Soner Cagaptay

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Soner Çağaptay
Narození1970 (53–54 let)
Turecko
Alma materYaleova univerzita
Povoláníhistorik, politolog a vysokoškolský učitel
ZaměstnavateléYaleova univerzita
Georgetownská univerzita
PodpisSoner Çağaptay – podpis
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Soner Çağaptay je turecko-americký politolog, žijící ve Spojených státech amerických.[1] Je ředitelem výzkumného programu zabývajícího se Tureckem ve Washingtonském institutu politiky Blízkého východu (angl.: The Washington Institute for Near East Policy – WINEP).[2] Je zkušeným historikem a expertem na turecko–americké vztahy, tureckou politiku a turecký nacionalismus.

Vzdělání[editovat | editovat zdroj]

Çağaptay získal doktorát v historii na Yaleově univerzitě v roce 2003. Jeho disertační práce se zabývala tematikou tureckého nacionalismu.

Kromě angličtiny a turečtiny jsou jeho výzkumnými jazyky i francouzština, němčina, španělština, bosenština, hejbrejština, ázerbájdžánština a osmanská turečtina.[3]

Kariéra[editovat | editovat zdroj]

Washingtonský institut pro blízkovýchodní politiku[editovat | editovat zdroj]

Soner Çağaptay je společníkem (tzv. Beyer Family Fellow) a vedoucím odborníkem výzkumného programu pro Turecko a tureckou politiku ve Washingtonském institutu pro blízkovýchodní politiku ve Washingtonu, DC.

Výuka[editovat | editovat zdroj]

Çağaptay přednášel na univerzitách Yale, Princeton, Georgetown a Smith College o problematice Středního východu, Středomoří a Východní Evropy. Jeho témata o moderní turecké historii byla uvedena na Yaleově univerzitě poprvé po třiceti letech. V letech 2006–2007 se stal profesorem na katedře Blízkého východu na Princetonské univerzitě.

Také krátce působil na univerzitě Georgetown, na škole mezinárodní diplomacie Edmunda A. Walshe.[4]

Určitou dobu také řídil turecký program na Foreign service institute, vzdělávací instituci pro diplomaty amerického ministerstva zahraničí.[5]

Úspěchy[editovat | editovat zdroj]

Çağaptay získal řadu prestižních výzkumných pozic a grantů (Smith-Richardson, Mellon, Rice a Leylan) a také Ertegunovu pozici řádného profesora na Princetonu. Kromě toho je autorem čtyř knih o moderním Turecku: Islám, sekularismus a nacionalismus v Turecku: Kdo je to Turek (2006); Vzestup Turecka: První muslimská velmoc v 21. století (2014); Nový sultán: Erdogan a krize moderního Turecka (2017); a Erdoganova říše: Turecko a střední východ (2019).

V médiích[editovat | editovat zdroj]

Cagaptay se rozsáhle věnuje vztahům mezi Tureckem a Spojenými státy, turecké domácí politice, tureckému nacionalismu, vzestupu Turecka jako ekonomické velmoci a ankarské politice na Středním východě. Byly mu uveřejněny články ve vědeckých časopisech a významných mezinárodních tiskových médiích, včetně Wall Street Journal, New York Times, Washington Times, International Herald Tribune, Jane's Defence Weekly a Habertürk. Pravidelně píše pro nejstarší a nejvlivnější turecké anglicky psané noviny Hürriyet Daily News a přispívá i do blogu CNN Global Public Square. Také se objevuje ve zpravodajstvích Fox News, CNN, NPR (National Public Radio), al-Jazeera, BBC a CNN-Turk. Jeho nejnovější kniha Erdoganova říše: Turecko a střední východ vyšla v nakladatelství I.B. Tauris v září 2019.

Knihy[editovat | editovat zdroj]

Články[editovat | editovat zdroj]

Videa[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Soner Cagaptay na anglické Wikipedii.

  1. Sebastian Wojciechowski The modern terrorism and its forms 2007 Page 218 "Soner Cagaptay, a Turkish professor working in the United States,"
  2. Expert biography http://www.washingtoninstitute.org/experts/view/cagaptay-soner
  3. http://www.washingtoninstitute.org/experts/view/cagaptay-soner
  4. Georgetown University Directory http://contact.georgetown.edu/index.cfm?Action=View&NetID=sc374 Archivováno 19. 7. 2011 na Wayback Machine.
  5. Biography/Soner Çağaptay'ın Özgeçmişi http://www.cagaptay.com/about/ Archivováno 24. 1. 2010 na Wayback Machine.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]