Barbadoská vlajka

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Užití vlajkyZlevadoprava Barbadoská vlajka
Poměr stran: 2:3
Užití vlajkyZlevadoprava Barbadoská válečná námořní vlajka
Poměr stran: 1:2

Vlajka Barbadosu byla oficiálně přijata 30. listopadu 1966 při vyhlášení nezávislosti. Má podobu tří svislých pruhů: krajní pruhy jsou v barvě námořní modré, prostřední pruh je žlutý. Uprostřed vlajky je černý trojzubec.[1]

Trojzubec – také známý jako zlomený trojzubec – symbolizuje nezávislost Barbadosu na Británii (koloniální znak obsahoval trojzubec celý) a každý vrchol trojzubce symbolizuje jednu demokratickou zásadu. Námořní modř je barvou oceánu, žlutá symbolizuje barbadoský písek.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Commonwealth[editovat | editovat zdroj]

Barbados je členem Commonwealthu (který užívá vlastní vlajku) a do vyhlášení republiky roku 2021 byl hlavou státu britský panovník (Commonwealth realm), kterého zastupoval generální guvernér (viz seznam vlajek britských guvernérů).

V roce 1960 byla navržena osobní vlajka Alžběty II., určená pro reprezentaci královny v její roli hlavy Commonwealthu na územích, ve kterých neměla jedinečnou vlajku – to byl i případ Barbadosu. V roce 1966 ale byla vytvořena speciální vlajka Alžběty II. na Barbadosu, poprvé ale byla užita až v roce 1975 při její návštěvě ostrova (viz seznam vlajek Alžběty II.).

V den 55. výročí nezávislosti země, 30. listopadu 2021, došlo ke změně formy vlády a Barbados se stal republikou.[2] Byla tak ukončena platnost vlajky barbadoského generálního guvernéra i vlajky Alžběty II. na Barbadosu.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]