Antiquum ministerium

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Antiquum ministerium
Latina „Služba katechety v církvi
je velmi stará“
Datum10. května 2021
TémaApoštolská exhortace ve formě motu proprio papeže Františka: Ustanovení služby katechety
Text
anglicky
Úprava soudních orgánů Městského státu Vatikán

Antiquum ministerium (česky: „Služba katechety v církvi je velmi stará“) je podle incipitu název apoštolské exhortace ve formě motu proprio papeže Františka, kterou podepsal 10. května 2021. Zabývá se prací katechetů v římskokatolické církvi. Tímto dokumentem papež ustanovil laickou službu katechety jako „trvalou službu místní církvi podle pastoračních potřeb, které rozpozná místní ordinář“.

Obsah[editovat | editovat zdroj]

V prvních osmi kapitolách dokumentu papež připomíná katechetickou službu, která je v církvi patrná od nejstarších dob. Tato služba je ztotožněna s novozákonním charismatem učitele (srov. – 1Kor 12, 28–31 (Kral, ČEP)) a je zasazena do společenství církve. Vedle nositelů duchovního úřadu se připomíná „nesčetné množství laiků“, „kteří se přímo podíleli na šíření evangelia prostřednictvím katechetického vyučování“. V návaznosti na učení II. vatikánského koncilu, který podporoval „přímé zapojení věřících laiků do různých forem, v nichž se může projevovat jejich charisma“, je třeba poukázat „na stálý zájem papežů, biskupské synody, biskupských konferencí a jednotlivých pastýřů, kteří v průběhu posledních desetiletí přinesli pozoruhodnou obnovu katecheze“.

Dokument připomíná reorganizaci služby lektorů a akolytů, k níž došlo s apoštolskou exhortací papeže Pavla VI., která se týkala také otevření se dalším službám a výslovně jmenovala službu katechetů.[1]

Je ponecháno na biskupech, aby identifikovali potřebu ustanovit katechety. „Je dobré, když jsou k této katechetické službě povoláni muži a ženy s hlubokou vírou a lidskou zralostí.“ Ti by měli být aktivními účastníky farního života, mít předchozí katechetickou zkušenost a získat odpovídající biblickou, teologickou, pastorační a pedagogickou přípravu. Od laiků povolaných do služby s vlastním obřadem ustanovení, který v blízké budoucnosti zveřejní Dikasterium pro bohoslužbu a svátosti, se očekává, že ji budou v případě potřeby vykonávat jako spolupracovníci kněží a jáhnů. Důraz je kladen na to, aby tato služba byla vykonávána „plně laickou (sekulární) formou“ bez projevů klerikalizace.

Ustanovení služby katechety[editovat | editovat zdroj]

Papež František na konci 8. kapitoly prohlašuje, že s odvoláním na svou „apoštolskou autoritu“ zavádí laickou službu katechety. Biskupské konference jsou vyzvány, aby tuto službu uvedly do praxe a stanovily normy pro přijímání a formaci.

Zveřejnění[editovat | editovat zdroj]

Apoštolskou exhortaci podepsal papež František 10. května 2021 a následující den ji na tiskové konferenci představili předseda Papežské rady pro podporu nové evangelizace arcibiskup Rino Fisichella a delegát odpovědný za katechezi biskup Franz-Peter Tebartz-van Elst.[2]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Antiquum ministerium na německé Wikipedii.

  1. Apostolisches Schreiben Evangelii nuntiandi Nr. 73 [online]. stjosef.at, rev. 2021-05-11 [cit. 2023-04-05]. Dostupné online. (němčina) 
  2. Conferenza Stampa di presentazione della Lettera Apostolica in forma di “Motu proprio” di Papa Francesco Antiquum ministerium con la quale si istituisce il ministero di catechista, 11.05.2021 [online]. press.vatican.va, 2021-05-11 [cit. 2023-04-05]. Dostupné online. (italština) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]