Diskuse s wikipedistou:Limojoe\archiv07

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Památky[editovat zdroj]

Zdravím. Můžu se mimochodem zeptat, jestli se někde něco děje ohledně WLM2013 a vůbec práce na seznamech památek a práci s fotkama? Budete s Aktronem ochotni se toho zase ujmout? Nebo někdo jiný? Nebo jste se z toho ještě nevzpamatovali? Projednávala už pobočka něco? I kdybychom se do dalšího ročníku nepustili (jako loni vypadli Maďaři), tak bychom aspoň výsledky toho loňského ročníku (plnící se seznamy) neměli nechat zpustnout. Zatím to "zvenku" vypadá, že je všude mrtvo a nikdo se k ničemu nemá (Wikipedie:WikiProjekt Wiki Loves Monuments, Commons:Commons:Wiki_Loves_Monuments_2013/Participating_countries). Myslím, že letošní ročník (přiznám se, že mě to zajímá spíše z hlediska přínosu pro Wikipedii a Commons než jako umělecká soutěž) by mohl být o stupínek dál a méně hektický než ten první. Ale je skoro duben,nejvyšší čas začít něco dělat, např.:

  • krom průběžného ručního opravování a zpřesňování by bylo dobré se pokusit systémově vychytat mouchy v seznamech (za největší systémovou chybu považuju, že byly nekorektně převedeny údaje o památkách zahrnujících více čísel popisných - převzato bylo většinou jen jedno, mnohdy ani nepatřící k hlavnímu objektu památky - či více čísel orientačních - ta jsou velmi často chybně přiřazena k názvům ulic i k popisným číslům), porovnáním se státní databází adres by bylo možno vytipovat podezřelé (nepřesné, neaktuální, zrušené) adresy atd., možná by NPÚ mohl spolupracovat, protože sám by také mohl mít zájem na upřesnění a zdokonalení své vlastní databáze a popř. jejím budoucím propojení z registry adres a nemovitostí.
  • vymyslet fígle na průběžnou aktualizaci seznamů, občas kontrolovat jejich kompletnost (jestli se omylem nějaká památka neztratila), robotické doplnění dalších údajů (zejména datum vyhlášení památky, příznak pozbytí památkové ochrany atd.) Jak zkombinovat ruční aktualizace a úpravy s robotickými, když jednotlivé stránky seznamů jsou v různých fázích vývoje a některé se vydaly specifickou cestou vlastního řazení a členění? Např. že by robot některé své hrubé výstupy ukládal k dalšímu ručnímu zpracování a ověření např. jen na diskusní stránky seznamů?
  • dořešit vztah mezi KP a NKP (mám pocit, že ne všechny národní kulturní památky v seznamech máme zahrnuty, resp. že v některých případech se tyto statusy ochrany prolínají komplikovanějším způsobem, např. jedna forma ochrany se vztahuje jen na část objektu), doplnit příznak NKP (zvýraznění, evidenční číslo v seznamu NKP) do regionálních seznamů KP
  • Co nějaká forma zahrnutí městských a vesnických památkových rezervací a památkových zón? Případně rozpis jednotlivých registrovaných objektů v nich dle MonumNetu? To by pak mohlo být i inspirací pro zpracování některých rozsáhlejších kulturních památek zahrnujících desítky budov, typu Pražského hradu či Vyšehradu, či několik samostatných objektů.
  • ve spolupráci s Multichillem bude třeba projednat efektivnější zpracování (zejména kategorizaci) fotek - spousta z těch 17 tisíců českých fotek dodnes není řádně zakategorizovaná podle místa a podle typu objektu, v seznamech je spousta fotek a Commons-kategorií, která na Commons dosud nejsou zařazeny v příslušné kategorii památek, a Multichilův bot doteď neumí fotku zařadit do kategorie příslušné památky, ani když fotka je označena ID a kategorie je v seznamu památek u příslušné památky uvedena. Chystá někdo nějaké vylepšení? Najde se u nás někdo, kdo by na tom dokázal pracovat, pokud by Multichil tak velké ambice neměl anebo nestíhal?

