Bengalúr

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Bengalúru)
Bengalúr
ಬೆಂಗಳೂರು
Poloha
Souřadnice
Nadmořská výška920 m n. m.
StátIndieIndie Indie
RegionKarnátaka
Bengalúru
Bengalúru
Rozloha a obyvatelstvo
Rozloha709 km²
Počet obyvatel8 443 675 (2011)
Hustota zalidnění11 909,3 obyv./km²
Správa
StarostaPadmáváthí G
Vznik1537
Oficiální webwww.onlinebangalore.com
Telefonní předvolba+91-(0)80
PSČ560 xxx
Označení vozidelKA
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Bengalúr[1] (zvuk Bengalúru; kannadsky ಬೆಂಗಳೂರು) je hlavní město indického státu Karnátaka. Do 1. listopadu 2006 se oficiálně jako název města používalo poangličtěné Bangalore. S počtem obyvatel přes 6 miliónů je to třetí největší město v Indii.

Geografie[editovat | editovat zdroj]

Poloha[editovat | editovat zdroj]

Bengalúr leží v jihovýchodní části jihoindického státu Karnátaka. Leží v průměrné nadmořské výšce 920 m, na 12,97° s. š. a 77,56° v. d. Zaujímá plochu 2190 km².

Nejvyšším bodem je Doddabettahalli s 962 m.

Podnebí[editovat | editovat zdroj]

Bengalúr leží v tropickém podnebném pásu. Zimní teploty jen zřídka klesají pod 12 °C a letní teploty málokdy překračují 38 °C. Monzuny začínají v polovině dubna. Nejvlhčími měsíci jsou (v pořadí) srpen, září a říjen. Letní vedra jsou zmírňována častými bouřkami a příležitostnými větrnými bouřemi způsobujícími výpadky proudu a místní záplavy. Většinou se déšť objevuje pozdě odpoledne, večer nebo v noci, déšť před polednem je vzácností.

Vodní hospodářství[editovat | editovat zdroj]

Městem protéká řeka Vrishabhavathi, menší přítok řeky Arkavathi. Bengalúr má i několik sladkovodních jezer a vodních nádrží, z nichž největší jsou nádrž Madivala, jezero Hebbal, jezero Ulsoor a nádrž Sankey.

Na jihovýchodě města se nachází extrémně znečištěné jezero Bellandur. Kombinace splašků a nečištěného chemického odpadu z továren vedla v květnu 2015 k jeho samovznícení.

Kanalizace[editovat | editovat zdroj]

Většinu odpadní vody z města společně odvádějí řeky Vrishabhavathi a Arkavathi. Kanalizační systém, postavený v roce 1922, pokrývá 215 km² města a je napojen na pět čistíren odpadních vod situovaných v okrajových částech města.

Pitná voda[editovat | editovat zdroj]

Pro zásobování města vodou nechal v 16. století Kempe Gowda I postavit mnoho nádrží. Ve 20. století byly postaveny vodní nádrže v Nandi Hills. V současné době[kdy?] Bengalúr (při potřebě zásobování 6 milionů obyvatel) závisí na nádržích v povodí řeky Kávérí a na dodávkách vody z řek Vrishabhavathi a Arkavathi. Bengalúr čerpá celkem 800 milionů litrů vody denně, což je více než kterékoli jiné indické město[2], přesto se, především přes léto, město potýká s nedostatkem vody.

Znečištění vzduchu[editovat | editovat zdroj]

Bengalúr je řazen do kategorie se středním znečištěním vzduchu, v porovnání s dalšími velkými indickými městy jako Dillí nebo Kalkata, která jsou zařazena do kategorie s těžkým znečištěním.[3]

Doprava[editovat | editovat zdroj]

Město se prudce rozvíjí a veřejná doprava tomuto růstu nestačí. Téměř všechna nákladní doprava se děje po silnici a protože nefunguje odvoz odpadků, které se často spalují na místě, je znečištění vzduchu značné. Veřejnou dopravu tvoří množství přeplněných a často zastaralých autobusů a od roku 2007 také metro. Od června 2017 jsou v provozu dvě linky, fialová a zelená, v celkové délce 42,3 km (z toho 8,8 km v tunelu) se 40 stanicemi. Metro je v provozu mezi 6. a 22. hodinou, interval 10 až 15 minut. Ve stavbě je druhá fáze se dvěma novými linkami a prodloužením stávajících v celkové délce 72 km a s 20 stanicemi.

Ulice města jsou ve špatném stavu a neustále blokované dopravními zácpami, takže cesta přes město, například na letiště, může trvat i čtyři a více hodin. Nejrozšířenějším dopravním prostředkem jsou skútry a motorové rikši, kterých je v Bengalúru víc než v kterémkoli jiném městě na světě.

Partnerská města[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. BERÁNEK, Tomáš, et al. Index českých exonym: standardizované podoby, varianty = List of Czech exonyms: standardized forms, variants. 2., rozš. a aktualiz. vyd.. vyd. Praha: Český úřad zeměměřický a katastrální, 2011 tisk. 133 s. (Geografické názvoslovné seznamy OSN - ČR). ISBN 978-80-86918-64-8. S. 19, 122. 
  2. „Thirsty Bangalore seeks divine help“. Hindustan Times. 2006. HT Media Ltd. 9 June 2003.
  3. Panwar, Sharma. „Air Quality: Status And Classification Of Cities Based on Indicators“ Archivováno 16. 3. 2007 na Wayback Machine.. Tata Energy Research Institute. 8. prosince 2004

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]