Diskuse s wikipedistou:UP3/2006

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Veganarchista
   

 

Uživatelská stránka
Plná verze
Diskuze
Pomocné
Naplánované
Archivy
Archiv 195.47.4.49
Archiv roku 2006
Archiv roku 2007
dik zes napsal, tak ja ti to poslu, abys to měl ;)Matthew 16:58, 27. 4. 2006 (UTC)

Šablona:Pardubický kraj[editovat zdroj]

Všiml sem si úprav v šabloně Pardubický kraj. Ne že by ty úpravy byly špatně, to nejsou, je tu ale stále jeden problém. Jak můžeme vidět na stránce Wikipedie:Šablony, geografických šablon je snad přes dvě stovky. Všechny ale používají jeden stejný základ rozvržení, barevného provedení a.t.p. V případě, že tedy dojde k narušení tohoto systému, právě takovými úpravami jako jsou v šabloně Pardubický kraj, máme de facto dvě možnosti. Buď předělat celý systém, což by bylo vzhledem k dnešnímu stavu enormně náročné a zaměstnalo by to mnoho lidí, nebo to uvést do původního stavu. Jednotný vzhled některých šablon je velmi důležitý - usnadňuje to orientaci pro čtenáře. Kdyby byla každá šablona jiná, byl by v tom opravdu zmatek. Díky za pochopení. --Aktron 15:22, 12. 5. 2006 (UTC)

Články o obcích[editovat zdroj]

Zdravím tě/vás, mám jednu prosbu: Pokud píšeš článek o nějaké obci, zkus uvést aspoň základní údaje o ní, ajko je rozloha, počet obyvatel, PSČ apod. Dále je dobré zařadit obec do kategorií, minimálně [[Kategorie:Okres Xxxx]]. Pro potřebné zdroje doporučuju pozornosti WikiProjekt Česká republika. Díky, JAn 20:38, 16. 5. 2006 (UTC)

Pokusím se s tím něco udělat a díky za upozornění. --UP3 15:17, 17. 5. 2006 (UTC)--
Díky, Dolní Dobrouč už je dobrá. JAn 14:34, 24. 5. 2006 (UTC)

Dobrý den, děkuji Vám za první informace v článku Bučina (obec). Bohužel jeho rozsah nebo zpracování zatím nedosahuje ani minimální nutné délky. Pokuste se prosím text článku rozšířit alespoň do té míry, abychom jej mohli zařadit alespoň mezi články k rozšíření. Pokud se nám to ani společnými silami nepodaří, po sedmi dnech se rozhodneme, zda pro udržení kvality Wikipedie není vhodnější takový článek úplně odstranit; tento proces se nazývá odložené smazání. Děkuji za pochopení.

To jen tak pro připomínku, na jeden jsem náhodou narazila. ;) --Karakal 11:57, 3. 8. 2006 (UTC)

Šablony[editovat zdroj]

Koukal jsem, že jsi vytvořil šablonu {{Správní obvod Česká Třebová}}. Nevím, zda je to dobrý nápad, protože jedna šablona s sebou nese potřebu dalších šablon na stejné úrovni. jenže u které úrovně se zastavit?

Teď máme šablony krajů a okresů, u obcí, které mají víc částí je i tato šablona (např. {{Město Kutná Hora}}.

Pak bychom mohli mít šablony pro

  • Obvody obcí s pověřeným oú
  • Obvody obcí s rozšířenou působnosí
  • Obvody matričních úřadů
  • Obvody stavebních úřadů
  • obvody vojenské správy
  • ...

Pak by ovšem u mnoha obcí bylo víc šablon, než jiného obsahu a to by nebylo dobře. Zvaž tedy, zda tuto šablonu nechat, či vymazat. Navíc u této není na první pohled patrné, ajkýže obvod je vlastně myšlen. Byl bych pro ponechání článku, který nese stejný obsah jako šablona a pro smazání šablony.

Šablony krajů[editovat zdroj]

A ještě píšeš ve své diskuzi, že se chystáš předělat šablony krajů. Doporučuju nejdřív vytvořit ukázkovou šablonu na své podstránce (např wikipedista:UP3/šablona) a poté vyvolat širokou diskuzi, nejlépe s oznámením pod lípou. Velké změny je vždy lépe dělat s širší podporou komunity, naž aby se to zvrhlo v hromadné revertování...

