Alexandr Stich

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Prof. PhDr. Alexandr Stich, CSc.
Prof. A. Stich se svými studenty
Prof. A. Stich se svými studenty
Narození10. března 1934
Nitra
Úmrtí26. ledna 2003 (ve věku 68 let)
Praha
Místo pohřbeníVršovický hřbitov
Povoláníspisovatel, vysokoškolský učitel, bohemista, jazykovědec a učitel
Alma materFilozofická fakulta Univerzity Karlovy
Tématabohemistika
Seznam dělSouborném katalogu ČR
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Alexandr Stich (10. března 1934 Nitra26. ledna 2003 Praha) byl český jazykovědec a literární historik, bohemista, od roku 1992 profesor české literatury na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze.

Život[editovat | editovat zdroj]

V letech 1952 až 1957 na Filozofické fakultě UK vystudoval bohemistiku a slavistiku. Potom působil na Ústavu pro jazyk český, odkud musel odejít v roce 1974. V sedmdesátých a osmdesátých letech pracoval v nakladatelství Československý spisovatel, kde uspořádal několik vydání českých spisovatelů, většinou pod cizím jménem. V roce 1990 se vrátil na Filozofickou fakultu, kde působil až do smrti na Katedře českého jazyka a teorie komunikace. V roce 1991 byl jmenován docentem a o rok později profesorem české literatury. Od roku 1997 byl členem Učené společnosti ČR.[1]

Byl proti zmasovění studia na Univerzitě Karlově, nechtěl z ní dělat "Karlovu měšťanku a diplomy rozdávat rovnou". Sám sebe označoval za elitáře.[2]

Dílo[editovat | editovat zdroj]

Alexandr Stich se specializoval na zkoumání baroka a jeho literatury a jazyka, dějiny české literatury 19. a poč. 20. století (Karel Havlíček Borovský, František Halas, Jan Neruda), na českou slovotvorbu a na otázky textologie a editologie. Specifickým přínosem A. Sticha je koncept tzv. "lingvoliterární historie", de facto pojmu příbuznému intertextualitě. Lingvoliterární historie má sledovat a zkoumat konotace a významy uchovávané v jazyce (slovní spojení, styl atd.) a migrující mezi literárními díly. Stich tak upozorňoval na podle něj zhoubné odtržení literární vědy a jazykovědy.

Trivia[editovat | editovat zdroj]

Alexandr Stich byl nadšeným cyklistou, i ve vyšším věku jezdil po Praze na kole.[2]

Citát[editovat | editovat zdroj]

„Bohemista bez latiny je jednonohý, bohemista bez němčiny je beznohý.“[2]

Publikace[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Stich Alexander | Zesnulí členové | Učená společnost České republiky. www.learned.cz [online]. [cit. 2020-07-21]. Dostupné online. 
  2. a b c Jan Chromý, Jan Hon: Věčný provokatér, milovaný učitel. In: časopis TÝDEN 6/2003, s. 97

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]