Diskuse k Wikipedii:Zkušenosti nových wikipedistů/Nástěnka mentora/Komunitní konzultace - březen 2021

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 3 lety od uživatele Martin Urbanec (WMF) v tématu „Komunitní konzultace - březen 2021

Komunitní konzultace - březen 2021[editovat zdroj]

Tým Growth v současnosti připravuje nástěnku mentora. Účelem této nově vznikající nástěnky bude usnadnit mentorům jejich práci. Obdobně jako domovská stránka nováčka, i Nástěnka mentora se bude skládat z několika na sobě nezávislých modulů, které budou poskytovat různé funkce.

Tým Growth připravil seznam devíti takových modulů, které by mohly být součástí Nástěnky mentora. Do první verze nástěnky mentora se ale nemohou dostat všechny, jelikož na tvorbu nástěnky máme omezené zdroje. Rádi bychom proto připravený seznam zkonzultovali s komunitou. Na základě komunitní zpětné vazby se poté rozhodneme, které moduly budou implementovány jako součást první verze, a které budou ponechány jako možnost rozšíření projektu do budoucna.

Seznam modulů najdete na této projektové stránce. Rádi bychom vás požádali, abyste si zvažované moduly prošli, a zodpověděli nám na následující otázky. Odpovědi prosím vložte do zvláštní sekce, nadepsané vaším uživatelským jménem.

  1. Když jste si procházeli jednotlivé moduly, porozuměli jste, k čemu by modul měl sloužit?
  2. Doplnili byste nějaké informace do některého z modulů?
  3. Vyjmenujte prosím až pět modulů ze seznamu, které jsou podle vás nejdůležitější (seřaďte je prosím od nejdůležitějšího až po ten nejméně důležitý)? Proč jste si vybrali právě tyto?
  4. Modul M1 zobrazuje různé informace o jednotlivých mentorovaných. Které údaje by vám nejvíce pomohly při mentorování? V tuto chvíli zvažujeme o zařazení následujících informací:
    1. Počet smazaných editací
    2. Počet smazaných článků
    3. Počet revertovaných editací
    4. Celkový počet editací
    5. Celkový počet vytvořených článků
    6. Byl uživatel někdy zablokován?
    7. „Wikivěk“ (doba uplynulá od registrace)
    8. Počet otázek, které nováček položil svému mentorovi
    9. Počet otázek, na které mentor neodpověděl
  5. Pokud byste si měli vybrat pět nejdůležitějších informací, které by se v modulu M1 zaručeně měly objevit, jaké by to byly? Proč zrovna tyto?
  6. Myslíte si, že by se měly moduly M1 (přehled mentorovaných) a M2 (přehled otázek) sloučit, anebo by spíše měly zůstat rozdělené? Proč?

Děkuji předem za váš čas. Jakékoliv otázky týkající se projektu rád zodpovím.

S pozdravem,
--Martin Urbanec (WMF) (diskuse) 18. 3. 2021, 17:47 (CET)Odpovědět

Svenkaj[editovat zdroj]