S pozdravem JAn 21:54, 29. 5. 2006 (UTC)

REakce na obojí:
Tu zprávu o tom, že se chystám předělat šablony krajů jsem už smazal hlavně, protože jsem si uvědomil, jak trapná by to byla inovace. Ale teď si uvědomuju, že by se mohl systém výhledově změnit. Vzhledem k tomu, že se začíná větší pozornost ubírat směrem od ("zrušených") okresů k Správním obvodům obcí s rozšířenou působností a počet krajů se zvětšil, z čehož vyplývá, že se zmenšil počet okresů na jeden kraj. Zdá se mi více přehlednější, pokud by jsme měli šablonu v kraji místo na (např.:4) okresy na (např.:15) spr. obvodů a místo seznamu všech obcí okresu (např.:100) pouze obcí jednoho spr. obvodu. Také se mi zdá celkem zbytečné poutat se na okresy, o kterých se dozvídáme, že neexistují. Velmi ti děkuji za objasnění "jak to chodí na Wikipedii" a popis mnou navrhovaných změn je tady:

Šablony krajů a spr. obv. a systém[editovat zdroj]

Na každé stránce pouze jedna šablona

  • na stránkách krajů
    • pouze jeden seznam správních obvodů a okresů - Seznam A
    • (něco jako seznam největších měst s počtem obyvatel apod.)
  • na stránkách okresů
    • šablona se seznamem okresů a spr. obvodů - Šablona A
    • zde by se mohli uplatnit stávající dlouhé šablony se seznamem všech obcí kraje nebo bez šablony pouze seznam
  • na stránkách správních obvodů
    • Šablona A
    • seznam obcí spr. obvodu - Seznam B
  • na stránkách obcí
    • Šablona B se seznamem obcí správních obvodů - tato šablona bude kratší než stávající a proto bude více šetřit místo na stránkách obcí - nebude "přešablonováno"
    • seznam městských (nebo obecních) částí - Seznam C - ten už zde ve většině případů je
  • na stránkách částí obcí
    • šablona se seznamem částí obce/města - Šablona C

Vysvětlivky:

  • Seznam X odpovídá obsahem Šabloně X
  • Dohromady jsou tři šablony (a seznamy):
    • okresy/správní obvody
    • města a obce spr. obvodu
    • městské části

---UP3 22:46, 29. 5. 2006 (UTC)---

Prosba o zdůvodnění přejmenování kategorie a šablony[editovat zdroj]

Zdravím, prosím o zdůvodnění přejmenování kategorie a šablony z tibetočínské na sinotibetské jazyky. Pojem „tibetočínské“ se používá téměř ve stejné míře jako pojem „sinotibetské“ jazyky (viz Google) a to i v akademickém prostředí. Navíc je češtině výrazně bližší. Před podobnými změnami, prosím, uvádějte, z jakých zdrojů čerpáte. Pokud jde jen o Váš názor, jde o POV editace a budou tedy vráceny. --Martin Kozák 15:56, 4. 8. 2006 (UTC)

Hlavně jsem čerpal z anglické wikipedie, kde pojem "tibetočínské" používají zřídkakdy. Navíc se mi zdá používání pojmu "sinotibetské" jednoznačnější než používání obou verzí, a to: "tibetočínské" a "čínskotibetské". Také si myslím, že je příjemnější používání mezinárodních názvů než těch komplikovanějších. Myslím si, že pro lingvisty je tak příjemnější orientace mezi jazyky wikipedie. Jinak děkuji za připomínku a budu se snažit být opatrnější. --UP3 16:31, 4. 8. 2006 (UTC)
Nu, vzhledem k tomu, že jsme česká Wikipedie, nejsem si jistý, zda je vhodné čerpat z anglické Wikipedie i v oblasti těchto jazykových problémů. Je fakt, že pojem „tibetočínské“ svádí i k používání pojmu „čínskotibetské“ ačkoliv jsem se snažil, aby byla tato terminologie na české Wikipedii jednotná. Vhodnost používání mezinárodních versus českých názvů je případ od případu různá, v tomto případě je můj osobní dojem neutrální a proto se pojmu sinotibetské určitě nebráním. Šlo mi jen o to, že v tomto případě šlo o změnu kategorie ve třech článcích, editaci a přejmenování šablony a přejmenování kategorie což je poměrně podstatný zásah a proto je ho třeba lépe zdůvodnít.
Děkuji za odpověď.
--Martin Kozák 16:51, 4. 8. 2006 (UTC)
Omlouvám se za nepříjemnosti s tímto spojené a jak už jsem řekl, budu v těchto problémech pro příště ohleduplnější. --UP3 16:57, 4. 8. 2006 (UTC)

