Dolmen

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Dolmen Er-Roc'h-Feutet nalezený v Carnacu, v Bretani, Francie. Nápis jej prohlašuje za vlastnictví Francie

Dolmen (z bretonského dolstůl a menkámen, tedy „kamenný stůl“) je prehistorická megalitická stavba z velkých nepravidelných kamenných bloků, zpravidla gigantických rozměrů, patrně zbytek vnitřního prostoru pohřebních mohyl. Dolmeny jsou dochovány v různých částech světa, v Evropě (především západní) od neolitu po dobu bronzovou.

Zhruba v 10. tisíciletí př. n. l. byl v hrobce magdalénského člověka poblíž Saint-Germain-la-Riviere nalezen kamenný podklad pod hlavou pohřbeného ve tvaru menšího dolmenu. Henri Breuil tento úkaz nazval microdolmenem bez gigantického provedení. Dá se to pokládat za předvoj velkých megalitických staveb.[zdroj⁠?]

Některé dochované dolmeny[editovat | editovat zdroj]

Kamenný stůl[editovat | editovat zdroj]

Dolmen „Bel“ v Třebonicích

Příkladem novodobého dolmenu (autorem je Tibor Belohorec – odbor životního prostředí ÚMČ Praha 13) je kamenný stůl „Bel“, který se nachází v historickém místě Krteň. Skulptura byla umístěna 9. dubna 2010 vedle zachovalého románského kostelíka svatého Jana a Pavla na katastrálním území Třebonice (městská část Praha 13). Dolmen je sestaven z prvohorní ordovické břidlice podle vzoru megalitických staveb dávných civilizací. Je situován na bývalé královské cestě Pražský hradKarlštejn.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]