Papežská rada pro novou evangelizaci

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Papežská rada pro novou evangelizaci
Pontificium Consilium de Nova Evangelizatione Promovenda
„Podporuje obnovenou evangelizaci v zemích, kde již proběhlo první hlásání víry a jsou již zavedené církve, které ale procházejí postupnou sekularizaci společnosti.“
Založeno12. října 2010
Zrušeno5. června 2022
AdresaVia della Conciliazione,
5 - 00193 Roma
www.vatican.va
data na catholic-hierarchy.org
Dikasterium Římské kurie

Papežská rada pro novou evangelizaci (latinsky Pontificium Consilium de Nova Evangelizatione Promovenda) byla dikasteriem Římské kurie.

Profil[editovat | editovat zdroj]

Vznik Papežské rady pro novou evangelizaci byl vyhlášen 28. června 2010 papežem Benediktem XVI. Účelem této rady je „podporovat obnovenou evangelizaci v zemích, kde již zaznělo první hlásání víry a jsou zde již zavedená církevní společenství, které ale procházejí postupnou sekularizací společnosti a už nich došlo k jakémusi «zatmění smyslu pro Boha», které představují pro církev výzvu, aby nalezla vhodné prostředky k znovuobjevení věčné pravdy Kristova evangelia“.[1]

Od 30. června byl papežem jmenován předsedou rady arcibiskup Rino Fisichella, který byl dříve rektorem Papežské Lateránské univerzity a předsedou Papežské akademie pro život.

12. října 2010 byl zveřejněn apoštolský list ve formě motu proprio Ubicumque et Semper, v němž papež zřídil dikasterium a stanovil jeho úkoly a složení.[2]

16. ledna 2013 papež apoštolským listem ve motu proprio Fides per doctrinam, této radě také svěřil odpovědnost na katechezi, kterou dosud měla Kongregace pro klérus.

Rada byla zrušena k 5. červnu 2022, kdy vstoupila v účinnost apoštolská konstituce Praedicate Evangelium a její kompetence byly přiděleny nově vzniklému Dikasteriu pro evangelizaci.

Hierarchie rady[editovat | editovat zdroj]

Archbishop Fisichella, 2006

Pořadí předsedů[editovat | editovat zdroj]

Pořadí sekretářů[editovat | editovat zdroj]

Pořadí podsekretářů[editovat | editovat zdroj]

Členové rady[editovat | editovat zdroj]

Členové Rady se mohou účastnit jednání Rady a účastnit se také ročních plenárních zasedání v Římě. Mají pětileté funkční období, které může být opakováno až do 80. roku věku.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byly použity překlady textů z článků Pontificio consiglio per la promozione della nuova evangelizzazione na italské Wikipedii a Pontifical Council for Promoting the New Evangelization na anglické Wikipedii.

  1. Papež Benedikt XVI., Homilie z 28. června 2010
  2. Papež Benedikt XVI., Ubicumque et semper – Apoštolský list ve formě „motu proprio“. press.catholica.va [online]. [cit. 2016-02-16]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2010-10-17. 
  3. a b c d e f g h i j k l m n Nomina di Membri del Pontificio Consiglio per la Promozione della Nuova Evangelizzazione (Jmenování členů Papežské rady pro novou evangelizaci) [online]. Tiskové středisko Svatého Stolce [cit. 2011-01-14]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2011-01-10. (Italština) 
  4. a b c d NC Register.com Archivováno 4. 3. 2016 na Wayback Machine., 2011-01-10

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]