Přeskočit na obsah

Wikipedista:Jakubdrastich2/Pískoviště18

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Alexandr Prokopjevič Gabyšev
Alexandr Gabyšev v říjnu 2019
Alexandr Gabyšev v říjnu 2019
Narození22. listopadu 1968 (55 let)
Sovětský svazSovětský svaz Sovětský svaz, Jakutsko
EtnikumRusové, Jakuti
ObčanstvíRuskoRusko Rusko
Alma materJakutská státní univerzita
PovoláníSvářeč
Znám(á) jakoŠaman (rusky Шаман)
OponentVladimir Putin

Alexandr Prokopjevič Gabyšev (rusky Александр Прокопьевич Габышев, narozený 22. listopadu 1968 Jakutsko)[1] je rusko-jakutský aktivista přezdívající si sobě samotnému šaman (rusky шаман) nebo šaman-bojovník (rusky шаман-воин). Je ostrým kritikem ruského prezidenta Vladimira Vladimiroviče Putina, toho dlouhodobě označuje za démona, kterého musí sám osobně doslova „vyhnat“ z Kremlu, neboť mu to tak pověděl bůh.[2] V březnu roku 2019 se proto vydal na cca 8000 km pěšky dlouhý pochod z Jakutska do Moskvy s cílem Vladimira Putina sesadit a ujmout se vlády.[3] Ušel téměř 3000 km, než ho zadržela policie v republice Burjatsko, odkud ho následně úřady proti vlastní vůli přesunuly do psychiatrické léčebny v nedalekém Irkutsku.[4] Z nucené hospitalizace byl nakonec propuštěn v květnu 2020.[3]

Biografie[editovat | editovat zdroj]

Podle slov samotného Gabyševa vystudoval historickou fakultu na Jakutské státní univerzitě, nicméně ve svém oboru se neuchytil, a proto pracoval jako svářeč, elektrikář a vystřídal mnoho profesí. Ruskému serveru Meduza se svěřil, že mu zemřela manželka a její smrt ho silně zasáhla. Ocitl se na pokraji duševního zhroucení. V této době ho jeho okolí povzbuzovalo, ať najde pomoc psychologa, nicméně proti tomu byla jeho matka, která se obávala jeho hospitalizace. Rozhodl se tedy přesunout do lesů, kde strávil celkem tři roky. Během této doby si uvědomil, že je mu předurčeno být šamanem a bojovníkem, který Putina sesadí.[5]

Na podzim roku 2018 opustil Jakutsk, ale svou cestu musel přerušit kvůli toho, že jeho psa Rexe srazilo na dálnici auto. Místní obyvatelé tvrdili, že během této cesty Gabyšev nedeklaroval žádné politické cíle a šel pěšky do Moskvy, jen aby se „otestoval“. Gabyšev však oponuje tím, že tehdy odešel do ruského hlavního města protestovat proti prezidentu Putinovi.

Když Gabyšev v březnu 2019 zahájil cestu znovu, oznámil, že chce Putina vyhnat násilím, přičemž bitva bude trvat celý jeden den a ten den povstane celé Rusko. V létě 2019 však přišel s mírumilovnějším nápadem; z Putina chce „vymítat“ démony, přičemž mu nechce ublížit a zakázal jakékoliv násilí vůči němu.[5]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Шаман Александр Габышев. Правозащита Открытки [online]. [cit. 2021-02-16]. Dostupné online. (rusky) 
  2. Putin je démon, musím ho vyhnat. Ruský šaman Saša vyrazil pěšky z Jakutska do Kremlu | Aktuálně.cz. Aktuálně.cz - Víte, co se právě děje [online]. 2019-09-19 [cit. 2021-02-16]. Dostupné online. 
  3. a b Šamana ze Sibiře, který chtěl Putina vyhnat z Kremlu a ujmout se vlády, propustili z psychiatrie | Svět. Lidovky.cz [online]. 2020-07-22 [cit. 2021-02-16]. Dostupné online. 
  4. Na psychiatrii a pak zpět do Jakutska. Ruské úřady převezly zpátky šamana, který chtěl vyhnat Putina. iROZHLAS [online]. [cit. 2021-02-16]. Dostupné online. 
  5. a b Якутский шаман полгода идет в Москву «изгонять Путина». meduza.io [online]. [cit. 2021-02-16]. Dostupné online. (rusky)