VR-2

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Školní reaktor VR-2 „Vrána“ je lehkovodní podkritický výukový jaderný reaktor bazénového typu, který je umístěn spolu s reaktorem VR-1 v budově těžkých laboratoří MFF UK a Katedry jaderných reaktorů (KJR) Fakulty jaderné a fyzikálně inženýrské (FJFI) ČVUT v pražské Troji. Reaktor slouží jako pomůcka studentům českých i zahraničních technických fakult, především FJFI. Hrubý odhad nákladů na postavení reaktoru je 15 milionů Kč. [1] [2]

Historie[editovat | editovat zdroj]

V roce 1990 se spuštěním reaktoru VR-1 stala FJFI první, a dosud jedinou, fakultou s jaderným reaktorem v Československu. Obliba reaktoru postupem času rostla a jeho kapacita se zaplňovala. Proto se v roce 2014 Katedra jaderných reaktorů rozhodla, že postaví druhý reaktor. Palivo bylo fakultě darováno v červnu roku 2018 z Finského podkritického reaktoru Mille, který pracoval mezi lety 1958-1973[3] [4]. V listopadu 2020 fakulta dostala od SÚJB povolení k umístění reaktoru a v březnu 2022 povolení ke stavbě[5]. Po roce a dvou měsících byla stavba dokončena a reaktor byl 6.6.2023 uveden do provozu.[5] [6]

Popis zařízení[editovat | editovat zdroj]

Vlastní reaktorová nádoba má válcový tvar s plochým dnem o průměru 1 300 mm a výšce 1710 mm. Tloušťka stěny válce je 8 mm a tloušťka dna 10 mm. Nádoba je vyrobena z nerezové oceli třídy 316L. Uprostřed nádoby jsou naproti sobě dva otvory o průměru 128 mm pro instalaci radiálních kanálů z hliníku. Jeden radiální kanál je k nádobě přichycen trvale a slouží pro vkládání neutronového zdroje, druhý kanál je experimentální a je používán podle potřeby daného experimentu. Součástí zařízení je také skladovací nádoba určená pro skladování paliva. [1] [7]

Palivo je kombinací 10% obohaceného uranu ve formě UO2 a přírodního kovového uranu. Palivové proutky jsou vkládány do speciálních košů s různou roztečí mříže. Přesné rozložení aktivní zóny závisí na konkrétní konfiguraci prováděného experimentu. Jako moderátor slouží lehká voda.[1] [7]

Jelikož je reaktor podkritický (tj. nedokáže sám udržet řetězovou štěpnou reakci), je nutné do reaktoru vkládat zdroj neutronů. Neutrony ze zdroje jsou moderovány vodou a poté interagují z uranem v palivu. V palivu se může počet neutronů namnožit až na 30násobek neutronů dodávaných ze zdroje. Po vyjmutí nebo vypnutí neutronového zdroje však dochází k velmi rychlému poklesu neutronového toku. Jako zdroj se primárně používá fúzní neutronový generátor D-D, který slučuje jádra deuteria za vzniku He-3 a emise neutronu. Výhodou takového zdroje je, že se dá jednoduše a rychle regulovat jeho výkon, což u zdrojů, které spoléhají na alfaneutronickou reakci nebo spontánní štěpení, není možné. Neutronový generátor lze používat buď v kontinuálním režimu, pulzním režimu nebo ho lze vypnout úplně. Lze však využít neutronové zdroje AmBe, Cf-252 nebo D-T. [8]

Klíčové komponenty[editovat | editovat zdroj]

  • Systém kontroly a řízení – slouží k řízení a ovládání technologie reaktoru VR-2. Dodává ŠKODA JS a.s. ve spolupráci s dataPartner s.r.o.
  • Reaktorová nádoba a radiální kanály – uvnitř reaktorové nádoby bude umístěno palivo během provozu. Dodává skupina Witkowitz – VÍTKOVICE ENERGETICKÉ STROJÍRENSTVÍ a.s.
  • Skladovací nádoba – slouží k uložení a vysoušení vnitřního koše s palivem. Dodává skupina Witkowitz – VÍTKOVICE ENERGETICKÉ STROJÍRENSTVÍ a.s.
  • Zásobní nádrž vodního hospodářství – slouží k uložení demineralizované vody mimo reaktorovou nádobu. Dodává BeHo spol. s r.o.
  • Radiační monitorovací systém – dodává firma VF a.s.
  • Palivo – přivezeno z Finska z Aalto University.
  • Demineralizační stanice – slouží k výrobě demineralizované vody. Dodavá firma Watek s.r.o
  • Ohřívací technologie – slouží k úpravě teploty demineralizované vody. Vyrobena pracovníky katedry jaderných reaktorů.
  • Chladicí technologie  – slouží k úpravě teploty demineralizované vody. Dodává firma Chlazení Špaček, s.r.o. [1]

