Vidio

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Vidio
Logo
Logo
Základní údaje
Datum založení1. října 2014
ZakladatelAdi Sariaatmadja
Adresa sídlaSenayan City, Central Jakarta
IndonésieIndonésie Indonésie
Charakteristika firmy
Produktystreamovací služby
Mateřská společnostSurya Citra Media
MajiteléEmtek Group subsidiaries:
* Kreatif Media Karya (2014–2019)
* Surya Citra Media (od roku 2019)
Identifikátory
Oficiální webwww.vidio.com
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Vidio je služba pro přehrávání videí, filmů a seriálů založená 15. října 2014 v Indonésii. Původním vlastníkem byla společnost Kreatif Media Karya, ale v současné době patří Surya Citra Media, přičemž obě jsou dceřinými firmami Elang Mahkota Teknologi (Emtek).[1] Obsah služby nabízí volně dostupné i placené televizní kanály, přenosy živých událostí, filmy a televizní seriály (včetně původních titulů).[2] Je to jedna z největších streamovacích platforem v jihovýchodní Asii.

V roce 2022 se Vidio stalo největším poskytovatelem streamovacích služeb v Indonésii a porazilo Netflix, Disney+ Hotstar a Amazon Prime Video.[3]

Historie[editovat | editovat zdroj]

Vidio bylo založeno 15. října 2014 s vidinou stát se indonéskou verzí YouTube.[4] Původně na Vidiu dominoval obsah vytvořený uživateli a televizní obsah z médií Emtek. V roce 2015 mělo Vidio přibližně 3000 až 4000 aktivních uživatelů měsíčně.[5][6]

Celková investice Emteku do společnosti Vidio dosáhla k březnu 2019 240 miliard indonéských rupií. Surya Citra Media plánuje převzít Vidio za částku 115 miliard indonéských rupií.[7] Po produkování 3 originálních seriálů v roce 2019, začalo Vidio vydávat více originálního obsahu na Vidio Premier, jejich prémiové předplatné službě, nazvané v roce 2020 „Vidio Originals“. Ve stejném roce dosáhlo Vidio 40 milionů aktivních uživatelů.[8]

Během pandemie covidu-19 vzrostla platforma Vidio o 225 % a také dosáhla více než 5 milionů stažení v App Store a Play Store.[9][10]

Od 7. listopadu 2021 společnost MNC zaznamenala, že všechny její televizní kanály byly odebrány na základě údajného sporu o přenos. MNC Vision Networks vlastnila Vision+ pro RCTI, MNCTV, GTV a iNews.[11]

Vidio odvysílalo jednu z nejvyšších fotbalových soutěží jménem Premier League, konkrétně sezóny 2022–2023. Smlouvu má až do sezóny 2025–2026.[12] Většina velkých zápasů je streamována výhradně na této platformě, a to se sesterskou sítí SCTV a zbylé zápasy odvysílalo Moji.

Když síť Fox Sports Asia ukončila v říjnu 2021 provoz, získalo Emtek práva na vysílání Formule 1 po zbytek sezóny 2021 a 2022.[13] Závody byly odvysílány na kanálu Champions TV 4 (která byla součástí prémiového předplatného Vidio)[14] a na volně dostupném kanálu Moji.

Vidio byl také oficiální streamovací službou pro vysílání mistrovství světa ve fotbale 2022 FIFA World Cup.

Vidio má 6 televizních stanic. Každá z nich vysílá 24 hodin denně. Jmenují se Champions TV 1, Champions TV 2, Champions TV 3, Champions TV 5 a Champions TV 6. Společně vysílají fotbalové soutěže, volejbalové zápasy, box, basketbal i tenisové turnaje z celého světa.

Vidio má po vzoru Netflixu mnoho kategorií od korejských dramat, přes japonská anime až po indonéské dokumenty. Většina videí je s indonéskými titulky a pokud video jde spustit v jiné zemi, tak lze přepnout na dabing anglický.

Dá se platit měsíční předplatné, a to diamantové nebo platinové. Pokud chce uživatel sledovat zápasy Premier League, musí mít diamantové předplatné. Lze si předplatit i na rok, cena je při listopadu 2023 cca. 350 kč. Bohužel předplatit si lze pouze z Indonésie.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Vidio na anglické Wikipedii.

  1. "Resmi! Pemilik SCTV akuisisi Vidio.com dan Kapanlagi.com dari EMTEK" [online]. Dostupné online. (Indonesian) 
  2. "Aplikasi Vidio.com Jadi Tempat Baru untuk Nonton Video Seru" [online]. Dostupné online. (Indonesian) 
  3. "Vidio Kalahkan Netflix dan Disney+ di Indonesia, Jadi Raja di Negeri Sendiri" [online]. Dostupné online. (indonésky) 
  4. "Vidio.com, Youtube-nya Indonesia" [online]. Dostupné online. (Indonesian) 
  5. "Emtek's Vidio wants to be a more social version of YouTube for Indonesians" [online]. Dostupné online. 
  6. "Indonesia's Battle of Video Streaming Platforms" [online]. Dostupné online. 
  7. "Induk SCTV akan Akuisisi 3 Media Digital, Investor Diminta Tahan Saham" [online]. Dostupné online. (Indonesian) 
  8. "Vidio Berkomitmen Rilis 20 Judul Original Series di 2020" [online]. Dostupné online. (Indonesian) 
  9. "Indonesian streaming platform Vidio records 225% growth amid COVID-19" [online]. Dostupné online. 
  10. "Saingi IndoXXI, Aplikasi Vidio Diunduh 5 Juta Kali di Tengah Pandemi" [online]. Dostupné online. (Indonesian) 
  11. "RCTI Akan Hengkang dari Vidio Mulai 7 November 2021, Bagaimana Nasib Stasiun TV MNC Group Lainnya?" [online]. Dostupné online. (indonésky) 
  12. "Resmi! Liga Premier Inggris Musim 2022–2025 Bakal Tayang di Vidio | Vidio" [online]. Dostupné online. (indonésky) 
  13. "Fox Sports Hilang, F1 Pindah Tayang di Champions TV?" [online]. Dostupné online. (indonésky) 
  14. "Langganan Vidio Premier Platinum + Formula 1 di IndiHome Murah!" [online]. Dostupné online. (indonésky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]