Dobrý večer, obávám se, že nejsem nejvhodnější typ ke konzultování takového tématu, protože jsem trochu skeptický k racionalizaci mezilidských vztahů:
  • Moje zkušenost je, že nejčastějí otázka je "Jak založím článek?", v lepším případě "Jak vložím obrázek?" a bývá to první editace dotyčného/dotyčné. Současně si nepamatuji případ, kdy by se tentýž začátečník vrátil s dalším dotazem. Jeho historii na Wikipedii si snadno ověřuji z jeho Příspěvků. Z tohoto pohledu mi Modul 1 nepřipadá příliš užitečný (máme analýzu, jaké otázky začátečníci obvykle kladou a jak často se vracejí s dalšími otázkami?)
  • Otázky nepřicházejí tak často, abych je nestačil průběžně odpovídat. Modul 2 je pro mne osobně zbytečný, ledaže by byl centrálně vyhodnocován s cílem vyřadit pasivní mentory (ostatně, k čemu je mentor, který neodpovídá?).
  • Podobné pochyby mám o dalších Modulech, ale může to být tím, že jsem ne zcela pochopil jejich praktické užití
  • Jistý smysl vidím v Modulu 9 - FAQs. (viz potřeba analýzy otázek výše); ale i takové odpovědi by podle mne měly být individualizovány a FAQs by měly sloužit jen jako věcně přesně zpracovaný základ.
V celém projektu vidím nebezpečí zformálnění vztahu nováčka a mentora. Osobně se snažím (ať už otázku považuji za věcnou nebo nejapnou), aby nováček měl pocit, že někdo jeho dotaz přečetl, zajímá se a podporuje ho. Větší nebezpečí odrazování nováčků vidím v často formálním lepení šablon vedoucích ke smazání začátečníkova článku na jejich diskusní stránky. Je-li vidět, že takový článek vzniknul v dobré vůli, ale s neznalostí pravidel, snažím se za šablonou ještě vysvětlit a povzbudit neformálně volenými slovy a nabídnout pomoc. Obvykle je to bezvýsledné, ale už jednou se mi povedlo, že ze smazaného článku vytvořila nová Wikipedistka přijatelnou věc (článek Tomáš Kobolka).
Zdraví Svenkaj --Svenkaj (diskuse) 18. 3. 2021, 21:37 (CET)Odpovědět

JAnD[editovat zdroj]

Pravdou je, že často potřebuji po přečtení dotazu zjistit příspěvky uživatele - málokdy dají odkaz na konkrétní článek a z podpisu se dostanu jen na jejich stránku a diskusi a teprve dalším krokem na příspěvky či pískoviště. Proto by modul mohl ukazovat, pokud má dotyčný založené pískoviště.
Často se mi stává, že se k dotazu dostanu až po několika hodinách až dnech - a není vyločené, že nováček, který se nedočkal odezvy obratem se už nikdy více nevrátí. Proto by nebylo špatné ukazovat u jména čas od poslední aktivity - aspoň editační; případně od neúspěšného pokusu o uložení skrz editační filtr. (obdobně by se měla nováčkovi ukazovat doba od poslední editační aktivity mentora - stačilo by naposledy aktivní před x dny (x = 1-7+))
U modulu M2 bude potřeba možnost označit dotaz za zodpovězený i když odpovězeno nebylo - nebyla položena konkrétní otázka, výkřik do tmy.
Jako nejdůležitější body M1 vidím 4, 7 a možná 3. Chybí mi počet zásahů editačního filtru - často neúspěšné pokusy o editaci. Jako nejdůležitější části nástěnky vidím M1, M9 a M4. --JAn (diskuse) 18. 3. 2021, 21:55 (CET)Odpovědět

Czeva[editovat zdroj]

Ahoj, děkuji za další info. Mně osobně připadají nejužitečnější následující:

  1. M3 (Přehled otázek z mentorského modulu) jako kombinace M1+M2, – přestože kontroluji příspěvky na DS pravidelně, třeba by se mi tento odkaz hodil, kdyby mi snad něco uteklo, obzvláště kdyby byl přístupný jedním klikem třeba z řady odkazů zcela nahoře (stejná řádka jako jméno - DS Příspěvky atd., lze-li vůbec).
  2. M7 Dopad mentora – mít k dispozici pro občasné kouknutí, aby si mentor mohl říct, že to má smysl, což je asi i další důvod případné existence M1 (tedy kromě toho, že se mohu nebo dokonce mám vrátit k těm, kterým jsem již odpovídala, a trochu je aktivizovat).
  3. M9 Odpovědi na často kladené otázky – mám na to založenou vlastní mentorsko-patrolářskou stránku, odkud částečně nebo zcela kopíruji časté odpovědi, odkazy apod. Nicméně bude-li přímo klikatelná nahoře, budu ráda využívat, obzvlášť když si ji budu moci přizpůsobit svým potřebám (vč. možnosti vkládat nowiki), protože jen šablony jsou neosobně formální a je naopak příjemné, když si nováček přečte pomoc, která je lidská: přívětivá a chápající začátečnické tápání.
  4. M4 Nástroje mentorů je ok, ale neptořebuji nutně, navíc mnoho z funkcí už máme možnost využívat nyní Převzetí, text mentora). Filtraci nepovažuji za potřebnou - vždy mohu někoho ze zkušených v daném oboru zavolat na svou DS na pomoc, jak už jsem to několikrát udělala.

