Džabalpur

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Džabalpur
Poloha
Souřadnice
Nadmořská výška411 m n. m.
StátIndieIndie Indie
svazový státMadhjapradéš
distriktDžabalpur
Džabalpur
Džabalpur
Rozloha a obyvatelstvo
Počet obyvatel1 135 919 (2001)
Správa
StarostaPrabhat Sahu
Telefonní předvolba+0761
PSČ8200x
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Džabalpur (hindsky जबलपुर) je město v indickém státu Madhjapradéš. Džabalpur je jedním z největších měst Madhjapradéše, podle sčítání lidu v roce 2001 je 27. největším souměstím v Indii[1]. Název města vznikl pravděpodobně kombinací arabského slova „jabal“ = „hora“ a ze sanskrtského slova „Pura“ = město.

Džabalpur je sídlem vrchního soudu státu Madhjapradéš a mnoha vládních institucí. Ve městě je významná vojenská základna. Okres (distrikt) Džabalpur byl prvním v Indii, který získal certifikát ISO-9001 (1. 4. 2007).

Klima[editovat | editovat zdroj]

V Džabalpuru panuje subtropické podnebí, typické pro severní část střední Indie. Léto začíná obvykle koncem března a končí červnu. Nejteplejším měsícem je květen s průměrnou maximální teplotou 40 °C. Po létu následuje monzunové období, které trvá asi do poloviny října. Zima začíná v listopadu a končí obvykle až v říjnu. Nejchladnějším obdobím bývá leden, nicméně teploty se i v této době většinou drží nad bodem mrazu.

Obyvatelstvo[editovat | editovat zdroj]

Podle údajů ze sčítání lidu v roce 2001 žije ve městě 1 135 919[2] obyvatel, z nichž je 845 821[3] gramotných. Vzhledem k průměrné míře gramotnosti v Indii 59,5% je 74% v Džabalpuru vysoké číslo. Nejčastěji používaným jazykem je Hindština a většina obyvatel se hlásí k Hinduismu[4].

Doprava[editovat | editovat zdroj]

Džabalpur je s okolním světem dobře spojen železnicí, letecky a je dosažitelný i autobusem.

Letecky[editovat | editovat zdroj]

Jabalpur Airport (IATA: JLR) kterému se říká DUMNA Airport leží asi 20 km za městem. Kingfisher airlines a Indian Airlines zajišťují denní linku do Dillí a tato společnost take poskytuje spojení do Mumbaje, Ahmadábádu, Kolkaty, Bengalúru a Čennaíe, vždy s přestupem v Dillí.

Po silnici[editovat | editovat zdroj]

Džabalpur je silnicemi relativně dobře spojen s městy Nagpur, Bhópál, Iláhábád a Džajpur. Ve městě se setkávají dvě státní silnice[5]:

Železnice[editovat | editovat zdroj]

Město je sídlem ředitelství indických West Central Railways a je ovšem dobře v podstatě s celou zemí. Trasa Gondie-Džabalpur byla první železniční tratí, kterou v Indii založili Britové.

Vysoká škola v Džabalpuru

Turismus[editovat | editovat zdroj]

Džabalpur není turistickým městem, vyhledávají ho především domácí turisté. Pro většinu cizinců je především dopravním uhlem na cestě do některého z blízkých národních parků.

BhedaGhat[editovat | editovat zdroj]

BhedaGhat je malá vesnice nedaleko města, ležící na břehu řeky Narmady, známá především mramorovými skalami, které ji obklopují. Ve vesnici a okolí bylo natočeno několik bollywoodských filmů. Oblast je využívána jako zdroj mramoru, mramorové sošky z této oblasti mají věhlas v celé zemi.

Dhuandhar[editovat | editovat zdroj]

Známý vodopád leží jen 25 km za městem. Řeka Narmada zde protéká mramorovými skalami, které její tok výrazně zužují a zesilují její proud, který následně žene vodu na vodopád.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Archivovaná kopie. des.delhigovt.nic.in [online]. [cit. 2010-07-26]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2010-09-07. 
  2. Archivovaná kopie. www.jabalpur.nic.in [online]. [cit. 2010-07-26]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2009-06-19. 
  3. Archivovaná kopie. www.jabalpur.nic.in [online]. [cit. 2010-07-26]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2009-06-19. 
  4. http://www.mapsofindia.com/jabalpur/people-culture/
  5. http://www.mapsofindia.com/driving-directions-maps/

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]