Villány

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Villány
Pohled na Villány
Pohled na Villány
Villány – znak
znak
Villány – vlajka
vlajka
Poloha
Souřadnice
Časové pásmo+1
StátMaďarskoMaďarsko Maďarsko
ŽupaBaranya
OkresSiklós
Administrativní děleníCalcberg, Jammertal, Jammertaldűlő, Kőbánya, Somssich, Sterntal, Villány, Virágos
Villány
Villány
Rozloha a obyvatelstvo
Rozloha22,02 km²
Počet obyvatel2 282 (2019)
Hustota zalidnění103,6 obyv./km²
Správa
StatusMěsto
StarostaMayer István
Vznik1247
Oficiální webwww.villany.hu
PSČ7773
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Villány [viláň] (německy Willand, Wieland, chorvatsky Viljan, Biljan, Vilanje, srbsky Вилањ, Vilanj, lotyšsky Villāņa) je město v jižním Maďarsku v župě Baranya, nedaleko Chorvatských hranic. Spadá pod okres Siklós a leží asi 26 km jihovýchodně od Pécse. Město se rozkládá na ploše 22,02 km² a žije zde přibližně 2 000[1] obyvatel. Podle údajů z roku 2011 zde žili z 85,3 % Maďaři, 21,2 % Němci, 1,7 % Romové, 0,8 % Chorvati, 0,5 % Srbové a 0,2 % Rumuni.

Nejbližšími městy jsou Bóly, Kozármisleny a Siklós. Blízko jsou též obce Kisjakabfalva, Magyarbóly, Nagyharsány, Pailand, Pócsa a Villánykövesd.

Vinařská oblast Villány je nejjižněji položenou vinařskou oblastí v Maďarsku. Převládá zde kontinentální podnebí s poměrně výrazným vlivem středomoří. Oblast se vyznačuje vysokým počtem hodin se slunečním svitem (2150 hodin) a vysokou průměrnou teplotou ve vegetačním období. Celé oblasti vévodí hora Szársomlyó (442 m.) na jejíž úbočí se rozprostírají vinice. Vinice Kopár se nachází na jižním úbočí. Je zcela chráněna před severními a severozápadními větry.[2] Tato vinice má hned několik "nej". Je nejjižněji položená v rámci Maďarska, je nejslunnější a nejteplejší. Díky velmi dobře chráněné poloze réva zde raší na počátku jara o dva týdny dříve než na jiných vinicích v okolí. Ve vinici Kopár se pěstují výhradně modré odrůdy (Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah...).[zdroj⁠?]

Vinné sklípky ve Villánykövesd

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Villány na maďarské Wikipedii.

  1. Magyarország helységnévtára. Hungarian Central Statistical Office. 30. října 2023. Dostupné online. [cit. 2023-11-05].
  2. Překladač Google. translate.google.com [online]. [cit. 2021-08-21]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Fotografie a video vinic Kopár, Ördögárok, Jammertal a Fekete hegy - Villány zde - https://rajnairichard.eu/project/villanyi-osz/