Evangelický kostel (Príbovce)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Evangelický kostel
Místo
StátSlovenskoSlovensko Slovensko
KrajŽilinský
OkresMartin
ObecPríbovce
Souřadnice
Map
Základní informace
CírkevEvangelická církev augsburského vyznání na Slovensku
Architektonický popis
Stavební slohbarokní architektura
Další informace
AdresaPríbovce, SlovenskoSlovensko Slovensko
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Evangelický kostel ve slovenské obci Príbovce je barokně-klasicistní kostel z roku 1829, který byl postaven na místě staršího tolerančního kostela.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Věřící z Príbovců původně patřili k církevnímu sboru v obci Turčiansky Peter, který v roce 1580[1]v rámci reformačního hnutí přestoupil na evangelickou víru. O významu príbovické části sboru svědčí i to, že v roce 1640 si věřící postavili vlastní kostel. Uvádí se, že šlo o hrázděnou stavbu na starších základech. O svůj kostel přišli evangelíci v roce 1710, kdy se zdejší katolická vrchnost rozhodla odebrat evangelíkům všechny kostely a školy a také zakázat jejich bohoslužby. V tomto období mohli príbovští evangelíci navštěvovat artikulární kostel v Necpalech. Príbovští také využívali bohoslužeb na benickém panství, i když byla účast na nich zakázána.

Samostatný církevní sbor mohl vzniknout až v roce 1783, tedy po vydání Tolerančního patentu Josefa II. Stalo se tak pod patronací zdejších statkářů Jozefa Benického a jeho manželky Rebeky, rozené Lehotské. Na místě určeném královskými komisaři postavili jednoduchý dřevěný kostel bez věže. Statkáři museli zajistit dostatek prostředků na stavbu a její údržbu, plat faráře a také nejméně sto evangelických rodin v okolí nového kostela. V roce 1784 byl již kostel s farou a evangelickou školou dokončen.

Tento kostel však nestačil velkému počtu věřících z Príbovců a okolí, a tak byl v roce 1829 postaven kostel nový. Postupně procházel stavebními úpravami, jako v roce 1863, kdy byla nákladem Pavla Párička ze Sedmihradska postavena nová sakristie. V roce 1901 prošel zásadní úpravou, byla postavena kostelní věž a také interiér byl doplněn historizujícími dekorativními malbami.[2]

Architektura kostela[editovat | editovat zdroj]

Evangelický kostel se nachází na severním okraji obce Príbovce. Současná stavba je barokně-klasicistní jednolodní s půlkruhovým presbytářem z roku 1829. Věž z roku 1901 je čtyřpatrová s cibulovou střechou a lucernou. Fasády kostela jsou jednoduché, členěné lizénami na rizality s půlkruhovými okny. Vnitřek kostela je zaklenut třemi poli valené klenby s příporami s nízkými lunetovými hlavicemi. Uvnitř se nachází trojlodní empora s varhany z roku 1935 umístěnými v historizující varhanní skříni. Autorem je pravděpodobně Jan Tuček z Kutné Hory. Stěny kostelní lodi zdobí dekorativní a figurální malby se secesními prvky v pastelových barvách z roku 1901. Oltář edikulového typu s nástavcem pochází z roku 1829, tedy z doby založení kostela. Je postaven v umírněném klasicistním slohu a je památkově chráněn. Oltářní obraz pochází z roku 1906. Kazatelna a oltář tvoří jednotný slohový celek, pocházející ze stejného období. Křtitelnice je rovněž z doby, kdy byl kostel postaven, a nese znaky klasicismu. V interiéru kostela se nachází také obraz Poslední večeře, rustikální dílo z přelomu 18. a 19. století, které pravděpodobně patřilo do inventáře staršího kostela. Lavice v kostele jsou pozdně barokní s volutovým zakončením po stranách. Jedna z lavic v blízkosti oltáře je původně pozdně renesanční, zdobená akantovou intarzií.[2]

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Evanjelický kostol v Necpaloch na slovenské Wikipedii.

  1. Príbovský Evanjelický Cirkevný zbor augsburgského vyznania [online]. Dostupné online. (slovensky) 
  2. a b PETRÁŠKOVÁ, Eva. Národné kultúrne pamiatky na Slovensku, Okres Martin.. Bratislava: Slovart, 2012. Kapitola Príbovce, s. 442 - 444. (slovensky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]