Prosba o vkládání jazykových šablon až za šablony pahýlů[editovat zdroj]

Zdravím, moc díky za jazykové šablony i práci v oblasti jazyků. Jen bych poprosil o vkládání jazykových šablon (například Šablona:Indoevropské jazyky) až za šablony pahýlů (například Šablona:Pahýl - lingvistika). Vypadá to mnohem lépe a je to i logičtější. Snažím se, aby to tak bylo všude. Mockrát díky. --Martin Kozák 15:12, 5. 8. 2006 (UTC)

Omlouvám se. Nevím proč mě nedošlo, že když se to takhle dělá v obcích, tak tady taky. Příště si dám pozor. --UP3 15:15, 5. 8. 2006 (UTC)

Jazykový portál[editovat zdroj]

Dobrý večer! Vím, že poměrně často editujete články týkající se jazyků a lingvistiky, a proto si myslím, že by Vás mohl zajímat Portál:Jazyk, který jsem nedávno založil. Vzhled je víceméně převzatý z německého portálu. Co do obsahu, portál zatím není velký. Máte-li nějaké konkrétní nápady, jak ho vylepšit nebo rozšířit, rád se o nich dozvím. Daniel Šebesta (diskusepříspěvky) 22:12, 6. 9. 2006 (UTC)

Děkuji za upozornění ohledně tohoto portálu. Možná bych i uvažoval o svém zapojení do tohoto portálu mezi přispěvatele, pokud bych se dozvěděl vice o tom, co to vyžaduje. --UP3 22:40, 7. 9. 2006 (UTC)

Jak jsem už napsal, uvítám jakékoliv návrhy na rozšíření, uspořádání, formátování atd. V oddílu Pomozte Wikipedii na portálu jsou dále odkazy na články, které vyžadují rozšíření, vytvoření apod. Daniel Šebesta (diskusepříspěvky) 18:40, 8. 9. 2006 (UTC)

Obrázky bez zdroje a licence[editovat zdroj]

Ahoj, mám několik připomínek :) 1. Když nahráváš obrázky, opatřuj je licencí, místo šablonou {{Nolicence}}. Přiděláváš tím zbytečnou práci ostatním a všimni si prosím textu na stránce Načíst soubor, první odstavec, poslední věta – "Uživatelé, kteří nahrávají obsah s nepravdivým označením licence nabo opakovaně nahrávají obrázky bez označení licence, mohou být zablokováni." Pro mince použij {{Money}}. 2. Když už používáš Nolicence, tak s datem – ta šablona se vkládá {{Nolicence|RRRRMMDD}}, kde RRRR je rok, MM měsíc a DD den. Čili pro dnešek {{Nolicence|20060915}}. 3. U každého obrázku je třeba uvést zdroj, text "z anglické wiki" nestačí. Je třeba uvést celý a přesný odkaz. Doporučuji ke čtení Wikipedie:Popisky licence souborů a Wikipedie:WikiProjekt Licence souborů. Díky za pochopení a za nápravu. Tlusťa 08:20, 15. 9. 2006 (UTC)

Děkuji za upozornění a objasnění nahrávání obrázků. Už jsem stránky mnou nahraných obrázků opravil. Při příštím nahrávání souborů budu na licence a popisy dbát. --UP3 14:48, 15. 9. 2006 (UTC)

Upravená šablona[editovat zdroj]

Jelikož má šablona, kterou jste před chvílí vytvořil, valného užitku pouze na Vaší user page, přesunul jsem Vám ji na Wikipedista:UP3/Babel-9 bez WPJ, vložit ji můžete tak, že napíšete {{/název šablony}}. Petr K. 19:57, 15. 9. 2006 (UTC)