Využití[editovat | editovat zdroj]

Reaktor je využíván jak studenty, tak odborníky z praxe nejen z ČR, ale z celého světa. Reaktor je využíván zejména během výuky pro laboratorní úlohy. Slouží také pro experimenty v rámci bakalářských, magisterských a doktorských prací. Kromě výuky je reaktor využíván i výzkumu. Reaktor má mnoho využití zejména díky své flexibilitě. Velice jednoduše lze změnit geometrii aktivní zóny (trojúhelníková vs. čtvercová geometrie, podmoderace vs. přemoderace), teplotu moderátoru v rozmezí 4 °C až 50 °C, typ neutronového zdroje a jejich počet. [1] [6]

Porovnání s VR-1[editovat | editovat zdroj]

I přes několik limitací má VR-2 oproti reaktoru VR-1 spoustu výhod. Kromě nižší ceny a jednoduššího licencování dokáže reaktor VR-2 mnohem snáz měnit konfiguraci aktivní zóny či měnit teplotu moderátoru. [9] [10]

VR-1 VR-2
kritičnost různá podkritický
výkon 100 W <1 W
palivo UO2 UO2, kovový uran
obohacení 19,75 % 10 %, 0.72 %
forma paliva sendvičové proutky
geometrie čtvercová čtvercová, trojúhelníková
moderátor lehká voda lehká voda
chlazení konvekce konvekce
teplota 20 °C 4 °C - 50 °C
výška nádoby 4 720 mm 1 710 mm
průměr nádoby 2 300 mm 1 300 mm
neutronový zdroj AmBe AmBe, D-D, Cf-252, D-T

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b c d e Reaktor VR-2 - Reaktor VR-1. www.reaktor-vr1.cz [online]. [cit. 2023-08-29]. Dostupné online. 
  2. Jaderná vrána už letí - Zpravodajský servis - České vysoké učení technické v Praze. aktualne.cvut.cz [online]. [cit. 2023-08-29]. Dostupné online. 
  3. LEPPÄNEN, Kirjoittaja Jaakko. Suomen ensimmäinen ydinreaktori [online]. 2021-11-02 [cit. 2023-08-29]. Dostupné online. (finsky) 
  4. TELEVIZE, Česká. ČVUT bude první univerzita se třemi reaktory na světě. Jaderné palivo už se zaváží. ČT24 [online]. [cit. 2023-08-29]. Dostupné online. 
  5. a b BELGIUM, Central Office, NucNet a s b l , Brussels. Czech Republic / Regulator Grants Siting Licence For VR-2 Research Reactor :: NucNet | The Independent Nuclear News Agency. The Independent Global Nuclear News Agency [online]. 2020-09-25 [cit. 2023-08-29]. Dostupné online. 
  6. a b TELEVIZE, Česká. ČVUT spustila svůj druhý jaderný reaktor, získala tak prvenství mezi univerzitami. ČT24 [online]. [cit. 2023-08-29]. Dostupné online. 
  7. a b Construction permit issued for Czech research reactor : New Nuclear - World Nuclear News. world-nuclear-news.org [online]. [cit. 2023-08-29]. Dostupné online. 
  8. ČVUT zprovoznila druhý jaderný reaktor VR-2, bude sloužit k výchově nových odborníků i lidem z praxe. iROZHLAS [online]. 2023-06-06 [cit. 2023-08-29]. Dostupné online. 
  9. Popis - Reaktor VR-1. www.reaktor-vr1.cz [online]. [cit. 2023-08-29]. Dostupné online. 
  10. Tisková zpráva: Školní reaktor v Praze zahajuje provoz s novým jaderným palivem [online]. [cit. 2023-08-29]. Dostupné online.