Grande école

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Tento článek je o typu francouzské vysoké školy. O filmu pojednává článek Grande école (film).

Grande école (doslovně velká škola), plurál grandes écoles je typ vysoké školy ve Francii, která poskytuje specializované vysokoškolské vzdělání. Studenti jsou na tento typ vysoké školy vybíráni pouze na základě přijímacího řízení a získávají odbornou přípravu na vysoké úrovni. Na některých školách je možné studovat až po ukončení vysokoškolského vzdělání na jiné běžné vysoké škole nebo univerzitě. První školy tohoto typu vznikaly již v polovině 18. století s cílem vyškolit státní zaměstnance v oblastech vojenství, hornictví, vodního a lesního hospodářství, správy, stavebnictví, zemědělství, námořnictví, veterinárního lékařství apod.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Jako první byla založena Škola pro dělostřelecké důstojníky (École d'officiers d'artillerie) Ludvíkem XIV. v roce 1679 v Douai, která byla připojená k místní univerzitě. Vojenská škola v Paříži (École militaire) byla založena v roce 1748.

Vznikaly i školy technického zaměření pro techniky a inženýry: Škola stavebních inženýrů královských plavidel (École des ingénieurs-constructeurs des vaisseaux royaux) v roce 1741, Královská škola mostů a silnic (École royale des ponts et chaussées) 1747, Královská škola stavebního inženýrství v Mézières (École royale du génie de Mézières) 1748, Hornická škola v Paříži (École des Mines de Paris) 1783.

Rovněž v roce 1761 vznikla Královská veterinární škola v Lyonu (École royale vétérinaire) a v roce 1765 stejná ve městě Maisons-Alfort u Paříže. V roce 1780 byla založena Škola umění a řemesel v Paříži (École d'Arts et Métiers).

Další tři školy vznikly během Francouzské revoluce v roce 1794:

Rovněž se z bývalých fakult Pařížské univerzity vytvořily nezávislé Právnická škola (École de droit) a Lékařská škola (École de médecine).

Všechny tyto školy měly za úkol vychovávat budoucí státní zaměstnance.

V době Restaurace vznikly:

V době Druhého císařství:

V době Třetí republiky:

V době Čtvrté a Páté republiky:

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Grande école na francouzské Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]