Cerkev svatého Mikuláše (Zboj)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Cerkev svatého Mikuláše (Zboj)
Místo
StátSlovenskoSlovensko Slovensko
KrajPrešovský
OkresSnina
ObecZboj
Souřadnice
Map
Základní informace
Církevslovenská řeckokatolická
Statusfiliální cerkev
Další informace
AdresaZboj, SlovenskoSlovensko Slovensko
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Cerkev svatého Mikuláše ve Zboji je dřevěná řeckokatolická filiální cerkev postavená původně v roce 1766 ve slovenské obci Zboj, která byla v roce 1967 přemístěna do skanzenu v Bardejovských Kúpeľoch.[1]

Rokokový ikonostas ze Zbojské cerkve z 18. století patří k nejkrásnějším na Slovensku.[2]

Historie[editovat | editovat zdroj]

Cerkev byla postavena v obci Zboj ve slovenské části Bukovských vrchů v roce 1766. Během druhé světové války byla cerkev poškozena. Po výstavbě zděného kostela zasvěceného Sestoupení sv. Ducha v roce 1966 byla původní dřevěná cerkev rozebrána a v roce 1967 byla i s veškerým vybavením převezena do skanzenu v Bardejovských Kúpeľoch.[2]

V roce 1993 byly z kostela ukradeny ikony. Ikonostas byl poté převezen do Šarišského muzea v Bardejově a v cerkvi byla instalována jeho věrná kopie.

Architektura a vybavení[editovat | editovat zdroj]

Jedná se o dřevěnou stavbu srubové konstrukce, trojlodní, v současnosti neorientovanou. Malý presbytář je uzavřen trojboce, obrácen k jihu. Nízké kněžiště a loď jsou větší, čtvercové. Věž v průčelí je přistavěná nad babincem, završená dvojitou kuželovou kopulí. Šindelové stanové střechy, nad lodí čtyřboká lomená střecha a nad kněžištěm osmiboká střecha, obě završené věžičkami s kuželovými šindelovými stříškami a kovanými kříži.

Architektonicky zajímavý je interiér cerkvi. Nad lodí a kněžištěm jsou stupňovité stanové kopule. Kopule lodi je zpevněna dvěma příčnými trámy. Na jednom z nich je lustr, který umožňuje spuštění dolů pro zapálení svíček. Nad babincem je místnost, otevřená do lodi. V babinci nejsou žádná okna. V lodi je chór podepřen pouze prodlouženými stropními trámy babince. Čtyřřadý ikonostas vznikl v roce 1766 a vyznačuje se převahou modrých a růžových tónů a četnými zlacenými ozdobami, tzv. rokajlem. V první řadě se nachází dvoukřídlá carská brána a šest medailonů se čtyřmi evangelisty a dvěma zvěstováními, jakož i ikona Tří hierarchů, Basila Velikého, Řehoře Teologa a Jana Zlatoústého, patronů cerkvi. V horní části oltáře je kalvárie s ukřižovaným Kristem ze 17. století.[2]

V Bardejovském muzeu je uložena také cenná ikona Posledního soudu z cerkvi, namalovaná na plátně v letech 1660–1680, s vyobrazením odsouzených hříšníků, které tvoří: Židé, Turci, Tataři, Němci, kalvinisté, luteráni, Maďaři a Laši (Poláci). Ikona Ukřižování ze 16. století je zase vystavena ve Slovenské národní galerii v Bratislavě.

Okolí[editovat | editovat zdroj]

Cerkev je obehnána dřevěným plotem se šindelovou střechou a bránou, zakončenou kulovitou kopulí. Brána je kopií brány z Nižného Orlíku z roku 1736.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Cerkiew Trzech Hierarchów w Zboju na polské Wikipedii.

  1. Archivovaná kopie [online]. muzeum.sk [cit. 2024-02-15]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2016-06-22. (slovensky) 
  2. a b c Archivovaná kopie [online]. drevenechramy.sk [cit. 2024-02-15]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2015-07-11. (slovensky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Magdalena i Artur Michniewscy, Marta Duda, Cerkwie drewniane Karpat. Polska i Słowacja, Wydawnictwo Rewasz, Wyd. II, Pruszków 2011, s. 272 ISBN 978-83-62460-12-0