Diskuse k Wikipedii:Zkušenosti nových wikipedistů

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 9 měsíci od uživatele Podroužek v tématu „Přidání odkazů mezi články
Archivy
Archivy

Plán týmu Growth na rok 2023-24: Vytváření nových článků[editovat zdroj]

Milé kolegyně, milí kolegové,

tým Growth momentálně zvažuje realizovat projekt, který by nováčkům poskytl lepší podporu a vedení při zakládání nových hesel. Věříme, že strukturování vytváření nových hesel povede k tomu, že méně nováčků bude zakládat nekvalitní hesla (což přináší práci jak patrolářům, kteří kontrolují poslední změny, tak mentorům, kteří s články nováčkům pomáhají).

V roce 2022 celkem 28 % nováčků[1] (kteří vyplnili Uvítací dotazník) uvedlo, že jejich cílem na Wikipedii je vytvořit nový článek. Nováčci příliš nerozumí pravidlům Wikipedie o encyklopedické významnosti, ověřitelnosti, střetu zájmů, NPOV a další. Potřebují lepší vedení, aby neskončili frustrovaní a zklamaní, když jsou jejich hesla mazána. Protože nedostávají proaktivní pomoc, kterou potřebují, přidávají práci patrolářům a dalším moderátorům, kteří na vytvářená hesla reagují snahou pomoci. Tato pomoc ale zpravidla nebývá dobře přijata ani správně pochopena.

Ačkoli jsou detaily tohoto projektu (a priority týmu Growth na další rok) stále zvažovány, očekáváme, že se příští rok budeme věnovat zlepšování vytváření nových hesel pro nové wikipedisty. Jednou z možností je průvodce založením článkem (který by si komunita mohla přizpůsobit). Tento projekt by rovněž mohl splnit jeden z návrhů z komunitního wishlistu, Referenční příručka pro nově vytvářené hesla (umístil se 26. z celkem 182 návrhů).

Chceme, aby námi vytvořený projekt odpovídal komunitním potřebám a zpětné vazbě. Rádi bychom, aby výsledný projekt splňoval následující tři vlastnosti:

  • bude konfigurovatelný komunitou, což každé komunitě umožní si jej přizpůsobit svým potřebám,
  • poskytne podporu a pomoc nováčkům, aby zvládli vytvářet kvalitnější obsah, a
  • sníží zátěž moderátorů (patroláři, správci, apod.).

Aby se nám to podařilo, rádi bychom znali vaše odpovědi na následující otázky?

  1. Myslíte si, že tento projekt pomůže patrolářům na české Wikipedii?
  2. Napadá vás k tomuto projektu něco dalšího, o čem bychom měli vědět?
  3. Máte z popsaného projektu nějaké obavy, nebo čemu bychom se měli raději vyhnout?

Pokud si myslíte, že by se tým Growth měl místo tohoto projektu věnovat něčemu úplně jinému, dejte nám vědět! Rádi bychom vás také upozornili, že tým Moderator Tools nadace Wikimedia (a dva další týmy) se budou rovněž věnovat zlepšování rozhraní pro uživatele s rozšířenými právy (další týmy se tedy budou věnovat problému přetíženosti patrolářů z jiných úhlů pohledu, než nováčků).

Děkuji za všechny odpovědi!

Reference
  1. Wikimedia Foundation. Tabulka Account creation reason: Growth Welcome Survey, 2022. Dostupné online.

S pozdravem,
--Martin Urbanec (WMF) (diskuse), komunitní ambasador české Wikipedie, 17. 5. 2023, 23:04 (CEST)Odpovědět

