Zpráva vyšetřovací komise o 11. září 2001

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Obal publikace

Zpráva vyšetřovací komise o 11. září 2001 (angl. Final Report of the National Commission on Terrorist Attacks Upon the United States nebo zkráceně 9/11 Comission Report) je oficiální zpráva o událostech, které vedly k teroristickým útokům z 11. září 2001 vypracovaná Národní komisí pro teroristické útoky na Spojené státy (National Commission on Terrorist Attacks Upon the United States), neformálně 9/11 Comission nebo Kean/Zelikow Comission) na žádost Prezidenta a Kongresu Spojených státu. Zpráva má 571 stránek a je volně stažitelná z internetu.[1]

Vyšetřovací komise se za tímto účelem poprvé sešla 26. listopadu 2002 (441 dnů po útocích); zprávu vydala 22. července 2004.

Lidé ve vyšetřovací komisi[editovat | editovat zdroj]

Vyšetřovací komise

Předsedou komise byl jmenován bývalý republikánský guvernér státu New Jersey Thomas H. Kean, místopředsedou se stal demokratický senátor Lee H. Hamilton. Ředitelem štábu byl jmenován Philip D. Zelikow[2]

Nálezy[editovat | editovat zdroj]

Vyšetřovací komise vyslechla přes 1200 lidí z 10 zemí, prostudovala dva a půl milionu různých dokumentů, včetně některých tajných. Komise vycházela z vyšetřování FBI a PENTTBOM, a vedla několik veřejných slyšení, v nichž vypovídali různí svědkové včetně některých členů tehdejší administrativy a armády. Než byla zpráva komisí vydána, byly z ní odstraněny všechny tajné nebo jinak citlivé informace.

Zpráva mimo jiné konstatovala, že FBI a CIA ve svých úlohách a v aspektu rizika teroristických útoků nepříliš dobře posloužili prezidentovi Bushovi a jeho předchůdci Clintonovi.[3]

Komise konstatovala, že většina z 19 teroristů byla původem ze Saúdské Arábie, ale nenašla důkazy, že by tato země proti Spojeným státům v nějakém ohledu konspirovala.[4] Vůdce teroristů Mohamad Atta byl původem z Egypta další dva teroristé pocházeli z Spojených arabských emirátů a jeden z Libanonu. Všichni útočnici byli členy organizace Al-Káida vedené Usámou bin Ládinem. Komise nenašla žádné důkazy o spolupráci Iráku s Al-Káidou na přípravě útoků z 11. září, avšak upozornila na snahy Usámy bin Ládina navázat spolupráci s iráckou vládou.

Dále našla důkazy o zvýšené spolupráci Íránu s organizací Al-Káida. Šlo zejména o íránská razítka v pasech několika únosců získaná při cestě přes Írán. Avšak nenašla žádné důkazy o zapojení Íránu do přípravy útoků z 11. září. Írán navíc zahájil snahu o snížení vlivu Al-Káidy na svém území.

Z výsledků vyšetřování vyvodila Komise rozsáhlá doporučení, které mají příštímu takovému útoku zabránit. Tyto změny zahrnují některé organizační změny ve zpravodajské síti Spojených států; jako vytvoření společného ředitelství pro FBI a CIA. Další změny proběhly v ostraze hranic a imigrační politice.

Kritika[editovat | editovat zdroj]

Práce komise se stala po vydání zprávy i v průběhu její činnosti předmětem kritiky. Většina kritických hlasů se rekrutovala z řad zastánců alternativních teorií pro vysvětlení příčin a událostí z 11. září 2001. Mezi kritizované body patří:

  • metodika komise (např. cíle, které si v úvodu zprávy položila),
  • některé dílčí závěry zprávy,
  • disproporce v podrobnosti zkoumaných otázek ohledně 11. září, které zahrnovaly
    • absence zmínění některých témat, které s 11. zářím souvisely (např. roztavené železo pod WTC1,2 a 7)
    • naprosto nedostatečné pokrytí některých důležitých aspektů události (např. financování útoků a útočníků)
  • u modelace zhroucení budov tzv. „black box proof“ (fakt, že dané simulace nelze opětovně a nezávisle simulovat na základě poskytnutých dat)
  • a další.

Část kritiky nebyla namířená výhradně proti komisi samotné, ale doléhala i na administrativu prezidenta George W. Bushe, kde vytýkala například nedostatečné financování, prodlevu v rozhodnutí komisi vůbec zřídit, nebo způsob, kterým mezi vládou a komisí proudily informace.

Jednu z ucelenějších kritik formuloval do podoby několika knih a přednášek David Ray GriffinThe 9/11 Commission Report: Omissions and Distortions (Zpráva vyšetřovací komise 11. září: Vynechávání a překrucování)[5] a Debunking 9/11 Debunking: An Answer to Popular Mechanics and Other Defenders of the Official Conspiracy Theory (Demýtizace demýtizace z 11. září: Odpověď na [časopis] Popular Mechanics a jiné obhájce oficiální konspirační teorie)[6] Ještě před ním Meyssan Thierry knihou Velký podvod a po něm a po Griffinovi následovali další.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku 9/11 Commission Report na anglické Wikipedii.

  1. Archivovaná kopie. www.gpoaccess.gov [online]. [cit. 2009-02-17]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2016-04-23. 
  2. National Commission on Terrorist Attacks Upon the United States → Commission Members
  3. http://www.abc.net.au/am/content/2004/s1160100.htm Komise shledala hluboké selhání tajných služeb
  4. http://news.bbc.co.uk/1/hi/world/middle_east/3815179.stm
  5. Archivovaná kopie. search.barnesandnoble.com [online]. [cit. 2009-05-06]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2008-03-07. 
  6. http://www.amazon.com/Debunking-11-Mechanics-Defenders-Conspiracy/dp/156656686X

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Literatura[editovat | editovat zdroj]