Wikipedista:Ninmas795/Pískoviště

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Nagyrév je obec v Maďarsku, v Jasovsko-velkokumánsko-solnocké župě.

Nagyrév
Kostel v Nagyrévu
Kostel v Nagyrévu
Geografie
StatusObec
Rozloha29 km²
Obyvatelstvo
Počet obyvatel738
Hustota zalidnění25,4 obyv./km²
JazykMaďarština

Má rozlohu 29km² a žije tu 738 obyvatel (2011).

Mezi lety 1918 a 1929 skupina zdejších žen zavraždila mnoho místních Arsenem.

Tvůrkyně Andělů[editovat | editovat zdroj]

1918[editovat | editovat zdroj]

Před rokem 1914 byla Nagyrév silně katolicky založená obec. Ženy v Nagyrévu byli od mala vedeny k tomu že jejich hlavní náplní života je vzít si muže, mít děti a postarat se o domácnost. Z toho důvodu byly do manželství s předem vybranými partnery nuceny už jako 14ti-leté. Kvůli katolické církvi se s nimi nemohli rozvést, navíc v té době byli rozvody nelegální. Jejich manželé byli většinou násilníci a alkoholici a žádná láska v partnerství nebyla. Není tedy divu že když v roce 1914 odešli všichni bojeschopní muži bojovat na frontu a ženy z Nagyrévu poprvé poznali ''svobodu'', nechtěli se už ke svému bývalému životu vrátit. V Nagyrévu byl navíc zřízen tábor pro ruské válečné zajatce, kteří museli pomáhat ženám ve vesnici a mnoho z nich si mezi sebou vytvořilo bližší vztahy. Většina žen nevěřila tomu že jejich manželé válku přežijí a vrátí se.

V roce 1918 se však mnoho z nich skutečně vrátilo do Nagyrévu. Chtěli žít život tak jak ho žili než odešli do války, což se jejich manželkám, které si zvykly na život bez omezení, samozřejmě nelíbilo. Několik z nich proto vyhledalo pomoc u místní bylinkářky a porodní asistentky Zsuzsanny Fazekas, jejíž manžel zmizel už před léty a říkalo se že ho zavraždila právě Fazekas. Ta po chvíli opravdu přesvědčila ženy aby své partnery otrávily. Poskytla jim arsen který získala vyvařením léků a mucholapek, a ty s ním otrávily své partnery. Smrt byla v té době připisovaná choleře která měla velmi podobné příznaky jako otrava arsenem.

1929[editovat | editovat zdroj]

Postupně zhruba 30 žen, které si mezi sebou říkali Tvůrkyně Andělů, otrávily své partnery. Nezůstali však jen u toho, arsenem ženy trávily i své děti a rodiče. Hlavním důvodem bylo to že ženy samotné bez manželů nedokázali uživit tolik hladových krků, dalším důvodem pak to že zabití svých příbuzných jim v dědictví přinášelo ''majetek bez práce''. Jedna žena údajně otrávila svého milence a své dítě poté, co se narodilo postižené. Další pak prý postupně otrávila a okradla 8 mužů. Jiná zase otrávila dvě své děti a následně zabila oba své rodiče poté co jí přistihli při činu.

Tvůrkyně Andělů dohromady zavraždily okolo 300 lidí, včetně postižených, starých a nemohoucích a dětí, žen i mužů. Dodnes se neví přesně jak se na vraždy přišlo. Jedna verze tvrdí že Fazekas byla přistižena přímo při předávání arsenu, jiná zase že případ odhalil anonymní dopis zaslaný do místních novin. Třetí verze pak tvrdí že vraždy odhalil mladý student medicíny, který si všiml že se v tělech obětí nachází extrémně vysoké množství arsenu.

Zsuzsanna Fazekas zřejmě zjistila že se na vraždy přišlo a tak než stihla být vůbec odhalena jako výrobce jedů pro místní, sama se otrávila arsenem. V případu sehrála důležitou roli i Susi Oláh, která pro ženy falšovala úmrtní listy. Stejně tak ona otrávila svého manžela a později i milence. Před trestem dala, stejně jako Fazekas, přednost smrti, a sama si namíchala arsen do vína. Zadržených žen bylo 38, před soud se jich nakonec postavilo 26. 7 z nich dostalo doživotí, 8 trest smrti. vykonané tresty smrti byli později jen 2, zbytku se trest zmírnil na doživotí.