V pořádku, sice jsem předpokládal, že se někdo ke mně přidá a vloží si tuto šablonu do své stránky také, ale nestalo se tak a asi se tak ani nestane. Děkuji za přesun a také za osvětlení osobních šablon. Ještě bych Vás rád požádal, zda byste mohl smazat stránku Šablona:Babel-8 bez WPJ - stejný případ. Já jen, že jsem si všiml, že jste správce. Děkuji. --UP3 20:45, 15. 9. 2006 (UTC)
Smazáno.
Danny B. | diskuse | mail | přehled příspěvků | 21:28, 15. 9. 2006 (UTC)

lakto ovo[editovat zdroj]

Dobrý den, děkuji Vám za první informace v článku Lakto-ovo vegetariánství. Bohužel jeho rozsah nebo zpracování zatím nedosahuje ani minimální nutné délky. Pokuste se prosím text článku rozšířit alespoň do té míry, abychom jej mohli zařadit alespoň mezi články k rozšíření. Pokud se nám to ani společnými silami nepodaří, po sedmi dnech se rozhodneme, zda pro udržení kvality Wikipedie není vhodnější takový článek úplně odstranit; tento proces se nazývá odložené smazání. Děkuji za pochopení. --Zirland 10:54, 23. 9. 2006 (UTC)

Teď už je to v pořádku. --UP3 12:48, 23. 9. 2006 (UTC)

Prosim nezakladejte nesmyslne redirecty. Redirect slouzi k tomu aby na dany odkaz nekdo neco nasel protoze je to bezny nazev a proto aby to nekdo nezalozi. Vrba 22:38, 28. 9. 2006 (UTC)

V pořádku, ale spojení jako Italské euro mince je celkem používané, a proto podobné redirecty vytvářím. --UP3 22:43, 28. 9. 2006 (UTC)

euromince ano, ale euro mince je prece gramaticka blbost Vrba 22:45, 28. 9. 2006 (UTC)

Obě tyto verze jsou často používány a s gramatickou správností to není zas tak jisté ... Například ve slovenštině se stránky o euromincích nazývají například Slovenské euro mince, přestože by se gramaticky asi měly jmenovat dohromady. Oprava: Ve slovenštině se v minulosti jmenovaly s mezerou, ale teď to bylo opraveno, nicméně redirect ze stránky s mezerou stále existuje --UP3 22:49, 28. 9. 2006 (UTC)

Ano, chapu, ze v jazyce, ktery mel gramaticky spravne tuto variantu, takovy redir existuje, v CR takova varianta nebyla. Vrba 22:59, 28. 9. 2006 (UTC)

Myslím, že by přesměrování v podobě euro mince mohla existovat. Například slovník Nová slova v češtině 2 (ISBN 80-200-1168-4) u hesla euro- uvádí:
„Kolísání euro mezi funkcí první části složených slov a mezi platností přídavného jména se prejevuje v některých případech psaním dohromady, se spojovníkem, popř. zvlášť.“
Slovník ale samozřejmě preferuje jednoslovné pravopisné podoby. Daniel Šebesta (diskusepříspěvky) 23:02, 28. 9. 2006 (UTC)
OK, já tuto variantu používám celkem zřídkakdy například nepoužívám přesměrování typu Euro mince Německa. Jednoslovné varianty preferovat budu. --UP3 23:08, 28. 9. 2006 (UTC)

Osobní stránka v kategorii Jazyky[editovat zdroj]

Zdravím, mohu poprosit o vyřazení vaší osobní stránky z kategorie Jazyky? Předem díky. Tyto kategorie jsou přeci jen určeny pro články a nikoliv pro wikipedisty ;-) --Martin Kozák 10:06, 2. 10. 2006 (UTC)

Pardon, to byl překlep. Už je to v pořádku. --UP3 14:04, 2. 10. 2006 (UTC)

Kategorizace indiánských jazyků[editovat zdroj]

Ahoj, koukám že si sem teď zabrousil. Já jsem začal dělat systém kategorií podle jakéhosi umělého systému. Pak mě upozornil šebesta, že je to moc složitý. Já jsem s tím souhlasil a dohodli jsme se, že ty jazykové rodiny zařadíme do Kategorie:Jazyky podle rodin a do Kategorie:Jazyky Jižní Ameriky, nebo Kategorie:Domorodé jazyky Jižní Ameriky (viz diskuze). Ty kategorie co prve byly mezi tím se zruší a články se převedou do nad-článků, neb sub-článků. Co ty na to?--Juan de Vojníkov 18:46, 24. 9. 2006 (UTC)

