Dragiša Vasić

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Dragiša Vasić
Narození2. října 1885, 2. září 1885 nebo 2. listopadu 1885
Gornji Milanovac
Úmrtí20. dubna 1945 (ve věku 59 let)
Koncentrační tábor Jasenovac
Alma materBělehradská univerzita
Povoláníspisovatel, právník a publicista
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Dragomir Vasić, známý též jako Dragiša (v srbské cyrilici Драгомир Васић; 2. října 1885, Gornji Milanovac, Srbsko – duben 1945, tábor Stara Gradiška) byl srbský politik, místopředseda Srbského kulturního klubu. Byl hlavním ideologem četniků během druhé světové války.

Před válkou pracoval jako právník. Bránil několik komunistů, kteří působili v ilegalitě, a kteří byli přirozeným cílem tehdejší vlády. Znal se s Miroslavem Krležou a Slobodanem Jovanovićem. Byl členem Srbské akademie věd a umění. Po roce 1929, kdy král Alexandr vyhlásil diktaturu, byl považován za údajného spolupracovníka komunistů.

Na začátku druhé světové války se Vasić přidal k četnikům Dragoljuba Mihailoviće, kde získal přezdívku Čiča Dragiša. Stal se členem Ústředního národního odboru četnické armády. Na konci války se oddělil od Mihailoviće a spolu s Pavlem Đurišićem chtěl uniknout případnému zajetí ze strany partyzánů. Svůj pochod zahájil směrem z Černé Hory nedlouho po Bělehradské operaci. Po prohrané bitvě na Lijevče polju se vzdal; byl zajat ustašovci v samotném závěru války a zabit v koncentračním táboru Stara Gradiška v dnešním Chorvatsku.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]