Wikipedie:Článek týdne/2008/27

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Rozkrojený vodní meloun

Meloun (slovo pochází z řečtiny a znamená „velké jablko“) je druh plodové zeleniny patřící do čeledi tykvovitých, přesto bývá často nesprávně označován jako ovoce. Z botanického hlediska je meloun bobule. Na světě se pěstuje mnoho druhů melounů mající různé barvytvary.

Melouny se dělí na dvě hlavní skupiny: tzv. vodní meloun (botanicky lubenice obecná, Citrullus lanatus) a tzv. cukrový meloun (botanicky meloun cukrový, Cucumis melo). Meloun cukrový se řadí do rodu Cucumis společně s okurkou setou (Cucumis sativus). Nejznámější meloun v Česku je vodní meloun s typicky červenou dužninou, v níž se nachází značné množství semínek.

Meloun je složen z povrchové části, která chrání měkkou dužninu uvnitř plodu. U vodních melounů je velká část (dosahující 90–93 %) vnitřního tělesa tvořená vodou. Jedná se poměrně o nízkokalorickou potravinu, která obsahuje od 15 do 30 kcal/100 g a vydatné zdroje kyselin listové, jablečnécitronové. Mimo organických látek obsahují také značné minerální složky jako například železo, či vápník.