Jan Tobolský

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Svatý
Jan Tobolský
Osvětitel Sibiře
Metropolita tobolský a celé Sibiře
Metropolita Jan Tobolský na ikoně
Metropolita Jan Tobolský na ikoně
CírkevRuská pravoslavná církev
Diecézetobolská
SídloTobolsk
Zasvěcený život
Sliby1675
Svěcení
Jáhenské svěcení1675
Kněžské svěcení1675
Biskupské svěcení10. ledna 1697
světitel Adrian)
Osobní údaje
Rodné jménoIvan Maksimovič Vasilkovskij
(Иван Макси́мович Васильковский)
Datum narození1651
Místo narozeníPolsko-litevská uniePolsko-litevská unie Polsko-litevská unie
Datum úmrtí10. června 1715
Místo úmrtíTobolsk
Ruské carstvíRuské carství Ruské carství
Národnostruská
Vyznánípravoslaví
Svatořečení
Kanonizace1916
Svátek10. června
Uctíván církvemipravoslavná církev
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Svatý Jan Tobolský (165110. června 1715, Tobolsk) se narodil jako Ivan Maksimovič Vasilkovskij v Niezynu v Černihovském vojvodství Polsko-litevské unie. Působil jako biskup pravoslavné církve. Svatořečen byl v roce 1916.

Život[editovat | editovat zdroj]

Jako jediný ze sedmi synů Maksyma Wasylkowského Maksymowicze vstoupil do služeb pravoslavné církve, v níž byl roku 1678 jmenován správcem Kyjevskopečerské lávry. Biskup Theodor z Uglichu chtěl, aby po něm následoval někdo z Černigova, jmenoval Jana archimandritou Eletského kláštera v roce 1695. Biskup Theodor z Uglichu se v roce 1696 usadil a Jan se stal arcibiskupem Černigova.

Během své pastorace v Černigově se Jan vyznamenal vedením duchovní akademie, psaním prózy a poezie v křesťanském duchu a vedením k víře druhé. Jeho nejznámějším dílem je Iliotropion, které přeložil a upravil do církevní slovanštiny a ruštiny z původní latiny německého jezuitského kněze Jeremiáše Drexela. Ve 21. století se řadí mezi klasické práce o teodicece ve východním křesťanství.

V roce 1711 byl jmenován metropolitou sibiřského města Tobolsk do čela tobolské eparchie a nahradil metropolitu Filothea, který si přál vykonávat misijní práci mezi pohanskými kmeny na odlehlých místech.

Jan Tobolský zemřel v roce 1715. Na Sibiři byl uctíván jako světec dlouholetou lidovou úctou. V roce 1916 ho ruská pravoslavná církev oficiálně svatořečila (kanonizovala) k úctě v celé církvi. Jeho svátek byl stanoven na 10. června.

Jeho příbuzný, později také svatořečený, Jan Šanghajský a Sanfranciský použil mnišské jméno Jan ke cti svatého Jana Tobolského, osvětitele Sibiře.[1]

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku John of Tobolsk na anglické Wikipedii.

  1. Proč vám mám podávat teoretické důkazy, když dnes po ulicích Paříže chodí svatý „Jan Bosý“? [online]. pravoslavnebrno.cz [cit. 2023-04-11]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]