Tak tady se začíná zacházet do takovejch složitejch věcí. Bylo by možné, abychom vytvořili kategorie podle světadílů i tu kategorii Indiánské jazyky uvnitř Jazyků podle rodin. No lepší asi bude schéma kategorií:

  • Jazyky
    • Jazyky podle světadílů
      • Jazyky Ameriky - buď anebo zvlášť na Jižní a Severní - takže v této kategorii by byli angličtina, francouzština, španělština, portugalština a třeba pensylvánská němčina a také kategorie:
        • Indiánské jazyky
      • Jazyky Evropy
      • Jazyky Asie
      • Jazyky ... atd.
    • Jazyky podle rodin
      • Indiánské jazyky
      • Seznam jazykových rodin - zde by byly úplně všechny jazykové rodiny včetně indiánských jazykových rodin (nemyslím kategorii:Indiánské jazyky, ale například kategorii:Mayské jazyky atd.)
      • Indoevropské jazyky
      • Uralské jazyky
      • ... jazyky atd. - všechny jazykové rodiny kromě indiánských (nemyslím kategorii:Indiánské jazyky, ale například kategorii:Mayské jazyky atd.)

A Indiánské jazyky by se dělili tak:

  • Domorodé jazyky Jižní Ameriky
    • další dělení podle rodin a podobně
  • Domorodé jazyky Severní Ameriky
    • další dělení podle rodin a podobně
  • (případně Domorodé jazyky střední Ameriky)

Děkuji všem, kteří se k tomuto dělení vyjádří a napíší sem svůj názor a návrhy na změny. --UP3 19:58, 24. 9. 2006 (UTC)

Komentáře[editovat zdroj]

  1. Udělal bych jednu kategorii Jazyky Ameriky (i když mám tendenci to dělit na jazyky Severní Ameriky a jazyky Latinské Ameriky)
  2. patřila by do jazyků Evropy i baskitština?
  3. Seznam jazykových rodin - sem by měli patřit jen uznané a tolerované jazykové rodiny (tzn. čibčské jazyky ano, indiánské jazyky ne)
  4. „... jazyky atd. - všechny jazykové rodiny kromě indiánských“ - tohle jsem nepochopil, jakože co rodina to kategorie?
  5. s dělením indiánských jazyků souhlasím a opisoval bych en--Juan de Vojníkov 21:47, 24. 9. 2006 (UTC)

  1. To dělení na sever a jih by bylo také možné. Střední varianta je tato:
        • Jazyky Ameriky
          • Indiánské jazyky
          • Jazyky Severní Ameriky
            • Domorodé jazyky Severní Ameriky
          • Jazyky Jižní Ameriky
            • Domorodé jazyky Jižní Ameriky
  2. Do jazyků Evropy by patřila i baskičtina. Všechny jazyky dostatečně rozšířené v Evropě, takže nejen úřední jazyky.
  3. Trochu jsem upřesnil, co jsem chtěl říct v tom schématu - měli by tam patřit všechny uznané jaz. rodiny jak říkáte a to znamená, že úplně všechny jazykové rodiny, o kterých je nějaký článek nebo je nějaký článek o některém jazyku z té rodiny. Čibčské jazyky ano, indiánské jazyky ne.
  4. to má znamenat všechny jazykové rodiny kromě těch, kterými mluví/ili Indiáni - místo nich by tam byla jediná kategorie:Indiánské jazyky, která by je všechny obsahovala.
  5. souhlasím

Díky za příspěvek do diskuse. --UP3 18:39, 25. 9. 2006 (UTC)


1. Z územního hlediska mě napadlo tohle dělení:

  • Jazyky Ameriky
    • Domorodé jazyky Ameriky
      • Eskymácké a aleutské jazyky nebo Jazyky Arktické oblasti
      • Indiánské jazyky
        • (Indiánské) jazyky Severní Ameriky
        • (Indiánské) jazyky Jižní Ameriky

