Synagoga v Hranicích

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Synagoga v Hranicích
Pohled na synagogu z Čechovy ulice, napravo Židovské schody
Pohled na synagogu z Čechovy ulice, napravo Židovské schody
Místo
MístoHranice, ČeskoČesko Česko
Souřadnice
Map
Základní informace
KrajOlomoucký kraj
OkresOkres Přerov
Užíváníneužívaná
Architektonický popis
ArchitektFranz Macher
Slohmaursko-byzantský
Výstavba1863 - 1864
Odkazy
AdresaJanáčkova 728, Hranice
UliceJanáčkova
Oficiální webOficiální stránky výstavní síně
Kód památky35760/8-426 (PkMISSezObrWD)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Synagoga v Hranicích je dnes nečinná synagoga vystavěná v neorománském stylu s výrazným čelním (západním) štítem nad poloválcovou parkánovou baštou v úrovni městských hradeb.[1] Nachází se mezi Janáčkovou a Čechovou ulicí. Tyto ulice spojují tzv. „Židovské schody“ vedoucí z bývalých hradeb.[2] Z tohoto schodiště je uličkou umožněn vstup do synagogy. Stavba byla dokončena roku 1864 dle návrhu rakouského architekta Franze Machera.[3] Je chráněna jako kulturní památka České republiky.[4]

Historie[editovat | editovat zdroj]

pamětní deska
Pamětní deska umístěna na severní zdi synagogy

Původní synagoga[editovat | editovat zdroj]

V místě dnešní budovy stála před rokem 1863 dřevěná synagoga postavená ve třicátých letech 17. století.[1] Ta byla zbořena a na základě návrhu vídeňského architekta Franze Machera byla započata výstavba synagogy v maursko-byzantském slohu.

Období druhé světové války[editovat | editovat zdroj]

V období druhé světové války se plánovalo zboření stavby, které ovšem nebylo realizováno. V roce 1939 byl z průčelí synagogy odstraněn hebrejský nápis s desaterem. Roku 1940 byl v synagoze ukončen provoz bohoslužeb a až do roku 1943 nebyla stavba používána. V tomto roce se dočkala rekonstrukce a přestavby na městské muzeum.

Poválečná doba[editovat | editovat zdroj]

Po válce dostala budovu do péče Církev československá husitská a židovské bohoslužby probíhaly v různých jiných prostorách. Jedna z modliteben na Masarykově náměstí čp. 8/9 sloužila svým účelům až do roku 1969. Synagogální sbor zanikl v roce 1975. CČSH budovu do roku 2023 pronajímala městu Hranice, které ji užívaly jako výstavní síň.[5]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b CIZEK, Jiri. Nová synagoga, Hranice. www.hrady.cz [online]. [cit. 2017-06-10]. Dostupné online. 
  2. Synagoga v Hranicích – Turistická lokalita Hranicko. www.hranicko.eu [online]. [cit. 2017-06-05]. Dostupné online. [nedostupný zdroj]
  3. Synagoga a židovské ghetto | Městské Informační Centrum města Hranice. mic.hranet.cz [online]. [cit. 2017-06-06]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2017-06-14. 
  4. Ústřední seznam kulturních památek České republiky [online]. Praha: Národní památkový ústav [cit. 2018-01-27]. Identifikátor záznamu 147570 : měšťanský dům s býv. synagogou. Památkový katalog. Hledat dokumenty v Metainformačním systému NPÚ [1]. 
  5. Výstavní síň Synagoga v Hranicích hostila expozice předních českých výtvarníků, po 30 letech ale končí. Proč?. Český rozhlas Olomouc [online]. 2023-09-15 [cit. 2024-01-31]. Dostupné online. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]