Antigonon

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxAntigonon
alternativní popis obrázku chybí
Antigonon mexický (Antigonon leptopus)
Vědecká klasifikace
Říšerostliny (Plantae)
Podříšecévnaté rostliny (Tracheobionta)
Odděleníkrytosemenné (Magnoliophyta)
Třídavyšší dvouděložné (Rosopsida)
Řádhvozdíkotvaré (Caryophyllales)
Čeleďrdesnovité (Polygonaceae)
Rodantigonon (Antigonon)
Endl., 1837
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Květy antigononu mexického

Antigonon[1] (Antigonon) je rod rostlin z čeledi rdesnovité. Jsou to popínavé úponkaté bylinypolokeře s podzemními hlízami a jednoduchými střídavými listy. Květy jsou obvykle růžové nebo purpurové, pětičetné, plodem je nažka. Rod zahrnuje 3 až 8 druhů a je rozšířen v Mexiku a Střední Americe. Antigonon mexický je v tropech a subtropech pěstován jako okrasná rostlina.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Antigonony jsou popínavé bylinypolokeře s podzemními kořenovými hlízami, šplhající pomocí ovíjivých stonků a úponků. Úponky jsou úžlabní i vrcholové, zakončující květenství. Listy jsou vytrvalé nebo opadavé, jednoduché, střídavé, řapíkaté, s celokrajnou nebo na okraji zvlněnou čepelí. Čepel je široce vejčitá, trojúhelníkovitá nebo uťatá. Botka je obvykle opadavá, papírovitá. Květy jsou oboupohlavné, uspořádané ve svazečcích skládajících vrcholové a úžlabní hrozny. Květenství jsou často nahloučená na vrcholech lodyh. Okvětí je růžové až purpurové (některé formy mají květy bílé či nažloutlé), nerozlišené, zvonkovité, složené z 5 korunovitých, na bázi srostlých okvětních lístků. Vnější 3 lístky jsou širší než 2 vnitřní. Okvětí je vytrvalé a za plodu se zvětšuje. Tyčinek je nejčastěji 8, nitky jsou asi do poloviny srostlé v trubičku. Prašníky jsou žluté nebo načervenalé. Čnělky jsou 3 a jsou volné, prohnuté, zakončené ledvinovitě hlavatými bliznami. Nažky jsou hnědé, bezkřídlé, obalené vytrvalým okvětím.[2][3]

Rozšíření[editovat | editovat zdroj]

Rod zahrnuje (v závislosti na taxonomickém pojetí) 3 až 8 druhů. Je přirozeně rozšířen v Mexiku a Střední Americe.[3] Antigonon mexický pochází z Mexika, vlivem pěstování však zdomácněl i v jiných částech tropů, zejména v Karibiku, Jižní Americe, Asii a Africe.[2][3]

Taxonomie[editovat | editovat zdroj]

Rod Antigonon je v rámci čeledi rdesnovité řazen do podčeledi Eriogonoideae. Rod čeká na revizi a jednotlivé druhy jsou nedostatečně definované,[4] s čímž souvisí i rozdílný počet udávaných druhů v různých zdrojích (od 3[5] až do 8[3]).

Zástupci[editovat | editovat zdroj]

Význam[editovat | editovat zdroj]

Antigonon mexický je pěstován v tropech celého světa jako okrasná rostlina. Kvete téměř po celý rok. Byly vyšlechtěny i okrasné kultivary, např. bělokvětý cv. 'Album'. Řidčeji se pěstuje i podobný druh A. guatemalense.[6]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. SKALICKÁ, Anna; VĚTVIČKA, Václav; ZELENÝ, Václav. Botanický slovník rodových jmen cévnatých rostlin. Praha: Aventinum, 2012. ISBN 978-80-7442-031-3. 
  2. a b FREEMAN, Craig C. Flora of North America: Antigonon [online]. Dostupné online. (anglicky) 
  3. a b c d BERRY, P.E. et al. Flora of the Venezuelan Guayana (vol. VIII). Missouri: Timber Press, 2004. ISBN 1-930723-36-9. (anglicky) 
  4. KUBITZKI, K. (ed.). The families and genera of vascular plants. Vol. 2. Berlin: Springer, 1993. ISBN 978-3-642-08141-5. (anglicky) 
  5. HASSLER, M. Catalogue of life. Synonymic Checklists of the Vascular Plants of the World [online]. Naturalis Biodiversity Center, 2016. Dostupné online. (anglicky) 
  6. LLAMAS, Kirsten Albrecht. Tropical Flowering Plants. Cambridge: Timber Press, 2003. Dostupné online. ISBN 0-88192-585-3. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]