Ekremokarp

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxEkremokarp
alternativní popis obrázku chybí
Eccremocarpus scaber
Vědecká klasifikace
Říšerostliny (Plantae)
Podříšecévnaté rostliny (Tracheobionta)
Odděleníkrytosemenné (Magnoliophyta)
Třídavyšší dvouděložné (Rosopsida)
Řádhluchavkotvaré (Lamiales)
Čeleďtrubačovité (Bignoniaceae)
Rodekremokarp (Eccremocarpus)
Ruiz & Pav., 1794
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Ekremokarp[1] (Eccremocarpus) je rod rostlin z čeledi trubačovité (Bignoniaceae). Zahrnuje 3 druhy lián s několikanásobně zpeřenými listy a nápadnými trubkovitými květy. Vyskytují se v jihoamerických Andách. Druh Eccremocarpus scaber je pěstován jako okrasná liána se zajímavými květy.

Eccremocarpus scaber na kresbě z roku 1879

Popis[editovat | editovat zdroj]

Ekremokarpy jsou polodřevnaté liány s úponky. Listy jsou vstřícné, 2x až 3x zpeřené. Na vrcholu listu je větvený úponek. Květy jsou uspořádané v chudokvětých hroznech. Kalich je zvonkovitý, pěticípý, často nápadný a červeně nebo oranžově zbarvený. Koruna je nápadná, trubkovitá, lehce prohnutá až džbánkovitá, zakončená drobnými laloky. Tyčinek je 4 nebo 5. Semeník obsahuje jedinou komůrku s mnoha vajíčky. Plodem je vejcovitá až elipsoidní tobolka (plod) s vytrvalým kalichem a mnoha semeny. Semena jsou téměř okrouhlá, plochá, s tenkým okrouhlým křídlem.[2]

Rozšíření[editovat | editovat zdroj]

Rod ekremokarp zahrnuje 3 druhy. Je rozšířen v jihoamerických Andách. Druh Eccremocarpus viridis se vyskytuje v Kolumbii, Ekvádoru a Peru v nadmořských výškách nejčastěji od 2700 do 3600 metrů. Eccremocarpus scaber se vyskytuje v Chile a jižní Argentině, kde roste v rozpětí 1000 až 1800, řidčeji od 300 až do 3000 metrů nad mořem. Eccremocarpus huainaccapac je endemit Peru, rostoucí v nadm. výškách 3100 až 4100 metrů.[3][4][5]

Ekologické interakce[editovat | editovat zdroj]

Trubkovité květy Eccremocarpus scaber jsou opylovány kolibříky, zejména kolibříkem velkým (Patagona gigas).[6]

Taxonomie[editovat | editovat zdroj]

Rod Eccremocarpus je spolu s dalším malým andským rodem, Tourrettia, řazen do tribu Tourrettieae. Tonto tribus tvoří jednu z bazálních větví celé čeledi trubačovité.[7] V revizi rodu Eccremocarpus z roku 1997 byl počet druhů zredukován na 3. Do té doby rozlišované druhy E. lobbianus, E. longiflorus, E. viridis a E. vargasianus byly sloučeny do jednoho variabilního druhu, E. viridis.[2]


Význam[editovat | editovat zdroj]

Druh Eccremocarpus scaber je pěstován jako okrasná liána. Je to bujná rostlina, kvetoucí již v prvním roce po výsevu.[8] V České republice se prodávají semena, druh je však vzácně k vidění i ve sbírkách botanických zahrad.[9] Udávaná zóna odolnosti je 8-11, je tedy zimovzdorný do -12 °C.[10]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. SKALICKÁ, Anna; VĚTVIČKA, Václav; ZELENÝ, Václav. Botanický slovník rodových jmen cévnatých rostlin. Praha: Aventinum, 2012. ISBN 978-80-7442-031-3. 
  2. a b D'ARCY, William G. A review of the genus Eccremocarpus (Bignoniaceae). Annals of Missouri Botanical Garden. 1997, čís. 84. Dostupné online. 
  3. GRANDA, Arturo. Bignoniaceae endémicas del Perú. Revista Peruana de Biologia. Dec. 2006, čís. 13(2). Dostupné online. 
  4. Flora of Chile [online]. Dostupné online. (španělsky) 
  5. Flora Argentina [online]. Dostupné online. (španělsky) 
  6. BELMONTE, Eliana; CARDEMIL, Liliana. Floral Nectary Structure and Nectar Composition in Eccremocarpus scaber (Bignoniaceae), a Hummingbird-Pollinated Plant of Central Chile. American Journal of Botany. 1994, čís. 81(4). 
  7. OLMSTEAD, Richard G. et al. A molecular phylogeny and classification of Bignoniaceae. American Journal of Botany. 2009, čís. 96(9). Dostupné v archivu pořízeném dne 2011-08-07.  Archivováno 7. 8. 2011 na Wayback Machine.
  8. The plant forum compilation. Fourth edition [online]. San Diego Horticultural society, 2015. Dostupné online. (anglicky) 
  9. Florius - katalog botanických zahrad [online]. Dostupné online. 
  10. Chilean Glory Flower, Glory Vine. Eccremocarpus scaber 'Tresco Gold' [online]. Dave's Garden, 2001. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]