Jan Šanghajský a Sanfranciský

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Svatý
Jan Šanghajský a Sanfranciský
Divotvůrce
Ikona svatého Jana Šanghajského a Sanfranciského
Ikona svatého Jana Šanghajského a Sanfranciského
Církevpravoslavná
SídloSan Francisco
Osobní údaje
Rodné jménoMichail Borisovič Maximovič
(Михаил Борисович Максимович)
Datum narození4. června 1896
Místo narozeníAdamovka, Charkovská gubernie, Ruské impérium
Datum úmrtí2. července 1966 (ve věku 70 let)
Místo úmrtíSeattle, USA
Národnostruská
Vyznánípravoslaví
Svatořečení
Kanonizace1994
Svátek2. července
Uctíván církvemipravoslavná církev
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Svatý Jan Šanghajský a Sanfranciský (4. června 1896 Charkovská gubernie2. července 1966 Seattle) byl ruský pravoslavný arcibiskup, který byl znám pro svou neobyčejnou štědrost k potřebným, a neúnavné pastorační aktivity. Je znám také jako divotvůrce. Zemřel jako arcibiskup sanfranciský v pověsti svatosti. Kanonizován byl roku 1994.[1]

Život[editovat | editovat zdroj]

Biskup Jan po svém příjezdu do Šanghaje

Michail Maximovič se narodil v roce 1896 ve vesnici Adamovka v Charkovské gubernii (v roce 2023 Slavjanskij rajón Doněcké oblasti na Ukrajině). Pokřtěn byl na památku archanděla Michaela. Pocházel z rodu Maximovičů, carských dvořanů. Rodiče se jmenovali Boris a Glafira, kteří syna vychovávali křeťansky. Michail se rozhodl pro službu vlasti a chtěl nastoupit vojenskou nebo státní službu. Byl přijat do Petrovského Poltavského Kadetského korpusu, který zakončil v roce 1914. Potom studoval na Právnické fakultě Charkovské carské univerzity, kde promoval v roce 1918.

Revoluční události z let 1917–1918 patrně Michaila dovedly k přesvědčení stát se knězem, rozhodl se proto zasvětit službě Bohu a přijmout mnišství. V době ruské občanské války rodina Maximovičů nejprve odcestovala na Krym. V listopadu roku 1920 členové rodiny odjeli do Konstantinopole, v roce 1921 odjeli i spolu se dvěma (pravděpodobně mladšími) bratry do Království Srbů, Chorvatů a Slovinců.[p 1] Michail se přihlásil na teologickou fakultu Bělehradské univerzity, přičemž získal peněžní podporu Státní komise pro ruské uprchlíky. Tato studia zakončil roku 1925. Chtěl pomoci rodině, která se ocitla v těžké finanční situaci, a proto přijímal jakoukoli práci, často například prodával noviny.

V roce 1926 přijal Michail mnišské postřižení s mnišským jménem svého předka svatého Jana Tobolského. Postřižení na mnicha vykonal metropolita Antonij (Chrapovickij) v Miljkovském monastýru.[p 2] Sám vladyka Antonij rukopoložil mladého mnicha Jana na jerodiákona. V témže roce rukopoložil vladyka Gavriil (Čepur), biskup Čeljabinský a Trojický, otce jerodiákona Jana i na jeromonacha. Ode dne svého postřižení otec Jan praktikoval asketický život. Nikdy neuléhal do postele, a když usínal, tak výhradně vsedě, v křesle, anebo na kolenou před ikonami. Většinu času se modlil, jedl pouze jednou za den a sloužil každý den Božskou liturgii. Mnoho času trávil v nemocnicích, kde vyhledával ty, kteří potřebovali potěšit nebo pomoci. S jeho působením mezi nemocnými a chudými jsou spjaty případy bilokace a dalších nadpřirozených jevů, vedoucích u protistrany k náhlým obrácením se na víru.

Roku 1934 byl Ruskou zahraniční církví rukopoložen (vysvěcen) na biskupa. Nejdříve působil v Šanghajské eparchii jako vikární biskup šanghajský a poté jako arcibiskup šanghajský a čínský. Od roku 1951 působil jako arcibiskup v západní Evropě se sídlem v Bruselu. Zde aktivně vyhledával údaje o starobylých světcích z dob nerozdělené církve před Velkým schizmatem, na které se na Východě zapomnělo. Věřícím pak o jejich svatých životech kázal. Roku 1962 byl ustanoven arcibiskupem v San Francisku jako arcibiskup sanfranciský a západoamerický. Podílel se na dostavění sanfranciské katedrály zasvěcené ikoně Bohorodice Všech strádajících a zarmoucených radost. V San Franciscu působil až do své smrti roku 1966.[2]

Kanonizační proces[editovat | editovat zdroj]

Posvátným synodem ruské pravoslavné církve v zahraničí byl zapsán mezi pravoslavné světce v roce 1994. Církevní svátek připadá na 19. června.

Úcta[editovat | editovat zdroj]

Svatý Jan je v pravoslavných církvích uctíván jako rychlý přímluvce (patron) v těžkých a obtížně řešitelných situacích.

V roce 2015 vyšla v češtině kniha Život našeho svatého otce Jana Šanghajského a Sanfranciského, Divotcůrce.

Patrocinium[editovat | editovat zdroj]

Svatému Janu Šanghajskému a Sanfranciskému je po celém světě zasvěceno mnoho chrámů.

V České republice:

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Poznámky[editovat | editovat zdroj]

  1. Jeden z Michailových bratrů dosáhl vyššího technického vzdělání a pracoval v Jugoslávii na inženýrské pozici, druhý po ukončení Právní fakulty v Bělehradě, pracoval na policii.
  2. Tento monastýr Uvedení do chrámu Přesvaté Bohorodice z roku 1374 se stal jedním z center pro migranty z řad ruských duchovních a mnichů, kteří v něm de facto obnovili mnišský život; v roce 1952 došlo ke změně a klášter začal nově působit jako ženský monastýr

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku John of Shanghai and San Francisco na anglické Wikipedii.

  1. Sv. Jan Maximovič: Pravoslavný pohled na dogma o „neposkvrněném početí“ [online]. orthodoxiachristiana.cz [cit. 2023-04-11]. Dostupné online. 
  2. Svatý Jan Šanghajský a Sanfranciský, divotvůrce (1896–1966) [online]. Pravoslavná církevní obec Brno, pravoslavnebrno.cz [cit. 2023-04-11]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]