Antonín Škach

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Antonín Škach
Narození1. prosince 1916
Kročehlavy ČeskoslovenskoČeskoslovensko Československo
Úmrtí3. září 1944
u Braintree
Essex Essex
Příčina úmrtíletecká nehoda
Národnostčeská
Vzdělánívyučený elektromechanik
Povoláníelektromechanik, pilot
ZaměstnavateléŽelezárny Hrádek, Royal Air Force
ChoťIsabel Morris
Dětidcera Stazie
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Plukovník Antonín Škach (1. prosince 1916 Kročehlavy3. září 1944 u Braintree) byl československý bojový pilot zahynuvší během druhé světové války.

Život[editovat | editovat zdroj]

Mládí[editovat | editovat zdroj]

Antonín Škach se narodil 1. prosince 1916 v Kročehlavech, dnešní části Kladna. Navštěvoval obecnou a měšťanskou školu, nakonec se v pokračovací škole mezi lety 1933 a 1936 vyučil elektromechanikem. V září 1936 byl přijat do železáren v Hrádku, kde již pracoval jeho otec. Vstoupil do Západočeského aeroklubu v Plzni, kde prodělal základní pilotní výcvik. Vojenskou prezenční službu nastoupil 30. září 1936. V jejím rámci absolvoval poddůstojnickou školu v Chebu a pilotní školu v Prostějově.

Pobyt v Polsku[editovat | editovat zdroj]

Po německé okupaci se Antonín Škach vrátil do Hrádku a společně s Františkem Pokorným se rozhodl opustit protektorát. Hrádek opustili 17. července 1939 a v noci z 21. na 22. července úspěšně překročili hranice do Polska a v Krakově se poté prezentovali u Československé armády. Dne 27. července se zúčastnili přezkoušení u polského letectva, ke kterému byli posléze přiřazeni. Po porážce Polska německou armádou byl Antonín Škach na konci září 1939 zajat Rudou armádou.

Pobyt v Sovětském Svazu[editovat | editovat zdroj]

Během zajetí prošel Antonín Škach několik internačních táborů, v Kamenci Podolském se přihlásil do Československého legionu pod velením Ludvíka Svobody. Protože válka v Sovětském Svazu byla v té době ještě budoucností dosáhla exilová vláda v Londýně přesunu části legionu na západní bojiště. Antonín Škach absolvoval cestu přes Kyjev, Suzdal, Oděsu a Istanbul, do Velké Británie dorazil 27. října 1940.

Pobyt ve Velké Británii[editovat | editovat zdroj]

Antonín Škach byl jako pilot přijat do Royal Air Force 11. listopadu 1940, výcvik ukončil 28. července 1941, poté byl zařazen k 1. peruti RAF, odkud 3. září 1941 přešel k 310. československé stíhací peruti RAF, v jejíchž řadách bojoval do 15. června 1943. Kromě dalších střetů se mmj. účastnil Operace Jubilee nad Dieppe. Následovalo zařazení k 3. Delivery Flight, v rámci které přelétával nové nebo opravené letouny. V únoru 1944 byl opět zařazen do operační služby a to v rámci 312. československé stíhací peruti RAF, se kterou se zúčastnil bojů při vylodění v Normandii. Dne 11. července 1944 došlo k jeho opětnému přeřazení k 310. československé peruti. Dne 3. září 1944 se účastnil operace Ramrod jejímž úkolem bylo bombardování letišť v severním Holandsku, jeho stroj měl ale poruchu a tak byl Antonín Škach nucen odpojit se od formace ještě před setkáním s bombardéry. V 16.40 hodin vylétl z mraků a v plné rychlosti narazil do země u Braintree v Essexu. V té době dosáhl československé hodnosti štábního rotmistra a britské Pilot Officer. Pohřben je na hřbitově v Cheadle v hrabství Cheshire.

Posmrtná ocenění[editovat | editovat zdroj]

Rodina[editovat | editovat zdroj]

V roce 1941 uzavřel v Anglii Antonín Škach sňatek s Isabel Morrisovou, manželům se narodila dcera Stazie.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]