Pro začátek by asi bylo dobré založit nějakou stránku, kde by se stručně popsalo, jak se věci mají (třeba aspoň to, že zatím nikdo nic nechystá) a kde by se začaly shromažďovat různé náměty, co je třeba dělat. --ŠJů (diskuse) 30. 3. 2013, 16:47 (UTC)

Zdravím, zatím mohu jen ve stručnosti říci, že pokračování se plánuje, nicméně příští sobotu je valná hromada, kde se může část rady Wikimedie obměnit, a tím i změnit některé parametry soutěže. Tak jako tak druhý týden v dubnu by mělo proběhnout setkání zástupců Wikimedie a NPÚ ohledně dalšího rozvoje. --Limojoe (diskuse) 30. 3. 2013, 22:26 (UTC)
Dík za zprávu. Budu tedy čekat, jaké informace se objeví. A do těch jednání přeji pevné nervy. --ŠJů(diskuse) 31. 3. 2013, 21:29 (UTC)
Zdravím. Tak co, na ty problémy, které jsem tu popisoval v březnu, nikdo ani nesáhl? Škoda. Myslel jsem si, že takové věci by se měly organizovat prostřednictvím předsedy pobočky a organizátora soutěže, ale zdá se, že nebylo moudré na to spoléhat. Neuměl by někdo aspoň vygenerovat seznam nových památek od data, ke kterému byly loni ty seznamy generovány, zapracovat je do seznamů a rovněž označit těch asi 50 objektů, které o památkovou ochranu přišly? Má k tomu někdo nějaký nástroj, nebo to budeme všechno muset dělat úplně ručně? --ŠJů (diskuse) 8. 9. 2013, 19:39 (UTC)

Wikikvítí[editovat zdroj]

Wikikvítí
Wikikvítí

Ahoj! Za získání fotky Petra Fialy prosím přijmi wikikytičku a samozřejmě mé poděkování. Srdečně --Jana Lánová (diskuse) 25. 6. 2013, 16:34 (UTC)

WLM 2013[editovat zdroj]

Zdravim, upozornuji na dotaz na Wikipedie:Pod lípou (Wikimedia ČR)#Wiki Loves Monuments 2013. Zari se blizi a po aktualitách zatím ani vidu ani slechu. --Jklamo (diskuse) 18. 8. 2013, 21:42 (UTC)

Zdravím. Zabýval se někdo v pobočce těmi podněty, které jsem sem psal v březnu? A není trochu zvláštní, že týden před vypuknutím soutěže se neděje naprosto nic a pobočka nejeví známky života? Díky. --ŠJů (diskuse) 24. 8. 2013, 14:04 (UTC)

Halóó, bydlí tady někdo?? --ŠJů (diskuse) 8. 9. 2013, 19:40 (UTC)

Bohužel žádný jednoduchý diff na existující vs zaniklé památky nejde udělat. Loni jsem to dělal víceméně ručně a hlavně jsem o db na svém disku přišel, takže bych musel stávající stav na Wiki nejdřív nějak scrapovat :-( --Limojoe (diskuse) 9. 9. 2013, 07:55 (UTC)
Jo, tak to upřímnou soustrast, taková havárie disku dokáže člověku ubrat nadšení. Myslel jsem si, že k tvorbě seznamů loni napomohl nějaký skriptík, ale ten tedy nejspíš asi taky už nebude k nalezení. Měli bychom začít pracovat na nějakém know how k udržování a kontrole seznamů a pokusit se najít nějaké technicky nadané kolegy, kteří by dokázali vytvořit nějaké pomůcky. Seznamy nových přírůstků či úbytků za zadané období se dají v MonumNetu snadno získat, ale pomohlo by nám, kdyby je někdo uměl efektivně převést do šablon pro seznamy památek. --ŠJů (diskuse) 11. 9. 2013, 18:04 (UTC)
tak jestli mi dáte vstupní data, tak to převedu do šablonoidní podoby za dvě hoďky o víkendu. --Limojoe (diskuse) 11. 9. 2013, 20:47 (UTC)

Ohledně Wikikonference[editovat zdroj]

Zdravím, Krvesaj před časem psal, že ze sesterských projektů se máme ve věci konference obracet na tebe. Nevím, jestli už se na tebe někdo za sesterské projekty obrátil, ale osobně bych měl pro pořadatele výběr ze tří plnočasových témat, o kterých bych mohl něco přednést. Jedno o Wikislovníku, jeho minulosti, současnosti a budoucnosti; jedno o Wikizdrojích, a jejich roli ve zpřístupňování starších textů současnému čtenáři; a nakonec jedno téma o sesterských projektech obecně a jejich potenciálu. Jelikož ale dosud nebyl uveřejněn termín konference, tak nejsem schopen slíbit, že se jí zúčastním. Tak jen abyste věděli, že i na sesterských projektech jsou zajímavé věci, zasluhující pozornost. --Reaperman (diskuse) 28. 8. 2013, 19:44 (UTC)

