Wikipedie:Zkušenosti nových wikipedistů/Nástěnka mentora/Komunitní konzultace - březen 2021

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Nástěnka mentora je připravovaným projektem nadace Wikimedia, který má za cíl mentorům usnadnit mentorování nováčků. Aby se tým Growth dozvěděl, jak nejlépe tento projekt zrealizovat, proběhla o nástěnce v březnu 2021 komunitní konzultace, v rámci které se mentoři a další členové komunity mohli vyjádřit k několika modulům, které by se v budoucnu mohly stát součástí nástěnky mentorů.

Průběh komunitní konzultace je archivován na diskusní stránce.

Tým Growth nabídl ke konzultaci následující moduly:

Zvažované moduly
# Název Popis Návrh
M1 Přehled mentorovaných Tento modul by mohl obsahovat přehled příspěvků všech mentorovaných.

Mentoři mohou do seznamu přidávat množství různých filtrů, které jim pomohou identifikovat mentorované, kteří zrovna nejvíce potřebují pomoci. Zároveň tyto filtry umožní mentorům pracovat s mentorovanými proaktivně místo reaktivního odpovídání na položené otázky.

M2 Přehled nezodpovězených otázek Tento modul zobrazí seznam otázek, na které mentor ještě neodpověděl.
M3 Přehled otázek z mentorského modulu Tento modul kombinuje modul M1 a M2. Obsahuje úvod z otázky, a zároveň ukazuje příspěvky daného mentorovaného.

Modul zobrazuje otázky, které ještě nebyly zodpovězeny, tučně a na začátku seznamu.

M4 Nástroje mentorů Tento modul obsahuje nástroje, které mentoři mohou použít k personalizaci svého rozhraní. Modul obsahuje tyto možnosti:
  • stav mentora (aktivní/neaktivní)
  • odkaz na možnost převzetí nováčka
  • možnost editovat zprávu, která se zobrazuje nováčkům spolu se jménem mentora
  • možnost přidat zájmy; na základě uvedených zájmů by pak mohl modul M1 umožnit nováčky filtrovat
M5 Zdroje pro mentory Tento modul usnadňuje přístup ke zdrojům, které tým Growth pro mentory připravil, případně i odkazy na příručky a návody specifické pro konkrétní projekt.
M6 Jak zodpovědět otázky? Tento modul obsahuje stručné rady o tom, jak nováčkům na otázky odpovídat, připravené týmem Growth.
M7 Dopad mentora Tento modul zobrazuje dopad mentora na Wikipedii, podobně, jako modul Dosah vašich příspěvků na domovské stránce nováčka.
M8 Seznam mentorů Tento modul zobrazuje seznam mentorovaných, spolu s datem jejich poslední aktivity na projektu. Mentoři mohou tento seznam využít pro kontaktování jiných mentorů, např. z důvodu konzultací.
M9 Odpovědi na často kladené otázky Tento modul umožní mentorům vytvářet společnou databázi odpovědí na často kladené otázky ze strany mentorovaným. V databázi mohou být také uložené časté fráze, které mentorům usnadní odpovídání na každodenní otázky.