Spiridon Drožžin

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Spiridon Dmitrijevič Drožžin
Spiridon Drožžin
Spiridon Drožžin
Narození18. prosince 1848
Nižovka
Ruské impériumRuské impérium Ruské impérium
Úmrtí24. prosince 1930 (ve věku 82 let)
Nižovka
Sovětský svazSovětský svaz Sovětský svaz
Povoláníbásník
Období18641930
PodpisPodpis
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Seznam dělSouborném katalogu ČR
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Spiridon Dmitrijevič Drožžin, rusky Спиридо́н Дми́триевич Дро́жжин (18. prosince 1848 Nižovka24. prosince 1930 Nižovka), byl ruský básník a spisovatel.

Život[editovat | editovat zdroj]

Spiridon Drožžin se narodil ve vesnici Nižovka, která je součástí dnešní Tverské oblasti. Ve škole strávil jen dvě zimy a pak byl jako jedenáctiletý chlapec poslán do Petrohradu pracovat. Následující roky se toulal po Rusku a ovládal mnoho řemesel. V letech 1860–1871 pobýval v Petrohradě, pracoval na sebevzdělávání a poznával díla mj. N. Někrasova, A. Koltsova, I. Nikitina a L. N. Tolstého. Ve věku 16 let napsal svou první báseň a v roce 1867 si založil deník, který si vedl po zbytek svého života. Jeho básně byly poprvé publikovány v roce 1873 v časopise s názvem "грамотный". Po této publikaci pak následovaly mnohé další.

Hrob Spiridona Drožžina ve vesnici Novozavidovská, Tverský region, Rusko

Kvůli svému špatnému finančnímu stavu a pozdějšímu negativnímu vlivu hraběte Lva Tolstého, se kterým se setkal v roce 1892 a 1897, se v roce 1896 vrátil domů do Tverské oblasti a věnoval se psaní. Jako syn nevolníka se proslavil jako talentovaný básník, který se sám vše učil.

Spiridon Drožžin vítal Říjnovou revoluci, kterou považoval za uskutečnění nadějí a tužeb lidí. Vyjadřují to jeho básně, "Zahajovací píseň" (1920), "Na vesnickém sněmu" (1920) a "Na památku V. I. Lenina" (1924). Drožžinovu poezii ovlivnili rovněž Aleksej Koltsov a Nikolaj A. Někrasov. Některé jeho verše byly zhudebněny a staly se součástí ruského folklóru. V roce 1938 bylo v osadě Novozavidovski v Tverské oblasti otevřeno muzeum věnované Drožžinovi.

Ruská akademie věd Drožžinovi udělila dvě medaile za jeho poezii. Několik Drožžinových básní přeložil do němčiny básník Rainer Maria Rilke.

Rukopis básníka

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]