Dramox

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Dramox
Základní údaje
Právní formaspolečnost s ručením omezeným
Datum založení20. října 2020
ZakladateléMartin Zavadil, Radim Horák, Martin Hájek
SídloPraha, Česká republika
Adresa sídlaBucharova 2928/14a, Praha, 158 00, Česko
Charakteristika firmy
Rozsah působeníČeská republika, Slovensko, Ukrajina
Službyonline streamování divadelních her
Ocenění3. místo v kategorii Obsahová inspirace (Křišťálová lupa 2021)
Identifikátory
Oficiální webwww.dramox.cz
www.dramox.tv
IČO09222103
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Dramox je česká placená streamovací platforma s divadelními představeními. Byla založena na podzim roku 2020. Aktuálně funguje ve čtyřech jazykových verzích, a to v češtině, slovenštině, angličtině a ukrajinštině.

K březnu 2022 bylo na české verzi Dramoxu dostupných více než 300 inscenací od 140 divadelních souborů z celého světa. Kromě domácí scény Dramox spolupracuje i s několika slovenskými, polskými, ukrajinskými, anglickými, australskými a americkými divadly.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Založení Dramoxu bylo oznámeno v době celosvětové pandemie koronaviru, 20. října 2020. Podle svých zakladatelů by ale platforma vznikla i pokud by divadelní scény nebyly kvůli tehdejším vládním opatřením uzavřené.[1] Dramox zahájil své fungování spoluprací s třiceti českými scénami, mezi prvními bylo například Dejvické divadlo, Divadlo J. K Tyla nebo Divadlo Husa na provázku. Cílem Dramoxu je nejen podpořit divadla, tvůrce a herce finanční částkou z ceny předplatného, ale především přiblížit divadlo širšímu publiku, propojit mezi sebou příznivce divadla a rozšířit divadelní komunitu.[2]

Na tiskové konferenci v září 2021 oznámil Dramox expanzi na Slovensko a spolupráci s několika zahraničními soubory. Spustil také novou platformu dramox.tv, která je dostupná celosvětově.[3]

V únoru 2022 byla na tiskové konferenci v Kyjevě oznámena expanze na Ukrajinu.[4] Aktuálně[kdy?] je dostupných čtyřicet představení sedmnácti divadel z celé Ukrajiny.

Předplatné[editovat | editovat zdroj]

Ke sledování titulů je nutná registrace, poté je služba na prvních sedm dní zdarma. Dramox je možné předplatit dvěma způsoby, a to buď jako měsíční nebo roční. Dramox nabízí zvýhodněné předplatné pro žáky posledních ročníků základních škol, a také pro studenty středních a vysokých škol.

Větší část předplatného se přerozděluje mezi divadla, jejichž představení předplatitel sleduje. Divadla je možné prostřednictvím platformy i podpořit libovolnou částkou.

Dramox Originals[editovat | editovat zdroj]

Dramox natáčí vybrané divadelní hry pod značkou Dramox Originals. Jedná se o představení, která bývají vyprodaná nebo mají po derniéře. V sekci Dramox Originals vzniklo patnáct záznamů divadelních her. Jsou jimi:

Dramox pro školy[editovat | editovat zdroj]

V sekci Dramox pro školy jsou zařazeny divadelní hry, které jsou inspirovány školní povinnou četbou. Tyto divadelní hry je možné používat ve výuce společně s pracovními listy, které Dramox vytváří ve spolupráci s pražskou DAMU.

Dostupnost[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. SEDLÁČEK, Vojtěch. Záchranné lano pro divadla. Martin Hájek se po Livesportu pouští do streamování českých divadelních inscenací. CzechCrunch [online]. 2020-10-20 [cit. 2022-03-28]. Dostupné online. 
  2. Jako Netflix nebo HBO, ale se záznamy divadelních her. Vznikl český portál Dramox. Aktuálně.cz [online]. Economia, 2020-10-21 [cit. 2022-03-28]. Dostupné online. 
  3. Scena.cz - 1. kulturní portál. www.scena.cz [online]. [cit. 2022-03-28]. Dostupné online. 
  4. KOTRBATÝ, Adam. Český divadelní Netflix míří na Ukrajinu. Hrozící ruská invaze v tom Dramox utvrdila. Hospodářské noviny (HN.cz) [online]. 2022-02-21 [cit. 2022-03-28]. Dostupné online.