Hans Fritzsche

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Hans Fritzsche
Narození21. dubna 1900
Bochum
Úmrtí27. září 1953 (ve věku 53 let)
Kolín nad Rýnem
Příčina úmrtírakovina
Povolánínovinář, politik, rozhlasový moderátor, státní úředník, editor novin, news director a podtajemník
Politické stranyNárodně socialistická německá dělnická strana (1933–1945)
Německá národně lidová strana
ChoťKarin Fritzsche
PodpisHans Fritzsche – podpis
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Před procesem

Hans Georg Fritzsche (21. dubna 1900 Bochum27. září 1953 Kolín nad Rýnem) byl vedoucím říšského rozhlasu.

Životopis[editovat | editovat zdroj]

Narodil se v Bochumi (německé město nacházející se v Porúří). V roce 1917 byl povolán do německé armády a zúčastnil se bojů 1. světové války. Po jejím skončení studoval (vždy poměrně krátce) několik vysokých škol a poté se věnoval novinařině.

1. května 1933 vstoupil do NSDAP. Pracoval na Goebbelsově říšském ministerstvu pro lidovou osvětu a propagandu, kde vedl oddělení rozhlasu. V polovině roku 1938 se stal náměstkem Alfreda Berndta v Německém tiskovém oddělení, které kontrolovalo domácí zpravodajská media. Již v prosinci roku 1938 se stal ředitelem tohoto úřadu. V květnu 1942 se zde osobní kontroly ujal Goebbels a Fritzsche se vrátil zpět k práci pro ministerstvo jako Vedoucí oddělení rozhlasu na ministerstvu a také jako zmocněnec politické organizace Velkoněmeckého rozhlasu.

Norimberský proces[editovat | editovat zdroj]

2. května 1945 byl Fritzsche zatčen sovětskými vojáky a byl souzen před Norimberským tribunálem, kde byl obviněn ze spolčení ke spáchání zločinů proti míru, válečných zločinů a zločinů proti lidskosti. Později byl obviněn ještě z dalších trestných činů a odsouzen na devět let, následně byl ovšem tribunálem osvobozen, protože vyšlo najevo, že nikdy osobně nepodněcoval ke genocidě Židů a ve dvou případech se dokonce pokusil zastavit zveřejnění rasisticky zaměřených novin Der Stürmer. V září 1950 byl propuštěn a zemřel o 3 roky později na rakovinu.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]