Čertův stůl

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Zdroje k infoboxu
Zdroje k infoboxu
Národní přírodní památka
Čertův stůl
Poloha
StátČeskoČesko Česko
Okres
Kraj
Vsetín
Zlínský
obecProstřední Bečva
Souřadnice
Čertův stůl
Čertův stůl
Další informace
Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Národní přírodní památky v Česku

Čertův stůl je skalní útvar nejasného původu nacházející se poblíž vrcholu hory Čertův mlýn (1207 m n. m.) v národní přírodní rezervaci Kněhyně - Čertův mlýn v pohoří Moravskoslezské Beskydy v katastrálním území obce Prostřední Bečva v okrese Vsetín v Moravskoslezském kraji. Jednoznačně patří mezi nejzajímavější a nejzáhadnější kamenné útvary v Moravskoslezském kraji.

Další informace[editovat | editovat zdroj]

Čertův stůl je kamenný útvar ve tvaru dolmenu. Kamenná deska o hmotnosti cca 6500 kg leží na dvou kamenných soklech. Celá sestava kamenů připomíná stůl, což je spojeno s otázkami zda jde o „dokonalý“ geologický výtvor vzniklý erozní činností přírody nebo byly kameny navršeny na sebe člověkem úmyslně. I přes nejasný původ, mohlo být místo používáno k pravěkým rituálům, podobně jako v jiných zemích. Podle akademika Jana Folprechta, který místo studoval, se jedná o megalitickou památkou – dolmen a podobné dolmeny lze nalézt po celé Evropě. Teorii podporuje hlavně, že v ose dolmenu se nachází vrchol Radhoště, kde se západ slunce nachází při rovnodennostech a také, že místo a jeho okolí jsou tradičně spojovány s pohanským kultem. Podle další tradice je místo spojováno s čertem, který zde měl stavět mlýn. V okolí se nacházejí četné skalní výchozy a pseudokrasové tvary a Čertův stůl se nachází u podélné geologicky vzniklé prohlubně (Čertův žlab). Z důvodu ochrany přírody není místo veřejně přístupné.[1][2][3]

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. CIZEK, Hrady cz s r o Jiri. Čertův stůl, Čertův mlýn, Beskydy. www.hrady.cz [online]. [cit. 2022-02-20]. Dostupné online. 
  2. Skalní útvar Čertův stůl. nature.hyperlink.cz [online]. [cit. 2022-02-20]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2022-02-20. 
  3. Záhadný Čertův stůl v Beskydech: Sloužil Keltům jako sluneční observatoř, či rituální stůl?. ExtraStory [online]. 2017-12-16 [cit. 2022-02-20]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2022-02-20. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]