Historické památky Novgorodu a okolí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Historické památky Novgorodu a okolí
Světové dědictví UNESCO
Smluvní státRuskoRusko Rusko
Souřadnice
Typkulturní dědictví
Kritériumii, iv, vi
Odkaz604 (anglicky)
OblastEvropa
Zařazení do seznamu
Zařazení1992 (16. zasedání)

Historické památky Novgorodu a okolí (rusky Исторические памятники Новгорода и окрестностей) je souhrnný název, pod kterým UNESCO roku 1992 zaneslo na seznam světového dědictví středověké architektonické památky města Novgorod (od roku 1999 Veliký Novgorod).

Význam[editovat | editovat zdroj]

Město Novgorod, poprvé písemně zmiňované již v 9. století, leželo na obchodních cestách směřujících z Pobaltí a Skandinávie do střední Asie a Byzantské říše.

Historické památky Novgorodu a okolí mají přímou souvislost s formováním Kyjevské Rusi v 9. - 10. století. Městská aristokracie, která vládla městské republice skrze lidové shromáždění věče, pozvala ze Švédska dynastii Rurikovců, která vládla ruským zemím více než 700 let.

Díky místním archijerejům se Novgorod stal jedním z nejstarších a nejdůležitějších center ruského umění a ruské kultury vůbec. Nejstarší ruské staroslověnské rukopisy (11. stol.) vznikly právě v Novgorodu, včetně vlastní historiografie (12. století) a prvního kompletního překladu Nového a Starého zákona do staroslověnštiny. Novgorod je místem zrodu architektonického stylu staroruských kamenných staveb a také jedné z nejstarších ruských malířských škol. Působil zde například Theofanés Řek, učilel slavného ikonopisce Andreje Rubleva.

Většina historických památek je spojena s Novgorodskou republikou (12. - 15. stol.), která byla sama o sobě unikátním fenoménem středověkého Ruska.

Mimořádné archeologické a kulturní vrstvy Novgorodu z 10. - 17. století zahrnují území okolo 347 ha a sahají do hloubky 7-8 m. Unikátní jsou tím, že díky vlhkému prostředí a nepřístupu vzduchu uchovávají také organické materiály.

Kritéria pro zápis na seznam světového dědictví[editovat | editovat zdroj]

  • Kritérium I: Významné kulturní centrum, místo zrodu architektonického stylu staroruských kamenných staveb a jedné z nejstarších ruských malířských škol. Město Novgorod ovlivnilo vývoj ruského umění ve středověku.
  • Kritérium IV: Vzhledem k velkému množství dochovaných památek v Novgorodu je město doslova galerií ruské architektury středověku a pozdějších období (11. - 19. století). Tyto památky samy o sobě ilustrují vývoj ruského stavitelství.
  • Kritérium VI: Novgorod byl jedním z hlavních center ruské kultury a duchovnosti, což dokládají jeho památky a jiné poklady.[1]

Přehled objektů[editovat | editovat zdroj]

Číslo Obrázek Český název Původní název
604-001 Novgorodský dětinec a přilehlá část města Новгородский Детинец с прилегающей частью города
604-002 Jaroslavův dvorec, Znamenský chrám a přilehlá část města Ярославово Дворище, Знаменский собор и прилегающая часть города
604-003 Zvěrin-pokrovský klášter a okolí Зверин-Покровский монастырь и окрестности
604-004 Klášter svatého Antonína Антониев монастырь
604-005 Chrám narození Páně na Krásném poli Церковь Рождества Христова на Красном поле
604-006 Chrám Spas na Něredici Церковь Спаса на Нередице
604-007 Zbytky Chrámu Zvěstování na hradišti Остатки церкви Благовещения на Городище
604-008 Peryňská poustevna Перынский скит
604-009
Klášter svatého Jiří Юрьев монастырь
604-010 Chrám svatého Jana Almužníka na Mjačině a Chrám Zvěstování na Mjačině Церковь Иоанна Милостивого на Мячине и Церковь Благовещения на Мячине
604-011 Chrám Petra a Pavla na Sýkorčím vrchu Церковь Петра и Павла на Синичьей горе

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Исторические памятники Новгорода и окрестностей na ruské Wikipedii.

  1. CENTRE, UNESCO World Heritage. Historic Monuments of Novgorod and Surroundings. whc.unesco.org [online]. [cit. 2016-11-30]. Dostupné online. (anglicky)