Nějaké nápady:
  • Většina článků na Wikipedii sleduje tu samou šablonu, kterou dobře vymezuje Wikipedie:Vzhled a styl: Úvod (+ infobox), obsah, závěrečné sekce (+ reference), kategorie. Navrhovaný průvodce, postavený podobně jako editační tipy nad vizuálním editorem, by mohl jako taková šablona sloužit.
    • Šablon by mohlo být víc a uživatel by si na začátku vybral tu, která mu vyhovuje (člověk, místo, zvíře, firma atd.), a podle toho by šablona vložila různé nadpisy („Život“ u lidí vs. „Historie“ u míst atd.) a odkazy na nápovědu. Seznam šablon a jejich chování by samozřejmě konfigurovala komunita.
    • Předvyplňovaly by se i závěrečné sekce s (prázdným) seznamem referencí. Sekce ponechané prázdné se před uložením smažou.
    • Průvodce by mohl sloužit i jako checklist. Před uložením by průvodce mohl upozorňovat na chybějící zdroje / kategorie / vnitřní odkazy...
    • Sledování problematických slov, zejména kvůli NPOV (seznam slov by se dal konfigurovat).
    • Sledování copy&paste (velkého množství) textu, kvůli autorským právům (nebo ChatGPT).
    • Podobně jako u editačních tipů poskytovat dobrý a špatný příklad (např. při psaní ve střetu zájmů).
Čeho se vyvarovat:
  • Jistý způsob strukturovaného zakládání článků už existuje: mw:Content translation.
  • Obecně být opatrný s AI a nějakou AI-assisted syntézou textu, byť je to teď populární. Na druhou stranu má tým Growth ML model na chybějící odkazy a obrázky, to bych se nebál zapojit.
  • Nováček pravděpodobně nemá za cíl na první dobrou vytvořit dobrý nebo nejlepší článek.
  • Nováčkovi můžou ostatní těžko pomoct se zatím nezaloženým článkem.
(Teď čtu detaily k projektu a zdá se, že některé z nápadů spadají spíš pod související mw:Edit check. Ale to si určitě týmy nějak zpracují.) --Matěj Suchánek (diskuse) 21. 5. 2023, 15:21 (CEST)Odpovědět
Ahoj @Matěji,
díky za poznámky, vážím si jich! Předal jsem je dále, a určitě je při plánování zohledníme. Nejsem si úplně jistý, co jsi měl na mysli poznámkou odkazující na Content translation. Máš na mysli něco konkrétního, co CT v dnešní době dělá dobře (a co by Growth mohl/měl udělat podobně), anebo naopak co se příliš nedaří?
S přáním hezkého dne, --Martin Urbanec (WMF) (diskuse) 23. 5. 2023, 13:38 (CEST)Odpovědět
Ahoj Martine. CT jsem zmínil čistě proto, že jde o „konkurenční“ nástroj (také pomáhá se založením článku), takže bude na místě oba nástroje nějak vymezit. Problémy s CT samozřejmě existují (strojový překlad a ne úplně dobrá adaptace (citačních) šablon), ale tak nebyla moje poznámka myšlena. --Matěj Suchánek (diskuse) 23. 5. 2023, 21:59 (CEST)Odpovědět
Rozumím, díky za upřesnění! Zdraví, --Martin Urbanec (WMF) (diskuse) 24. 5. 2023, 20:15 (CEST)Odpovědět

Přidání odkazů mezi články[editovat zdroj]

Zjistil jsem,že při přidávání odkazů se vyskytne článek, který potřebuje další úpravy. Pokud nabízené odkazy provedou objeví se šablona pro zveřejnění změn. Po uložení (zveřejnění) změn už se nenabízí pokračování v editaci jako u vkládání obrázků.

Mohlo by se do šablony pro Zveřejnění změn zakomponovat pokračování v editaci téhož článku? To znamená, že by se změny ještě neuložily, ale mohlo by se pokračovat v editaci, úpravě, doplnění. Jaký je váš názor?

Případně mohlo by se po zveřejnění změn nabídnout pokračování v editaci na dalších článcích (obdoba obrázků)? --Ikcur (diskuse) 24. 6. 2023, 11:00 (CEST)Odpovědět

Ahoj, můj názor je, že je to zbytečné. Funkce návrhy odkazů je určená pro úplné začátníky pro pochopení fungování vnitřních odkazů. Proto se předpokládá, že nováček zatím nic jiného neumí. Pokud nováček umí již i složitější editace, není potřeba využívat tuto funkci a může vnitřní odkazy vkládat přes Vizuální editor. Pokud funkce pro úplné začátečníky budou propracovanější, nováčci budou v rozpacích a nepochopí fungování editací. Je potřeba pro začátečníky mít co nejjednodušší nápovědu a pomůcky k editacím. Všechno vylepšení v konečném důsledku komplikuje učení a pochopení fungování Wikipedie. --Podroužek (diskuse) 25. 6. 2023, 08:47 (CEST)Odpovědět