Ahoj, konference se bude s největší pravděpodobností bude konat 30. 11. a novinkou pro letošní ročník, pokud to klapne, by mohla být paralelní sekce pro workshopy. Děkuji jinak za prima podněty, aspoň o jednom by něco mohlo zaznít v hlavním bloku, druhé by se hodilo na workshop. Každopadně podmínkou je, aby se našel přednášející. --Limojoe (diskuse) 1. 9. 2013, 09:37 (UTC)
Ahoj. Tak bohužel, v příslušném termínu budu s největší pravděpodobností obsazen jinde. --Reaperman (diskuse) 10. 9. 2013, 18:35 (UTC)

Testování šablon[editovat zdroj]

Ahoj Limo, jsem rád, žes nakousl nápad prokliku ze seznamu památek do té nové mapy NPÚ, vyhecoval mne tím k pěknému nočnímu hacku a teď se ho snažíš ještě vylepšovat. Nevadilo by mi ani, kdyby ty odkazy ze seznamů zase zmizely, protože i vzhledem k počtu dosud do jejich map správně zanesených památek je užitečnost těch odkazů nízká. Nicméně pokud je někdo považuje za užitečné a dokonce to jede i na více prohlížečích (to už jsem v noci fakt netestoval, dělal jsem to ve Firefoxu, se snahou o co největší přenositelnost), tak mne to těší. V této souvislosti bych tě chtěl upozornit, že na testování šablon by se ti dost dobře mohla hodit nová funkce, kterou zdejší MediaWiki nově nabízí, a to „Náhled stránky s touto šablonou“ (v případě editování šablony se zobrazuje pod editačním oknem) – je díky tomu možné si třeba i na nějaké ostré stránce s voláním šablony (klidně ale i na pískovišti) zkoušet, jak se projeví různé zamýšlené změny té šablony, a to bez toho, aby se ta šablona musela ukládat (a tím nezáměrně ovlivňovat její funkčnost všude a zvětšovat editační historii). Rozšiřoval jsem teď naposledy tímto postupem třeba tu {{WLM mapa}} a na ladění šablon je to ideální (dokonce je možné ladit šablonu na příkladě její vlastní dokumentační stránky, pokud v té dokumentační stránce je vložená ukázka jejího použití s vhodnými parametry). Blahma (diskuse) 19. 9. 2013, 11:42 (UTC)

Den finanční gramotnosti[editovat zdroj]

Ahoj, koukal jsem, že jsi reagoval na část mojí připomínky ohledně komise ve WP:Den finanční gramotnosti. Můžeš prosím i na druhou část - kdo je "organizátorem"? Je to Partners Financial Services? Nehledej prosím za tím nějakou konspiraci nebo něco takového, prostě myslím, že by to tam mělo být a navíc mě to zajímá. Díky. --Tlusťa 21. 10. 2013, 14:24 (UTC)

Hm, tak to je ode mne velká bota :-( To jsem nějak přehlédl, díky za upozornění. Limojoe (diskuse) 21. 10. 2013, 14:31 (UTC)

Šablona:Památky v Česku[editovat zdroj]

Zdravím. Nevím, při kterém převrtání se to stalo, ale Šablona:Památky v Česku přestala fungovat pro památky, v nichž je popis hvězdičkami členěn do jednotlivých bodů. Zbývající část tabulky je v takových případech rozbitá. Viz třeba Seznam kulturních památek v Praze#Veleslavín.--ŠJů (diskuse) 17. 11. 2013, 20:04 (UTC)

Ahoj, Limo mne na tvou připomínku upozornil a já už jsem to opravil. Díky za povšimnutí. Seznam v kolonce Popis nám dovnitř do sebe „žral“ značku pro konec buňky, načež se zbytek tabulky rozbil. Vyřešil jsem to přesunutím značky konce buňky na nový řádek, kde už se za součást seznamu nepovažuje. Svým způsobem to byla chyba už v původní šabloně, ale tam se vzhledem k jinému způsobu zápisu tabulky takto neprojevovala. Blahma (diskuse) 17. 11. 2013, 23:10 (UTC)
Díky za rychlou reakci! Vypadá to, že se oprava opravdu podařila. --ŠJů (diskuse) 18. 11. 2013, 00:08 (UTC)

