Tępy Szczyt

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Tępy Szczyt
Tępy Szczyt (vlevo) z úbočí Malého Šišáku
Tępy Szczyt (vlevo) z úbočí Malého Šišáku

Vrchol1387 m n. m.
Prominence18 m ↓ jihovýchodní sedlo
Izolace0,4 km → Stříbrný hřbet
SeznamyHory a kopce Krkonoš
Poloha
StátPolskoPolsko Polsko
PohoříKrkonoše / Krkonošské hřbety / Slezský hřbet / Východní Slezský hřbet
Souřadnice
Tępy Szczyt
Tępy Szczyt
Horninažula
PovodíLabe, Odra
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Tępy Szczyt (česky doslovně Tupý štít, německy Kleines Rad) je hora na polské straně Krkonoš (asi 200 m od česko-polské hranice) mezi vrcholy Malý Šišák a Stříbrný hřbet, jehož je vedlejším vrcholem. Nachází se 5 km severoseverovýchodně od Špindlerova Mlýna a 7 km západojihozápadně od Karpacze.

Vrchol je porostlý klečí, na strmém severním svahu jsou četná suťová pole.

Čertův důl[editovat | editovat zdroj]

Na české straně hraničního hřebene je pod Tupým štítem zaříznutý Čertův důl, který vyhloubila bystřina Čertova strouha, pramenící na Stříbrném hřbetu. Čertova strouha ústí do Bílého Labe u boudy U Bílého Labe, odkud směřuje do Čertova dolu stejnojmenná naučná stezka, ze které lze kromě nádherných přírodních scenérií obdivovat i důmyslnou soustavu umělých přepážek, dláždění i jiných úprav říčního koryta, pocházejících z počátku 20. století.

Přístup[editovat | editovat zdroj]

Samotný vrchol se nachází v neprostupné kleči a vzhledem k ochraně území je nepřístupný. Z jihu ho ve vzdálenosti 200 metrů obchází hlavní krkonošská hřebenovka - červeně značená cesta česko-polského přátelství, ze severu pak v obdobné vzdálenosti zeleně značená cesta od Špindlerovy boudy ke skalám Pielgrzymy.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]