Při odpovědích si často rozklikávám nováčkovy příspěvky a také koukám, jestli už má na DS šablonu Vítejte. Jsem názoru, že tou rozhodně nemohu nic zkazit, a naopak na ni mohu v mnoha odpovědích odkazovat (Jak zakládat nové články, Pískoviště apod.) a pomoci nováčkovi v základní orientaci včetně toho, kde najít časté Q&A. --Czeva (diskuse) 19. 3. 2021, 17:30 (CET)Odpovědět

@Czeva Ahoj, díky za Tvé odpovědi! Měl bych jen pár drobných poznámek.
1) Rozumím. Přiznám se, že v tuto chvíli si nejsme úplně jisti, kam by se odkaz vedoucí na nástěnku mentora měl vložit. Domovská stránka nováčka je přístupná přes kliknutí na uživatelské jméno, dávalo by něco podobného smysl i u nástěnky mentora? Anebo by se spíše měl přidat odkaz k dalším, které u uživ. jména jsou (např. pískoviště)?
4) Modul M4 byl myšlen tak, aby mentorům umožnil snadno se dostat na další funkce, které mohou používat. Teď je možné sice text upravit či převzít nováčka, ale musíš vědět, že stránka Speciální:Převzít nováčka existuje. V tom osobně spatřuji její přínos.
Co se týče šablony Vítejte, moc nerozumím smyslu té Tvé poznámky. Myslíš, že by Nástěnka měla umožňovat filtrovat nováčky podle uvítaných/neuvítaných?
S pozdravem, --Martin Urbanec (WMF) (diskuse) 21. 3. 2021, 19:50 (CET)Odpovědět
@Martin Urbanec (WMF): Ahoj Martine,
Ad 1): jako další tab vedle Domovské, Uživatelské a Diskusní by mentorská stránka byla v pohodě na dva kliky, nicméně někde vedle Pískoviště je to ještě přímější, tedy rychlejší a pro mne uživatelsky nejlepší.
Ad Vítejte: nováčky právě nijak nefiltrovat (rovný přístup) – to byl pouze můj popis toho, co s nováčkem nebo menteem nejdřív řeším, a zároveň vyjádření má reakce na názor některých kolegů, že šablonu by neměli dostávat ti, kteří udělali třeba jen první editaci (buď jsem to četla na FB nebo v nějaké diskusi, možná to ale také zaznělo v některém z videocallů (lektorském?) na začátku března diskutujících vývoj jednotlivých projektů, přesně už bohužel nevím). --Czeva (diskuse) 22. 3. 2021, 08:38 (CET)Odpovědět
@Czeva Rozumím. Nemyslel jsem filtrovat ve výchozím nastavení, spíš umožnit ti filtrovat, abys sis třeba mohla (když zrovna potřebuješ) zobrazit seznam neuvítaných nováčků. Dávalo by to smysl? --Martin Urbanec (WMF) (diskuse) 22. 3. 2021, 18:32 (CET)Odpovědět
@Martin Urbanec (WMF): Někomu určitě ano, ale vítat jak na běžícím pásu by mně asi radost nedělalo, takže bych pokračovala spíš tak, jak to dělám nyní, tedy zakládala DS s Vítejte pro ty, se kterými jsem v kontaktu buď jako mentor anebo občasný patrolář. --Czeva (diskuse) 23. 3. 2021, 07:48 (CET)Odpovědět
Rozumím, díky za osvětlení! --Martin Urbanec (WMF) (diskuse) 23. 3. 2021, 14:52 (CET)Odpovědět

Gampe[editovat zdroj]

  1. doufám, že ano
  2. nevím
  3. nevím
  4. nevím, navržený vzor mi připadá dobrý
  5. nevím
  6. nevím

Jako mentorovi by mi pomohlo, kdyby editace mentorovaných mohly být v přehledu mnou sledovaných stránek nějak odlišeny, abych se jim mohl přednostně věnovat. Zdraví --Gampe (diskuse) 21. 3. 2021, 11:02 (CET)Odpovědět