Zdravím, k nově zřízenému Řádu dědictví bych jen upozornil na existenci Řádu České republiky, který užívá stejný obrázek. Jen do šablony {{Vyznamenat}} jsem tato státem vymezená vyznamenání ještě nestihl zapracovat. Nabízí se buď možnost sloučení, nebo by byl zapotřebí asi jiný obrázek. --Bazi (diskuse) 21. 11. 2013, 14:35 (UTC)

asi možno sloučit--Limojoe (diskuse) 21. 11. 2013, 14:43 (UTC)

Ahoj, s tím VisualEditorem to zatím není tak slavné – [1] a [2] – zdá se, že za poslední měsíc takto editoval nějaký seznam památek jenom jeden anonym, a to jenom závěrečnou sekci (tedy nikoliv řádek památky). Asi se ještě rozmyslím, jestli ten řád nevrátím ;-) --Blahma (diskuse) 22. 1. 2014, 02:08 (UTC)

The Signpost: 20 November 2013[editovat zdroj]

News, reports and features from the English Wikipedia's weekly journal about Wikipedia and Wikimedia

Re:Pozvánka[editovat zdroj]

VyřešenoVyřešeno Dobrý den, reaguji kladně na Vaši pozvánku k účasti na Wikikonferenci a zúčastním se. Herigona (diskuse) 25. 11. 2013, 11:00 (UTC)

VyřešenoVyřešeno Ahoj, taktéž se Wikikonference zúčastním. --Jan Polák (diskuse) 25. 11. 2013, 11:40 (UTC)

VyřešenoVyřešeno Ahoj, na vyhlášení cen určitě přijedu. Pěkný večer --Atilla (diskuse) 25. 11. 2013, 16:55 (UTC)

NevyřešenoNevyřešeno Zdravím kolego. Je mi to líto, ale nezúčastním se. Snad někdy jindy.--Rosičák (diskuse) 27. 11. 2013, 04:55 (UTC)

NevyřešenoNevyřešeno Dobrý den, děkuji za pozvání, avšak nemohu se Wikikonference zúčastnit. Huntiiik (diskuse) 27. 11. 2013, 09:11 (UTC)

NevyřešenoNevyřešeno Jak uz jsem psala v emailu-je mi lito, ale z duvodu nemoci se nemohu zucastnit predani cen v soutezi s wikipedii. Vlachi2010

The Signpost: 04 December 2013[editovat zdroj]

News, reports and features from the English Wikipedia's weekly journal about Wikipedia and Wikimedia

The Signpost: 11 December 2013[editovat zdroj]

News, reports and features from the English Wikipedia's weekly journal about Wikipedia and Wikimedia

The Signpost: 18 December 2013[editovat zdroj]

News, reports and features from the English Wikipedia's weekly journal about Wikipedia and Wikimedia

The Signpost: 25 December 2013[editovat zdroj]

News, reports and features from the English Wikipedia's weekly journal about Wikipedia and Wikimedia

The Signpost: 01 January 2014[editovat zdroj]

News, reports and features from the English Wikipedia's weekly journal about Wikipedia and Wikimedia

2014-01-20?[editovat zdroj]

Ahoj Limo, plánuje se nějaké setkání na pondělí 20. ledna? --Kychot (diskuse) 6. 1. 2014, 09:41 (UTC)

Předpokládám, že ano, ale rezervaci by snad mohl řešit tentokrát Jagro. Zkus se domluvit s ním. --Limojoe (diskuse) 6. 1. 2014, 09:57 (UTC)
Ahoj, zarezervoval jsem Respublicu. Když slyšeli Wiki, měli docela radost. :) — Jagro (diskuse) 6. 1. 2014, 23:43 (UTC)

Památky v Česku - parametry[editovat zdroj]

Zdravím. V posledních dnech jsem se trochu věnoval "neznámým parametrům" použitým v šabloně {{Památky v Česku}} dle Commons:Commons:Monuments database/Unknown fields/monuments cz (cs) a vychytal jsem většinu anomálií v seznamech památek, které se jevily jako chybné parametry. Většinou šlo o to, že se za názvy odkazovaných souborů někdo pokoušel za svislítko vložit parametr "thumb" či popis obrázku anebo že místo parametru Obec_článek byl název článku vložen za svislítko v parametru Obec, což sice v našich seznamech snad fungovalo, ale některé boty či skripty to mátlo.

