Happy end (film)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Happy end
Země původuČeskoslovenskoČeskoslovensko Československo
Jazykčeština
Délka70 minut
Žánrkomedie
ScénářOldřich Lipský
Miloš Macourek
RežieOldřich Lipský
Obsazení a filmový štáb
Hlavní roleVladimír Menšík
Jaroslava Obermaierová
Josef Abrhám
ProdukceMiloš Stejskal
HudbaVlastimil Hála
KameraVladimír Novotný
KostýmyTheodor Pištěk
StřihMiroslav Hájek
Výroba a distribuce
Premiéra1967
Produkční společnostBarrandov Studio
DistribuceFilmové studio Barrandov
Happy end na FPČSFDKinoboxuIMDb
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Happy End je československý komediální film Oldřicha Lipského z roku 1966 využívající experimentální postupy.[1] Film je natočen pozpátku – začíná popravou hlavního hrdiny a vypravěče Bedřicha (který ji ovšem popisuje jako svoje narození) a končí jeho porodem (pro Bedřicha smrtí).

Obsazení[editovat | editovat zdroj]

Vladimír Menšík řezník Bedřich Frydrych
Jaroslava Obermaierová Julie
Josef Abrhám Ptáček
Bohuš Záhorský tchán
Stella Zázvorková tchyně

Příběh[editovat | editovat zdroj]

Pro Happy End není ani tak důležitý sám životní příběh řezníka Frydrycha, jako způsob, jakým je podán. Film je celý natočen pozpátku, a to včetně dialogů. Hlavní hrdina a vypravěč Bedřich Frydrych se tak tedy po narození (poprava na gilotině) a dětství stráveném v lyceu (vězení) pouští do světa a rychle se ožení - sestaví si z několika dílů vlastní manželku (rozčtvrcenou Julii).

Ve světě tohoto filmu se svět pohybuje opačným směrem než ten náš. Dialogům rozumíme, ale z našeho pohledu jdou repliky v opačném pořadí a vytvářejí tak místy čistě komediální situace, jindy pouze drobné dadaistické hříčky.

Produkce[editovat | editovat zdroj]

Snímek natočil režisér Lipský po úspěchu předchozího snímku Limonádový Joe aneb Koňská opera. Původním záměrem bylo natočit komedii v medzinárodní produkci na exkluzivních lokacích (Capri, Mallorca, Alpy), z té nakonec sešlo.[1] Společně s Milošem Macourkem se rozhodli připravit scénář filmu, který se odehrává – a je také natáčen – pozpátku.

Recepce[editovat | editovat zdroj]

Kritické ohlasy[editovat | editovat zdroj]

Kritik Jan Žalman uvádí, že „Macourkova černá hříčka mu umožnila dostat se z běžného veseloherního manýrismu, zakoketovat si s morbiditou, jarmarečností a vyjádřit se způsobem aspoň svou ‚jinakostí‘ bližším temperatuře šedesátých let. Nic víc.“[2]

Kulturní odkazy[editovat | editovat zdroj]

Princip reverzibilního vyprávění byl použit mimo jiné ve filmech jako Mentolky (2000), Zvrácený (2002), 5x2 (2004) nebo Tenet (2020).

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b ŠRAJER, Martin. Happy end – Revue Filmový přehled. Filmový přehled [online]. Národní filmový archiv, 2023-12-20 [cit. 2024-01-04]. Dostupné online. 
  2. SEDLÁČEK, Mojmír. Groteskní Vladimír Menšík vraždí pozpátku. Happy End je vrcholem české originality. www.kinobox.cz [online]. [cit. 2024-01-04]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]