2. Co se týče kategorie Jazyky podle rodin, byla bych pro to, aby do ní byly zahrnuty i jednotlivé indiánské jazykové rodiny. Je sice pravda, že by jich tam bylo moc, ale na jiných Wikipediích to tak funguje (en, de, es, fi). JS 14:00, 26. 9. 2006 (UTC)


  1. Vcelku souhlas, ale mě připadá kategorie Domorodé jazyky Ameriky celkem zbytečná - možná by mohly stačit Indiánské jazyky a Eskymácko-aleutské jazyky jako podkategorie Jazyků Ameriky - není nutné vytvářet kategorii, kde budou pouze 2 podkategorie a nic víc. Jako nejlepší variantu shledávám:
    • Jazyky Ameriky - v této kategorii by byly články jako francouzština, angličtina, pennsylánská němčina, portugalština a španělština
      • Eskymácko-aleutské jazyky
      • Indiánské jazyky Severní Ameriky
      • Indiánské jazyky Jižní Ameriky
  2. Musím říct, že zde bych dal přednost přehlednosti a do kategorie Jazyky podle rodin bych přiřadil podkategorii Seznam jazykových rodin, kdy by úplně všechny kategorie byly - tomu by se možná mohlo přispůsobit i interwiki.

Díky za vyjádření v této diskusi. --UP3 15:36, 26. 9. 2006 (UTC)


  1. Tenhle návrh se mi líbí, ale asi by bylo lepší udělat kategorii Eskymácké a aleutské jazyky, aby se její název neshodoval s názvem jazykové rodiny.
  2. No, počkám, jak se k tomu vyjádří Juan. JS 10:58, 29. 9. 2006 (UTC)

  1. S tímto posledním návrhem UP3 souhlasím, ale dal bych na JS a pojmenoval to Eskymácké a aleutské jazyky.
  2. Těžko říct. Asi by bylo lepší mít kategorii "Jazky podle rodin" Ethnologue jich sice uvádí pár, ale pak jsou ještě ty neuznané (např. Paezské jazyky - na en w:en:Paezan lanugages). Až se ta kategorie naplní tak se může třeba podrobit nové diskuzi, jestli jí je třeba dále dělit nebo zůstane tak jak je.--Juan de Vojníkov 17:08, 29. 9. 2006 (UTC)

Za prvé nevím, proč byste chtěli rozlišovat kategorie Eskymácko-Aleutské a Eskymácké a Aleutské jazyky - to by mohla být jedna kategorie, něco jiného by bylo, kdybyste chtělikategorii přejmenovat.

Trochu si nerozumíme: Já bych chtěl jako podkategorie kategorie:Jazyky tyto kategorie:

  • Jazyky podle rodin - ta stávající, zde by Kategorie:Indiánské jazyky nebyla
  • (Jazykové rodiny)- jiný název je možný, zde by byly všechny Jazykové rodiny kromě těch, které jsou zahrnuty v kategorii Indiánské jazyky - kategorie:Indiánské jazyky by je zde nahrazovala
  • Jazyky podle světadílů - zde by mohlo být dělení Ameriky, ale zde jsem změnil názor - v kategorii Jazyky Ameriky by byly tyto podkategorie a články (zhruba): angličtina, španělština, portugalština, kat.Indiánské jazyky Severní Ameriky, kat.Indiánské jazyky Jižní Ameriky

--UP3 19:39, 29. 9. 2006 (UTC)


1. Za název Eskymácké a aleutské jazyky se přimlouvám proto, že v kategorii Jazyky Ameriky by podle mě měly být jazyky rozděleny podle území nebo skupin národů, ne podle jazykových rodin. Asi bude lepší, když napíšu svůj návrh na názvy podkategorií v kategorii Indiánské jazyky Severní Ameriky:

Tohle dělení by odpovídalo kulturním oblastem, do nichž se původní obyvatelé Severní Ameriky rozdělují. Viz en:Category:Indigenous languages of the Americas.