Nyní tam tedy zbývají dva případy překlepů, které se obtížně dohledávají fultextovým hledáním (nadbytečná uvozovka a chybějící podtržítko), a 4 parametrů, které jsou opravdu záměrnými parametry, avšak Multichill je dosud nezaregistroval. (Souřadnice a Památkou do). Multichill bohužel je asi příliš zahlcen a nekomunikuje (JAnovu listopadovou zprávu o změně parametrů souřadnic nechal bez odpovědi a bez reakce propadnout do archivu). "Památkou_od_roku" považuji za redundantní parametr, jehož data by nejspíš měla být převedena na původní parametr "Památkou_od". Další dva parametry, týkající se 306 památek snad výhradně v seznamech okresu Karviná, nezaregistrovala ani naše šablona a míč je na naší straně (rozlišení obce, části obce a sídelního útvaru). Nenapadá tě, co s tím dál? --ŠJů (diskuse) 12. 1. 2014, 14:28 (UTC)

Kdyby bylo něco potřeba dohledat jinak než fulltextovým vyhledáváním, můžu to pro vás udělat. Mám přístup a umím už ovládat jak XML-dumpy, tak API, tak i živé repliky SQL-databází všech projektů. --Blahma (diskuse) 13. 1. 2014, 00:09 (UTC)

The Signpost: 15 January 2014[editovat zdroj]

News, reports and features from the English Wikipedia's weekly journal about Wikipedia and Wikimedia

The Signpost: 22 January 2014[editovat zdroj]

News, reports and features from the English Wikipedia's weekly journal about Wikipedia and Wikimedia

The Signpost: 29 January 2014[editovat zdroj]

News, reports and features from the English Wikipedia's weekly journal about Wikipedia and Wikimedia

The Signpost: 29 January 2014[editovat zdroj]

News, reports and features from the English Wikipedia's weekly journal about Wikipedia and Wikimedia

The Signpost: 12 February 2014[editovat zdroj]

News, reports and features from the English Wikipedia's weekly journal about Wikipedia and Wikimedia

The Signpost: 15 February 2014[editovat zdroj]

News, reports and features from the English Wikipedia's weekly journal about Wikipedia and Wikimedia

The Signpost: 26 February 2014[editovat zdroj]

News, reports and features from the English Wikipedia's weekly journal about Wikipedia and Wikimedia

</source>

Abú Bakr Mohammed ibn Zakaríja ar-Rází[editovat zdroj]

K téhle editaci: Je to jen nějaká umělecká představa, nebo reprodukce nějakého dochovaného portrétu? Asi bychom to tam měli uvést, abychom neuváděli čtenáře v omyl. --Tchoř (diskuse) 4. 3. 2014, 07:27 (UTC)

Březnový wikisraz[editovat zdroj]

The Signpost: 05 March 2014[editovat zdroj]

News, reports and features from the English Wikipedia's weekly journal about Wikipedia and Wikimedia

The Signpost: 12 March 2014[editovat zdroj]

News, reports and features from the English Wikipedia's weekly journal about Wikipedia and Wikimedia

The Signpost: 19 March 2014[editovat zdroj]

News, reports and features from the English Wikipedia's weekly journal about Wikipedia and Wikimedia

The Signpost: 26 March 2014[editovat zdroj]

News, reports and features from the English Wikipedia's weekly journal about Wikipedia and Wikimedia

The Signpost: 02 April 2014[editovat zdroj]

News, reports and features from the English Wikipedia's weekly journal about Wikipedia and Wikimedia

Domluva termínu dubnového srazu[editovat zdroj]

--Bazi (diskuse) 7. 4. 2014, 21:57 (UTC)

The Signpost: 09 April 2014[editovat zdroj]

News, reports and features from the English Wikipedia's weekly journal about Wikipedia and Wikimedia

The Signpost: 23 April 2014[editovat zdroj]

News, reports and features from the English Wikipedia's weekly journal about Wikipedia and Wikimedia

The Signpost: 30 April 2014[editovat zdroj]

News, reports and features from the English Wikipedia's weekly journal about Wikipedia and Wikimedia

Zápis dat[editovat zdroj]

Dobrý den, slovenská Wikipedie data zapisuje s hvězdičkou a křížkem i v případě, že daný člověk již nežije. Česká ne. U nás to zapisujeme jako „(1. ledna 1970 – 4. ledna 2014)“; u žijících s hvězdičkou „(* 5. března 1980)“. Věnujte tomu prosím pozornost. --Jan KovářBK (diskuse) 4. 5. 2014, 16:04 (UTC)

The Signpost: 07 May 2014[editovat zdroj]

News, reports and features from the English Wikipedia's weekly journal about Wikipedia and Wikimedia

The Signpost: 14 May 2014[editovat zdroj]