Tubabao

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Malá laguna na ostrově Tubabao
Svatý Jan Šanghajský na ostrově Tubabao
Chatrče emigrantů, kteří v nich prožili přibližně tři roky na ostrově

Tubabao je ostrov u jihovýchodního cípu ostrova Samar. Je to jeden z ostrovů zahrnujících město Guiuan v provincii Východní Samar v centrálně-východní části Filipín. Ostrov se nachází v blízkosti centra města.

Uprchlíci z Ruska[editovat | editovat zdroj]

Tubabao využívala Mezinárodní organizace pro uprchlíky (IRO) v letech 1949 a 1950 jako dočasné útočiště pro 5 000 ruských uprchlíků prchajících z Číny. Na ostrově uprchlíci postavili dva provizorní chrámy: svatého Serafína a svatého Michaela.[1]

Rusové přežili ruskou revoluci v roce 1917 a ruskou občanskou válku v letech 1919-1920, kdy byla carská autokracie svržena socialisty. Některým Rusům se podařilo uprchnout a uchýlit se do cizích zemí.

Mnoho z nich se usadilo v Číně, zejména v Charbinu a Šanghaji. Většina těchto uprchlíků přežila druhou světovou válku, ale Čínu převzali komunisté, a tak ORI požádala všechny země světa, aby Rusům poskytly ubytování. Filipíny se dobrovolně přihlásily a nabídly ostrov Tubabao.

Ruští uprchlíci pak mohli zůstat ve Spojených státech, Austrálii, Kanadě a zemích Jižní Ameriky. Většina uprchlíků se stala občany zemí, ve kterých se usadili.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Tubabao na francouzské Wikipedii.

  1. Icons from the Philippine Island of Tubabao [online]. stjohndc.org [cit. 2023-05-04]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]