Vojenská akademie v Brně

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Vojenská akademie v Brně
Vojenská technická akademie
Vojenská technická akademie Antonína Zápotockého
Vojenská akademie Antonína Zápotockého
Budova rektorátu bývalé Vojenské akademie, dnes rektorátu Univerzity obrany
Budova rektorátu bývalé Vojenské akademie, dnes rektorátu Univerzity obrany
ZkratkaVA
Rok založení1951
Typ školyvojenská vysoká škola
Další informace
Zeměpisné souřadnice
www.vabo.cz
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Vojenská akademie v Brně (VA, lidově akáda) byla vojenská vysoká škola technického směru v Brně, existující mezi lety 1951–2004. Zanikla s ostatními českými vojenskými vysokými školami sloučením do Univerzity obrany, která využila její brněnský areál v Kounicově ulici.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Brněnská Vojenská akademie byla založena 15. srpna 1951 rozkazem prezidenta republiky Klementa Gottwalda pod názvem Vojenská technická akademie (VTA). Základem školy se stali pedagogové, budovy i materiální vybavení Vysoké školy technické Dr. Edvarda Beneše v Brně (dnešní Vysoké učení technické v Brně), která byla 2. října téhož roku zrušena.[1] V době zřízení tvořilo VTA sedm fakult: dělostřelecká, tanková, letecká (strojní), ženijní (stavební), elektrotechnická, chemická a železniční.

Po vzoru sovětských vojenských akademií byla v roce 1954 pojmenována po Antonínu Zápotockém, čímž získala název Vojenská technická akademie Antonína Zápotockého (VTA AZ). Po reorganizaci vojenských vysokých škol v roce 1958 došlo ke sloučení s Vojenskou akademií Klementa Gottwalda v Praze a název byl změněn na Vojenskou akademii Antonína Zápotockého (VA AZ). Po sametové revoluci bylo od 1. května 1990 rozkazem prezidenta Václava Havla z názvu školy odstraněno jméno komunistického prezidenta Zápotockého a následně došlo také k navrácení majetku městu a Vysokému učení technickému v Brně (například komplex historických budov na Veveří, sídlo Fakulty stavební VUT).[2]

Od roku 1970 byla VA AZ tvořena pěti fakultami: fakultou velitelsko-organizátorskou (se sídlem ve Vyškově), fakultou inženýrskou pozemních vojsk, fakultou leteckou, PVO a spojovací, fakultou vyšších velitelů a fakultou zahraniční.[3] V roce 1972 byla vyškovská velitelsko-organizátorská fakulta vyčleněna do samostatné vysoké školy a VA AZ byla od toho roku tvořena pěti fakultami: velitelskou, inženýrskou pozemních vojsk, leteckou a protivzdušné obrany, dálkovou a zahraniční.[4] V roce 1979 byla VA AZ reorganizována na dvě fakulty, fakultu vševojskovou, druhů vojsk a služeb postgraduální přípravy a fakultu vojenskoinženýrskou,[5] ke kterým roku 1980 přibyla ještě fakulta zahraniční.[6] Ve druhé polovině 90. let 20. století měla VA tři fakulty: fakultu velitelskou a štábní, fakultu vojensko-technickou a fakultu letectva a protivzdušné obrany. V roce 2003 byla Fakulta letectva a PVO a Fakulta vojenskotechnická – druhů vojsk sloučena do jedné, Fakulty vojenských technologií.[7]

Škola zanikla v roce 2004 sloučením s Vysokou vojenskou školou pozemního vojska ve Vyškově a Vojenskou lékařskou akademií Jana Evangelisty Purkyně v Hradci Králové do nově vzniklé Univerzity obrany,[8] sídlící v brněnském areálu bývalé akademie v ulici Kounicově. Z bývalé Vojenské akademie se součástí nově vzniklé univerzity stala Fakulta vojenských technologií.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Vládní nařízení č. 80/1951 Sb., o organisačních změnách na vysokých školách. In: Sbírka zákonů. 1951. Dostupné online. § 8. Ve znění pozdějších předpisů. Dostupné online.
  2. Historie Fakulty vojenských technologií [online]. Fakulta vojenských technologií Univerzity obrany [cit. 2012-02-18]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2014-02-01. 
  3. Vyhláška č. 2/1970 Sb., o změnách v organizaci vojenských vysokých škol. In: Sbírka zákonů. 1970. Dostupné online. § 2. Ve znění pozdějších předpisů. Dostupné online.
  4. Vyhláška č. 16/1973 Sb., o změnách v organizaci vojenských vysokých škol. In: Sbírka zákonů. 1973. Dostupné online. § 2. Ve znění pozdějších předpisů. Dostupné online.
  5. Vyhláška č. 133/1979 Sb., o změnách v organizaci vojenských vysokých škol. In: Sbírka zákonů. 1979. Dostupné online. § 2. Ve znění pozdějších předpisů. Dostupné online.
  6. Vyhláška č. 95/1980 Sb., kterou se vyhlašuje Rozkaz prezidenta Československé socialistické republiky ze dne 15. července 1980 k provedení zákona 39/1980 Sb., o vysokých školách, na vojenských vysokých školách. In: Sbírka zákonů. 1980. Dostupné online. § 1. Ve znění pozdějších předpisů. Dostupné online.
  7. Historie Fakulty vojenských technologií [online]. Unob.cz [cit. 2020-05-08]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2018-06-17. 
  8. Zákon č. 214/2004 Sb., o zřízení Univerzity obrany. In: Sbírka zákonů. 2004. Dostupné online. § 1, odst. 1. Ve znění pozdějších předpisů. Dostupné online.

Související články[editovat | editovat zdroj]