2. S tímhle bych souhlasila. JS 14:20, 30. 9. 2006 (UTC)


  1. Já jsem pro to, aby se vytvořila kategorie:Jazyky podle světadílů (uvnitř kategorie:Jazyky); potom kategorie:Jazyky Evropy, Jazyky Severní Ameriky, Jazyky Jižní Ameriky atd. (uvnitř kategorie:Jazyky podle světadílů); kategorie:Domorodé jazyky Severní Ameriky a články:angličtina, francouzština, pennsylvánská němčina (uvnitř kat.:Jazyky Severní Ameriky); a konečně kategorie:Eskymásko-aleutské jazyky, Indiánské jazyky Plání apod. (uvnitř kat.:Domorodé jaz. Sev. Am. - dělení uvnitř této kategorie bych nechal na vás, nicméně Eskymácko-aleutské jazyky bych sem zařadil). Další dělení (například podle národů nebo států) by mohlo být vytvořeno v kategorii:Jazyky podle států, ale do kategorie:Jazyky podle světadílů bych vložil články o jazycích a kategorie podle jazykových rodin nebo alespoň něčeho takového - nemyslím si, že je nutné vytvářet nové kategorie, kvůli tomuto dělení.
  2. Můj názor je ten, že bychom měli ponechat kategorii:Jazyky podle rodin (možná pouze změnit název). Ale myslím si, že bychom měli vytvořit novou kategorii (uvnitř Kat.:Jazyky) a to kategorii Jazykové rodiny nebo Dělení jazyků, kam by patřily kategorie jazykových rodin, ale kategorie:Mayské jazyky a podobné indiánské jazykové rodiny by zde nebyly a místo nich by zde byla jediná kategorie:Indiánské jazyky.
  3. Možná by bylo lepší ty kategorie vytvořit nějak přibližně podle našich názorů a poté o tom diskutovat, protože tahle diskuse někdy začíná být nepřehledná.
  4. Poznámka pro JS - možná by se mohlo hodit: Číslované odrážky vložíš pomocí # (jen abys nemusela furt psát 1., 2. atd.)

--UP3 22:00, 30. 9. 2006 (UTC)


  1. Tady se můžeš podívat, jak si představuji kategorizaci indiánských jazyků SA. U inuitštiny by to vypadalo stejně, jen s tím rozdílem, že by byla zařazena do kategorie Jazyky Arktické oblasti, čímž by se také vyřešil problém Eskymácko-aleutských a Eskymáckých a aleutských jazyků:
  • Jazyky Severní Ameriky
    • Domorodé jazyky Severní Ameriky
      • Jazyky Arktické oblasti
      • Jazyky Plání atd.

Proti dělení v kategorii Jazyky Severní Ameriky hovoří také fakt, že juto-aztécké jazyky jsou rozšířeny jak v Severní, tak ve Střední Americe. V kategorii Indiánské jazyky by to tolik nevadilo, ale z hlediska územního dělení je to poněkud nepřesné. Podobný problém bude zřejmě i s eskymácko-aleutskými jazyky, které se dají zařadit do Jazyků Ameriky i do Jazyků Asie. Jenomže z toho, co jsem vyrozuměla z článku Inuitština, mi vyplývá, že inuitština už k asijským jazykům nepatří.

  1. S řešením kategorie Indiánské jazyky souhlasím.
  2. Díky za radu ohledně číslování. JS 16:16, 3. 10. 2006 (UTC)

Eskymácko-aleutské jazyky jsou podle mě dostatečnou kategorií - kategorii Jazyky Arktické oblasti by možná pouze zdvojovala kategorii Eskymácko-aleutské jazyky. Ohledně komančštiny (podle mě spíše komančtiny) a podobných severoindiánských jazyků kategorizace je zde možná dvojitá - na USA, Kanada atd. a Jazyky Plání atd. Jazyky Severní Ameriky a Jazyky Jižní Ameriky jsou základní kategorie podle světadílů, proto bych nepreferoval vytváření Jazyků střední Ameriky (kterou většinou považuji za severní). Ohledně Eskymácko-aleutských jazyků se zde může kategorie zařadit jak do Ameriky tak do Asie - to je běžný postup. Jsem ale pro odlišování Eskymácko-aleutských jazyků od Indiánských jazyků.

