Anoda (rod)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxAnoda
alternativní popis obrázku chybí
Anoda hřebenitá (Anoda cristata)
Vědecká klasifikace
Říšerostliny (Plantae)
Podříšecévnaté rostliny (Tracheobionta)
Odděleníkrytosemenné (Magnoliophyta)
Třídavyšší dvouděložné (Rosopsida)
Řádslézotvaré (Malvales)
Čeleďslézovité (Malvaceae)
PodčeleďMalvoideae
Rodanoda (Anoda)
Cav., 1785
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Anoda (Anoda) je rod rostlin z čeledi slézovité. Jsou to jednoleté byliny s jednoduchými střídavými listy a pravidelnými, obvykle žlutými, purpurovými nebo fialovými květy. Rod zahrnuje 23 druhů a pochází ze Severní i Jižní Ameriky. Centrum rozšíření je v Mexiku. Nejrozšířenějším druhem je anoda hřebenitá, která se jako plevel rozšířila i na jiné kontinenty. Občas je pěstována jako okrasná letnička.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Anody jsou jednoleté nebo příležitostně i vytrvalé byliny (výjimečně polokeře) s přímým nebo poléhavým stonkem. Listy jsou nejčastěji čárkovité, kopinaté, vejčité nebo trojúhelníkovité, řapíkaté, někdy dlanitě nebo hrálovitě laločnaté, s klínovitou až srdčitou bází, celokrajné nebo na okraji zubaté. Palisty jsou nenápadné, obvykle čárkovité a opadavé. Květy jsou pravidelné, oboupohlavné, zpravidla dlouze stopkaté, jednotlivé úžlabní nebo uspořádané ve vrcholových hroznech či latách. Kalich je na bázi srostlý, tvořený 5 vejčitými až trojúhelníkovitými laloky. Za plodu se u některých druhů nápadně zvětšuje. Kalíšek chybí. Koruna je žlutá, fialová, purpurová nebo výjimečně bílá. Tyčinek je mnoho a jsou srostlé do trubičky. Čnělka je rozčleněná do 5 až 20 větví zakončených hlavatými bliznami. Plody jsou diskovité až polokulovité, rozpadavé na 5 až 20 nepravidelně pukajících plůdků obsahujících po 1 semeni. Plůdky mají u některých druhů na hřbetní straně ostruhu nebo osten.[1][2][3]

Rozšíření[editovat | editovat zdroj]

Rod anoda zahrnuje 23 druhů. Je rozšířen v Severní, Střední i Jižní Americe. Centrum druhové diverzity je v Mexiku, kde roste všech 23 druhů, z toho 17 endemických.[4] Z USA je uváděno 7 druhů, které jsou s výjimkou anody hřebenité (Anoda cristata) vázány na jižní a jihovýchodní státy. V Jižní Americe roste pouze 1 druh. Anoda hřebenitá je plevelný druh s největším areálem rozšíření (od sev. USA po Argentinu a Chile), který byl zavlečen i do tropů a subtropů jiných kontinentů.[4][5]

Taxonomie[editovat | editovat zdroj]

Rod Anoda je v rámci čeledi slézovité řazen do podčeledi Malvoideae a tribu Malveae. V roce 2016 byla vydána revize rodu, v níž je rozčleněn celkem do 6 sekcí. Nejblíže příbuzným rodem je Periptera, rod zahrnující 5 druhů rozšířených výhradně v Mexiku a Guatemale. Oba tyto rody tvoří po morfologické stránce (zejména znaky na plodech a pylu) izolovanou skupinu v rámci celé čeledi Malvaceae.[4]

Zástupci[editovat | editovat zdroj]

Význam[editovat | editovat zdroj]

Anoda hřebenitá (Anoda cristata) je plevelný druh, který se rozšířil i do Asie, Afriky a Austrálie.[5] Pro pěkné květy je občas využívána jako okrasná rostlina.[6] Pěstuje se též bělokvětý kultivar 'Silver Cup'. V některých oblastech středního Mexika tvoří anoda hřebenitá důležitou složku potravy místních obyvatel. Je sbírána v průběhu vlhké části roku zejména na polích a plantážích a po uvaření tvoří základ některých místních jídel. Má vysoký obsah polysacharidů a obsahuje i bílkoviny. Přidává se také do léčivých směsí.[7]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. KUBITZKI, K. (ed.); BAYER, C. (ed.). The families and genera of vascular plants. Vol. 5. Berlin: Springer, 2002. ISBN 978-3-642-07680-0. (anglicky) 
  2. FRYXELL, Paul A.; HILL, Steven R. Flora of North America. Anoda [online]. Dostupné online. (anglicky) 
  3. ROBYNS, André. Flora of Panama. Part VI, Malvaceae. Annals of Missouri Botanical Garden. 1964, čís. 51. 
  4. a b c FRYXELL, Paul A. Revision of the genus Anoda (Malvaceae). Aliso: A Journal of Systematic and Evolutionary Botany. 2016, čís. 11(4). 
  5. a b HASSLER, M. Catalogue of life. Synonymic Checklists of the Vascular Plants of the World [online]. Naturalis Biodiversity Center, 2016. Dostupné online. (anglicky) 
  6. BRICKELL, Christopher (ed.). Encyclopedia of plants & flowers. [s.l.]: American Horticultural Society, 2011. Dostupné online. ISBN 978-0-7566-6857-0. (anglicky) 
  7. RENDÓN, Beatriz et al. Ethnobotany of Anoda cristata (L.) Schl. (Malvaceae) in Central Mexico: Uses, management and population differentiation in the community of Santiago Mamalhuazuca, Ozumba, State of Mexico. Economic Botany. 2001, čís. 55(4). 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]