Dobříš (nádraží)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Dobříš
Nádraží v Dobříši
Nádraží v Dobříši
StátČeskoČesko Česko
KrajStředočeský
MěstoDobříš
Souřadnice
Dobříš
Dobříš
Provozovatel dráhySpráva železnic
Kód stanice556464
Trať210
Nadmořská výška490 m n. m.
V provozu od22. září 1897
Zabezpečovací zařízenímechanické (ústřední přístroj)
Dopravní koleje3
Nástupiště (nástupní hrany)3 (3)
Prodej jízdenekNe
Návazná dopravaAutobusové stanoviště v blízkosti budovy
Služby ve staniciVeřejné parkoviště
Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Dobříš je železniční stanice v severovýchodní části města Dobříš v okrese Příbram ve Středočeském kraji nedaleko soustavy dobříšských rybníků na Trnovském potoce. Leží na neelektrizované trati 210 Praha – Vrané nad Vltavou – Čerčany/Dobříš, ve vzdálenosti asi jednoho a půl kilometru od městského autobusového nádraží.

Historie[editovat | editovat zdroj]

22. září 1897 otevřela společnost Místní dráha Čerčany-Modřany-Dobříš trať z Modřan u Prahy, přes Vrané nad Vltavou do Dobříše budované zejména kvůli dopravě dřeva a kamene z dobříšského a konopišťského panství. Společnost původně vznikla pro železniční obsluhu modřanského cukrovaru. Nově postavené nádraží zde vzniklo jako koncová stanice, dle typizovaného stavebního vzoru.

Roku 1900 došlo k dokončení a zprovoznění úseku trati ze Skochovic u Vraného do Čerčan, kudy od roku 1871 procházela společnosti Dráhy císaře Františka Josefa (KFJB) spojující Vídeň, České Budějovice a Prahu. Provoz na trati zajišťovaly od zahájení Císařsko-královské státní dráhy, po roce 1918 Československé státní dráhy. K 1. lednu 1925 byla trať zestátněna.[1]

Popis[editovat | editovat zdroj]

Jedná se o koncovou stanici neelektrifikované jednokolejné trati. Nachází se zde tři jednostranná nekrytá nástupiště, k příchodu na nástupiště slouží přechody přes koleje. Roku 2017 byla dokončena rekonstrukce staniční budovy.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. SEKERA, Pavel. Historie železničních tratí ČR 2011 [online]. 2002-06-28, rev. 2011-04-18 [cit. 2020-12-03]. Kapitola Dobříš > Odbočka Skochovice. [www.historie-trati.wz.cz/Historie_trati_2011.exe Dostupné online]. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]