Příště radši piš na diskusní stránky určitých kategorií nebo článků - snažim se odsud přesunout tuhle diskusi. --UP3 23:12, 3. 10. 2006 (UTC)

xcentové mince[editovat zdroj]

Zdravím. Zásadně nesouhlasím s tím, že vytváříte přesměrování typu 50 centů → 50 eurocentů. To je silně zavádějící přesměrování. Centy jsou v mnoha dalších měnových jednotkách. Správný postup je tedy udělat na jednom z těch názvů rozcestník a ostatní obecné patřičně přesměrovat.
Danny B. | diskuse | mail | přehled příspěvků | 00:11, 15. 10. 2006 (UTC)

A co teď? --UP3 00:18, 15. 10. 2006 (UTC)

Ještě opravit ta přesměrování z obecných jmen a bude to lepší. Není to dokonalé, ale lepší než původní přesměrování, jež bylo vyloženě špatné. Díky za spolupráci.
Danny B. | diskuse | mail | přehled příspěvků | 00:24, 15. 10. 2006 (UTC)

Přesun kategorie Jazyky podle rodin[editovat zdroj]

Přesunuto na návrh UP3 na Portál diskuse:Jazyk. --Martin Kozák 17:48, 3. 11. 2006 (UTC)

Vyznamenání[editovat zdroj]

Po shlédnutí parádních článků o euromincích jsem Vám/Ti udělil hezkou hvězdičku.--Horst 23:30, 13. 11. 2006 (UTC)

Děkuji mnohokrát. Jsem rád, že jsem mohl vyplnit místo, které bylo na české Wikipedii prázdné. Ještě jednou dík. --UP3 23:35, 13. 11. 2006 (UTC)

Redirecty na euromince[editovat zdroj]

Ahoj, není těch 22 redirectů na Pamětní euromince málo? Názvy kombinované s €mince a € mince nabízejí ještě mnoho možnosti na vytvoření dalších pleonasmů a absolutně neočekávatelných názvů článku. Tlusťa 00:55, 20. 11. 2006 (UTC)

Uznávám, že jich je dost, ale to je hlavně kvůli kombinacím. Myslím si ale, že se dost pravděpodobně může stát, že tyto názvy někdo použije (a je asi lepší, když je najde rovnou). - UP3 16:47, 20. 11. 2006 (UTC)

redirect[editovat zdroj]

Zdravím,

nebylo by lepší místo dělání redirektů z anglicky psané tabulky přes anglické názvy osobností přeložit tabulku? Konkrétně se jedná o tabulku v článku Dalajláma. Děkuji za pochopení--PaD 17:32, 23. 11. 2006 (UTC)

Vzhledem k tomu, že žádné články neodkazují na přesměrování s anglickým názvem, ano. Tu tabulku by měl někdo přeložit. A to přesměrování dám na smazání. - UP3 17:55, 23. 11. 2006 (UTC)

Já bych redirecty nechal, můžou být někomu užitečné při zadávání do políčka Hledat (a nemusí na ně odkazovat žádný článek). --Japo ¿ 18:45, 23. 11. 2006 (UTC)

No tak je teda necháme. Ale tu tabulku by měl někdo přeložit. - UP3 18:54, 23. 11. 2006 (UTC)

Já nikdy netvrdil, že jsou špatné redirecty jako takové. Špatné jsou redirecty z cizích (zde anglických) názvů. Kolik lidí bude psát 1st, 2nd atd v pořadí Dalajlámů? Vsadím se, že nikdo. I angličan by hledal na en wiki a potom teprve přešel na češtinu přes interwiki. Jdu přeložit tu tabulku.--PaD 20:49, 24. 11. 2006 (UTC)

Přesun stránek[editovat zdroj]

Dobrý den, stránky se rozhodně nepřesouvají takto:[1] [2]. Viz Wikipedie:Slučování a přesun stránek#Jak přejmenovat stránku, zejména věta Za žádných okolností nepřesouvejte ani nepřejmenovávejte stránku přesouváním jejího obsahu pomocí copy/paste. Vždycky, když stránka nejde přesunout, máte o to požádat správce. Po přesunu copy&paste dá správcům poměrně dost práce, aby dali historii stránek zase dohromady. --Beren 14:37, 2. 12. 2006 (UTC)

Připojuji se k Berenově prosbě, dával jsem historii stránek zase dohromady a je to skutečně dost práce. --che 15:16, 2. 12. 2006 (UTC)
Dobře, už se to nestane. Jen jsem nechtěl votravovat a efekt byl přesně opačnej. - UP3 17:39, 2. 12. 2006 (UTC)