nemoci, například okolo roku 1884 v pařížské nemocnici Hôpital Salpêtrière.[2]

V oborech medicíny, ve kterých působil, pocházejí od jeho příjmení následující názvy:

Mezi jeho žáky patřily i takové osobnosti jako Sigmund Freud, Joseph Babinski, Pierre Janet, Albert Londe, Georges Gilles de la Tourette, nebo Alfréd Binet.

Další chronofotografové[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Teive HA, Chien HF, Munhoz RP, Barbosa ER. Charcot's contribution to the study of Tourette's syndrome. Arq Neuropsiquiatr. December 2008, s. 918–21. Dostupné online. DOI 10.1590/S0004-282X2008000600035. PMID 19099145. 
  2. http://www.foto-camcorder-optik.info/wissenschaftliche_fotografie-1.html[nedostupný zdroj]

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]