Eleonora Báčová-Kellerová

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Eleonora Báčová-Kellerová
Elenonora Báčová-Kellerová v kokpitu MiG-15
Elenonora Báčová-Kellerová v kokpitu MiG-15

Narození1930
Levice
ČeskoslovenskoČeskoslovensko Československo
Civilní činnostletecká instruktorka
Vojenská kariéra
Hodnostnadporučík
Doba služby1952–1958
SložkaČeskoslovenská lidová armáda
JednotkaLetectvo ČSLA
VyznamenáníVyznamenání Za statečnost
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons

Nadporučice Eleonora Báčová-Kellerová (též Elena či Lenka[1], provdaná Báčová, * 1930 Levice[2]) je bývalá československá vojenská pilotka a letecká instruktorka, průkopnice zastoupení žen v letectví. V letech 19521955 absolvovala letecký výcvik pro pilotování stíhacích letounů, mj. na strojích MiG-15, a stala se tak první československou stíhací pilotkou a zároveň první pilotkou proudového letounu v Československu. Po krátké době byla však byla stažena z plnění vojenských úkolů ve vzduchu.

Život[editovat | editovat zdroj]

Mládí[editovat | editovat zdroj]

Narodila se v Levicích na jižním Slovensku v rodině vojáka Československé armády. Vychodila obecnou a střední školu. Po rozpadu Československa a vzniku Protektorátu Čechy a Morava a Slovenského státu roku 1939 odmítl její otec sloužit v nově vytvořené s fašismem kolaborující Slovenské armádě a rodina tak byla vystěhována do Zlonic, severovýchodně od Prahy. Účastnil se zde protinacistického odboje, byl členem zdejšího Národního výboru a díky své praxi velel v květnu 1945 akcím při osvobozování Zlonic na konci druhé světové války.

Pilotkou[editovat | editovat zdroj]

Elena Báčová s pozemní posádkou před letounem MiG-15 Letectva ČSLA

Báčová se začala v šestnácti letech věnovat letectví v aeroklubu ve Slaném. Na počátku 50. let pracovala jako telegrafistka na vojenském letišti v Praze-Kbelích. Roku 1951 absolvovala ŠPUL (Škola pro učitele létání) a stala se leteckou instruktorkou.[3] Ročník spolu s ní absolvovalo ještě pět dalších žen. Začátkem 50. let se provdala za Jana Báču, vojenského letce a velitele ŠPUL.

Následně byla přijata do Československé lidové armády a absolvovala výcvik na stroji Arado pro pilotování proudových stíhacích letounů, který zakončila roku 1952. Dosáhla důstojnické hodnosti nadporučice. Poté byla zařazena k 5. SLP (Stíhací letecký pluk) pod velením svého manžela, umístěného na nově vzniklém armádním letišti Líně[4] nedaleko Plzně, vybudovaného pro leteckou ostrahu západní hranice ČSSR se Spolkovou republikou Německo. V tom jí pomohl rodinný původ i sňatek s Janem Báčou.[5] V roce 1954 nebo 1955 byla Báčová zaškolena také na sovětských stíhacích proudových strojích MiG-15 (včetně např. střelby na pozemní cíl),[6] jako jediná žena v Československu. Tehdejší komunistická politika, opírající se rovněž o prosazování většího zastoupení žen ve všech profesích podle vzoru Sovětského svazu, osobnost Báčové propagačně využívala a oslavovala ji ve státem řízeném tisku či v reportáži Československého filmového týdeníku z roku 1955.[7] Za svou službu v armádě byla roku 1955 vyznamenána medailí Za statečnost.

Odchod z ČSLA[editovat | editovat zdroj]

Památník 5. SLP s trupem letounu MiG-19 v Líních u Plzně

Záhy však byl vedením letectva program výcviku vojenských pilotek zastaven a Báčová byla stažena z aktivních letů, podle vzpomínek Báčové mj. proto, že odmítala účast na ideologických propagačních besedách a chtěla raději aktivně létat. Armádu opustila v roce 1958.[8]

Usadili se s manželem v Praze. Není známo, že by se posléze nadále věnovala létání.

Následovnice[editovat | editovat zdroj]

Eleonora Báčová byla jedinou pilotkou vojenského proudového letounu až do roku 2002, kdy byla na obor bojový pilot na Vojenské akademii v Brně přijata Kateřina Hlavsová z Pardubic, která poté nastoupila do aktivní služby,[9] mj. na strojích Aero L-39 Albatros. Armáda České republiky od té doby zařazuje pilotky k plnění vojenských úkolů.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. KRONIKA RODINY NEDVĚDŮ-VI.. Narodnikronika.cz [online]. [cit. 2021-03-13]. Dostupné online. 
  2. VÝZNAMNÉ OSOBNOSTI ZLONIC | Městys Zlonice. www.zlonice.cz [online]. [cit. 2021-03-13]. Dostupné online. 
  3. Gonzo - Military. www.gonzoaviation.com [online]. [cit. 2021-03-13]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2021-04-20. 
  4. PHOTOGRAPHICS.CZ, webdesign:. Památník letcům v Líních. www.stopovacka.cz [online]. [cit. 2021-03-13]. Dostupné online. 
  5. MiG-15 v ČSLA : Diskusní forum modelářů IPMS NYMBURK. ipmsnymburk.com [online]. [cit. 2021-03-13]. Dostupné online. 
  6. WWW.INCAD.CZ, INCAD. Obrana lidu. [s.l.]: [s.n.] Dostupné online. 
  7. Československý filmový týdeník. Česká televize [online]. [cit. 2021-03-13]. Dostupné online. 
  8. Bojová letadla budou pilotovat i ženy. iDNES.cz [online]. 2002-06-13 [cit. 2021-03-13]. Dostupné online. 
  9. XIV. TURNUS PILOTŮ - VETERÁNŮ | DÍVČÍ LETKA. ikar53mor.websnadno.eu [online]. [cit. 2021-03-13]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]