Al-Chorezmí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Al-Chorezmí
Narození780
Chórezm
Úmrtí850 (ve věku 69–70 let)
Bagdád
PracovištěBajt al-Hikma
Oboryastronomie, matematika, algebra, Indické číslice, aritmetika, trigonometrie, geografie a vědy o Zemi
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Abú Abd Alláh Muhammad Ibn Músá al-Chórezmí Abú Dža'far (Chwárizmí, Chovarizmí, Choresmí), arabsky أبو عبد الله محمد بن موسى الخوارزمي ابو جعفر‎, krátce většinou al-Chwárizmí nebo al-Chorezmí[1] (780?850?) byl perský matematik a astronom.

Život[editovat | editovat zdroj]

Al-Chorezmí pocházel pravděpodobně z tehdy perského města Chórezm (dnes ChivaUzbekistánu), jeho jméno znamená v arabštině z Chórezmu. Jeho rodným jazykem byla pravděpodobně perština. Svá díla však psal v arabštině, která byla tehdy vědeckým jazykem islámského světa.

Žil a působil v Bagdádu na dvoře sedmého chalífy Al-Ma'múna z Abbásovské dynastie.

Dílo[editovat | editovat zdroj]

Stránka ze spisu Al-Kitab al-mukhtasar fi hisab al-jabr wa-l-muqabala.

Číslo nula[editovat | editovat zdroj]

Je autorem aritmetického traktátu Kitáb al-džám'a wa-l-tafríq bil-hisáb al-hindi (كتاب الجامع و التفريق بحساب الهند) asi z roku 825, který v roku 1145 přeložil Robert z Chesteru do latiny jako Algorithmi de numero indorum. Prostřednictvím této knihy se evropská věda seznámila s indickou poziční soustavou výpočtů a s číslem 0 (nula).

Algebra[editovat | editovat zdroj]

Al-Chorezmí asi jako první chápal algebru jako samostatnou matematickou disciplínu, kterou popsal ve spise Hisáb al-džabr wa-l-muqábala (حساب الجبر و المقابلة). Z arabského al-džabr pochází dnešní slovo algebra.

Algoritmus[editovat | editovat zdroj]

Jméno Al-Chórezmí bylo ve středověku latinizované na Al-Gorizmí, později na Algoritmí a stalo se základem slova algoritmus. Samotný princip algoritmizace byl však známý již dříve.

Neznámá X[editovat | editovat zdroj]

Připisuje se mu také zvyk označovat neznámou veličinu symbolem X. Ve svém díle Al-džabr ua'l-muqábala popisuje metodu k vyjádření neznámé (aš-šáí, doslova věc) v rovnici prvního stupně. Na konci označuje věci (aš-šáí) symbolem X.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Encyklopedie Universum, heslo al-Chwárizmí (nebo al-Chorezmí)

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]