Jász-Nagykun-Szolnok

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Župa Jász-Nagykun-Szolnok
Jász-Nagykun-Szolnok vármegye
Župa Jász-Nagykun-Szolnok – znak
znak
Župa Jász-Nagykun-Szolnok – vlajka
vlajka
Geografie
Hlavní městoSzolnok
Souřadnice
Rozloha5 581 km²
Časové pásmo+1
Geodata (OSM)OSM, WMF
Obyvatelstvo
Počet obyvatel386 594
Hustota zalidnění69,3 obyv./km²
Jazykmaďarština
Správa regionu
StátMaďarskoMaďarsko Maďarsko
Nadřazený celekMaďarskoMaďarsko Maďarsko
Druh celkužupa
Podřízené celky7 okresů
78 obcí
Vznik1950
Mezinárodní identifikace
ISO 3166-2HU-JN
Oficiální webwww.jnszm.hu
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Jász-Nagykun-Szolnok ([jás-naďkun-solnok]) je župa uprostřed východní části Maďarska. Je obklopena župami Pest, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Békés, Csongrád-Csanád a Bács-Kiskun. Jejím hlavní městem je Szolnok.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Současná župa Jász-Nagykun-Szolnok vznikla při administrativní reformě roku 1950, a to jen drobnými úpravami stejnojmenné župy existující již od roku 1876. Její území bylo dříve administrativně rozdrobené mezi oblast Külső-Szolnok („Vnější Szolnok“), župu Kolbász (zanikla v 16. století), část Heveše, Pešťské župy a kmenové enklávy Jasů (Jász) a Kumánů (Kun). Dnešní název tuto historii reflektuje, přičemž Nagykun znamená Velká Kumánie. Župa zavedená roku 1950 se nicméně jmenovala pouze Szolnok a k plnému názvu se vrátila až roku 1990.

Přírodní poměry[editovat | editovat zdroj]

Celá župa leží ve Velké uherské nížině a pokrývá ji rovina. Ze severovýchodu na jihozápad jí protéká Tisa, do níž se v Szolnoku vlévá Zagyva, osa severozápadního výběžku župy. Na severu na hranici se župou Heves se podél Tisy nachází kaskáda jezer (Tisza-tó).

Doprava[editovat | editovat zdroj]

Silniční osou župy je státní silnice č. 4 Budapešť – Szolnok – Debrecín / Rumunsko (evropská silnice E60), z níž se v Törökszentmiklósi odpojuje silnice č. 46 do župy Békés. Župou Jász-Nagykun-Szolnok nevede žádná dálnice, na severu ji těsně míjí dálnice M3. Výhodnější polohu má župa ohledně železnice – Szolnok je jedním z nejdůležitějších maďarských železničních uzlů, kříží se tu dvě tratě z Budapešti (a spojka z Hatvanu), které pokračují jako hlavní tratě na východ země a dále na Ukrajinu a do Rumunska.

Významná města[editovat | editovat zdroj]

Okresy[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]