Světlá (Krkonoše)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Světlá
Světlá za Černohorským rašeliništěm
Světlá za Černohorským rašeliništěm

Vrchol1245[1] m n. m.
Prominence50 m ↓ Černohorské rašeliniště
Izolace1,5 km → Černá hora
SeznamyTisícovky v Česku #86
Hory a kopce Krkonoš
Poloha
StátČeskoČesko Česko
PohoříKrkonoše / Krkonošské rozsochy / Černohorská hornatina / Černohorská rozsocha
Souřadnice
Světlá
Světlá
PovodíÚpaLabe
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Světlá nebo Světlá hora (německy Lichte Höhe, Forst Berg) je vrcholČeské republice ležící v Krkonoších.

Poloha[editovat | editovat zdroj]

Hora Světlá se nachází na jižním okraji východních Krkonoš asi 3 kilometry severně od Janských Lázní. Je druhým nejvyšším vrcholem masívu Černé hory. Zatímco se vrchol asi 2,5 km západně umístěné Černé hory nachází na náhorní plošině, tvoří vrchol Světlé charakteristickou kupoli.

Kromě severozápadní strany jsou svahy hory prudké a se značným převýšením. Severozápadně od vrcholu se nachází náhorní plošina, na které se rozkládá Černohorská rašelina. Hora se nachází na území Krkonošského národního parku.

Vodstvo[editovat | editovat zdroj]

Pod východním svahem Světlé protéká v hlubokém údolí řeka Úpa, do níž se stékají všechny potoky pramenící na úbočích hory nebo v přilehlých údolích. Za zmínku stojí Javoří potok protékající Javořím dolem pod severozápadním svahem hory a odvodňující část Černohorské rašeliny a Černohorský potok, který protéká pod jihozápadním svahem Těsným dolem, odděluje Světlou od Černé hory a protéká okrajem Janských Lázní.

Vegetace[editovat | editovat zdroj]

Vrcholové partie Světlé pokrýval souvislý porost smrku ztepilého. Poté, co došlo k jeho částečnému vykácení, se zde střídají zalesněné části s pasekami. Vrcholová kupole je stále pokryta lesem.

Komunikace a stavby[editovat | editovat zdroj]

Na vrchol Světlé žádná významnější cesta nevede, ani zde nejsou vybudovány žádné významnější stavby. Okolí obsluhují turisticky neznačené lesní cesty různé kvality. Nejblíže se nachází naučná stezka obcházející Černohorskou rašelinu a zeleně značená trasa KČT 4210 klesající po jihozápadním úbočí z Javořího dolu do Svobody nad Úpou.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Geoprohlížeč: Základní topografická mapa ČR 1 : 50 000 [online]. Zeměměřický úřad [cit. 2024-02-11]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]