Jaroslav Vašata

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jaroslav Vašata
Narození24. září 1905
Brodce nad Jizerou
Úmrtí16. března 1995 (ve věku 89 let)
New York City
PovoláníPodnikatel, restauratér, účastník druhého odboje
Politická stranaČeská strana národně sociální
PředstavenstvaObrana národa
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Jaroslav Vašata (24. září 1905 Brodce nad Jizerou, Rakousko Uhersko16. března 1995 New York City, USA[1]) byl český podnikatel v pohostinství a účastník druhého československého odboje v období Protektorátu Čechy a Morava.

Život[editovat | editovat zdroj]

Začátky[editovat | editovat zdroj]

Jaroslav Vašata se narodil do chudé mlynářské rodiny. Krátce po jeho narození se rodina přestěhovala do Královic u Brandýsa nad Labem. Je otec byl povolán do rakouské armády za První světové války, kde podlehl alkoholismu. Krátce po návratu rodinu opustil. Mladý Vašata se po dokončení základního vzdělání v Nových Benátkách přesunul do Prahy. Díky svým nebývalým schopnostem a podnikatelskému duchu se v Praze prosadil v oblasti restauratérství. V roce 1936 otevřel svou první restauraci na Václavském náměstí v Hotelu Evropa[2]. Stalo se tak 17. dubna v 17 hodin a 17 minut. Po prvotních neúspěších se, takzvaný automat, stal jednou z nejoblíbenějších pražských restaurací. Pomoci k tomu měla náhoda, kdy svému známému vyprávěl o podpoře jeho matky, ten následně o podniku napsal bez vědomí Vašaty článek[3].

Jeho řetězec Vašata a spol. s vidličkou v logu se postupem času rozrůstal. Stal se významnou prvorepublikovou osobností. V roce 1938 si pronajal restauraci v Obecním domě. Tehdy se Obecnímu domu říkalo Reprezentativní dům, Vašatova restaurace tedy nesla jméno Repre.

Odboj[editovat | editovat zdroj]

Již v období Druhé republiky se Vašata začal hlouběji zajímat o vlasteneckou činnost. Tehdy pomáhal se sháněním a financováním pasů zejména pro rakouské Židy, kteří skrz Československo zkoušeli emigrovat na západ . To vše vyvrcholilo s příjezdem Nacistů do Prahy a s vyhlášením Protektorátu Čechy a Morava dne 16. března 1939. Ač nevoják, stal se jedním ze zakládajících členů protinacistické organizace Obrana národa okolo osobností jako byl generál Josef Bílý, Josef Balabán, Josef Mašín a Václav Morávek[4]. Mimo to byl také v blízkosti skupiny Vladimíra Krajiny.

Vašata byl zodpovědný zejména za činnost okolo financování odbojové činnosti. Dále pak obstarával například potraviny, k čemuž se hodilo množství jeho skladů. V srpnu roku 1940 byl několik týdnů společně se svým bratrem vězněn ve věznici na Pankráci, vyšetřován byl také v nechvalně známém Petschkově paláci. Po propuštění aktivně pracoval ještě na záchraně jeho bratra, což se mu také podařilo.[3]

Koncem dubna 1942 ukrýval v Obecním domě ve Smetanově síni Vašata parašutisty, kteří chystali atentát na říšského protektora Reinharda Heydricha. Jednomu z nich, Josefu Valčíkovi, půjčil svůj oblek. Valčík měl tento oblek na sobě i 18. června 1942, když padl při Boji v kostele svatých Cyrila a Metoděje.[4] Mnoho jeho blízkých spolupracovníků bylo popraveno nebo odsunuto do koncentračních táborů, Jaroslav Vašata měl v tomto ohledu velké štěstí. Po celou dobu války se mu dokonce podařilo uchovat v chodu oba své hlavní podniky.

Život po válce[editovat | editovat zdroj]

Po konci Druhé světové války se stal poslancem za Českou stranu národně sociální, kde blízce spolupracoval s Petrem Zenklem, Hubertem Ripkou, Miladou Horákovou, Vladimírem Krajinou či Prokopem Drtinou. Brzy po únorovém komunistickém puči roku 1948 se rozhodl z Československa s rodinou emigrovat. Přes Západní Německo, Londýn a Chicago se konečně v roce 1951 dostal do New Yorku. Přišel o svoje podniky i peníze a ve Spojených státech musel s pohostinskou činností začínat od začátku. V roce 1952 si na Manhattanu otevřel českou restauraci Beseda, opět s vidličkou v logu, která fungovala až do roku 1994. Jeho podnik se stal významným bodem československého exilového života.[3]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Vašata, Jaroslav, 1905–1995 [online]. Středočeská vědecká knihovna v Kladně [cit. 2022-06-05]. Dostupné online. 
  2. Grand u vidličky restaurant [online]. [cit. 2022-06-05]. Dostupné online. 
  3. a b c VAŠATA, Jaroslav. Živůtek byl krásný: Z pamětí pražského a newyorského restauratéra. 1. vyd. Praha: Nakladatelství Eva, 1999. 
  4. a b Svědectví J. Vašaty o protinacistickém domácím odboji. www.codyprint.cz [online]. [cit. 2022-06-05]. Dostupné online.